1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla otpušta 9% od ukupnog broja zaposlenih
Tesla otpušta 9% od ukupnog broja zaposlenih
0

Tesla otpušta 9% od ukupnog broja zaposlenih

198
0
Podelite sa prijateljima:

Otprilike 9% zaposlenih u kompaniji Tesla biće prinuđeno da pronađe drugi posao, nakon što je prvi čovek firme, Ilon Mask, izjavio da je “smanjenje troškova i uspostavljanje profitabilnosti” apsolutno neophodno.

Mask je dalje izjavio da će radnici angažovani u proizvodnji ostati na svojim radnim mestima i da se najavljeno otpuštanje neće odraziti na ciljeve vezane za uspostavljanje željenog obima proizvodnje Modela 3. Za višak radne snage, Mask je okrivio prebrzi rast kompanije, koji je doveo do toga da na pojedinim funkcijama u firmi, figuriraju po dva radnika, odnosno do preklapanja nadležnosti i odgovornosti.

Shodno tome, uslediće analiza organizacione strukture i procena neophodnosti zadržavanja pojedinačnih poslovnih pozicija u okviru postojeće radne šeme. Uprkos tome, Tesla će nastaviti da zapošljava novu radnu snagu, posebno imajući u vidu “sve izraženiju potrebu za radnicima angažovanim direktno u proizvodnji”.

Kao što smo u prošlosti već pisali, ovo je logična reakcija Ilona Maska na činjenicu da Tesla nijedne godine, od osnivanja, dakle u poslednjih petnaest godina, nije iskazala profit. Činjenica da je Tesla jedini američki proizvođač automobila, uz Ford, koji nikada nije ušao u proces stečaja, a na koju se poziva Mask, zvuči potpuno irelevantno.

Kao što i sam Mask priznaje, Tesla nikada neće uspeti da realizuje njegovu misiju, koja se zasniva na ubrzavanju tranzicije ka održivim i čistim izvorima energije, ukoliko se ne uspostavi profitabilno poslovanje.

Zaposleni koji će biti prinuđeni da napuste kompaniju, dobiće adekvatne otpremnine koje će biti odmerene spram dužine radnog staža u kompaniji. Pored značajnog broja zaposlenih, sa otkazom ugovora o saradnji, suočiće se i američki lanac za distribuciju hardverskih komponenti Home Depot, koji trenutno Tesli isporučuje, solarne panele i sisteme za upravljanje energijom u domaćinstvima. 

Mask se na kraju zahvalio zaposlenim uz poruku “da je ova teška odluka morala biti doneta, kako kompanija više nikada ne bi došla u sličnu situaciju”.

(198)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments