1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Sony „izašao na Tinder“ zarad razvoja projekta EV
Sony „izašao na Tinder“ zarad razvoja projekta EV

Sony „izašao na Tinder“ zarad razvoja projekta EV

109
0
Podelite sa prijateljima:

Grupacija Sony će najverovatnije ojačati tim novim partnerima iz oblasti informacionih tehnologija kako bi se s uspehom pokrenuo projekat razvoja električnih vozila i kako bi japansko društvo uspelo da se uključi u nove trendove mobilnosti koji od automobila prave sredstva za zabavu putem implementacije najrazličitijih softverskih rešenja. Ovo je Reutersu rekao jedan od rukovodilaca Sonija.

Akutelna tranzicija ka električnim vozilima, donela je mogućnost mnogim preduzećima da se uključe u proizvodnju istih, imajući u vidu da su u tehničkom smislu značajno lakša za izradu od onih pogonjenih motorom s unutrašnjim sagorevanjem. To nam je donelo i mnoge nove igrače u automobilsku industriju. Istovremeno, autonomna vožnja i 5G konektivnost, prema očekivanju stručnjaka, donose nove pravce transformacije automobila u mobilne platforme koje nude informativne i zabavne sadržaje.

„Čini nam se da je rizik koji bi donelo eventualno ignorisanje EV, intenzivniji od izazova koji donosi pokušaj upliva u razvoj istih,“ kazao je tokom intervjua Izumi Kavaniši, viši generalni menadžer koji će biti nadležan za vođenje profitnog centra nazvanog Sony Mobility. Dolazeća transformacija automila je u nekoliko pravaca slična transformaciji koju su mobilni telefoni prošli prilikom nastajanja pametnih telefona, što je učinjeno implementacijom informacione tehnologije, dodao je on.

Izvršni direktor Sonija Keniširo Jošihida je, prilikom objave da je osnovana nova jedinica zadužena za pitanja mobilnosti, što se desilo na Sajmu potrošačke elektronike održanom u Las Vegasu u ranijem delu ovog meseca, sugerisao po prvi put da će konstruktor konzola za video igrice, čuvenog PlayStationa, pokušati da se prestroji u traku gde se nalaze i proizvođači EV, odnosno da će diviziju koja je prvi prototip iznedrila pre dve godine probati da učine u profitablnu diviziju grupacije.

„Razumemo da je brzina kod donošenja odluke bitna,“ naveo je Kavaniši, koji se priključio kompaniji Sony kao inženjer – programer još 1986. godine i koji vodi profitni centar zvan AI Robotics. Upravo ta divizija proizvodi robotizovanog kućnog ljubimca nazvanog Aibo.

Kavaniši je odbio da se izjasni o tome da li će konačna odluka biti doneta ove godine.

Podsetićemo da je do ovog trenutka Sony razvio dva prototipa elektromobila s odrednicom „Vision“ u imenu. Njih je montirala austrijska fabrika u kanadskom vlasništvu koja nosi naziv Magna Steyr, dok je patronski entitet Magna International. U tim pogonima se sklapaju i četvorotočkaši s amblemom sledećih marki: BMW , Mercedes-Benz i Toyota.

Ostali članovi projekta čiji razvojni tim ima sedište u Evropi uključuju i nemački Bosch, francuski Valeo SE i mađarski startap iz oblasti autonomnih vozila nazvan AImotive.

Sony će, u želji da komercijalizuje EV, biti prinuđen da uloži ogromne novce u fabriku i postrojenja. To potvrđuje i primer američke firme Tesla Inc, koja je u kontekstu ponude prvog elektromobila što se zbilo još 2008. godine, morala da investira silne milijarde dolara kako bi se poslovanje pokrenulo s mrtve tačke.

Japanski Sony će takođe morati i da se suoči s tradicionalnim proizvođačima automobila kakvi su na primer Toyota, General Motors Co i Volkswagen AG, a koji već ulažu desetine milijardi dolara u razvoj novih elektromobila.

Na ovaj način, Sony postaje deo neprekidno šireće liste firmi iz oblasti tehnologije, koje bi da prošire poslovanje na proizvodnju automobila. Takve namere su već iskazali Apple Inc, LG Electronics, Foxconn i Alibaba Group.

Rukovodstvo kompanije Sony će odabrati partnere za razvoj automobilskog projekkta zasnovanog na tehnološkim rešenjima koja će obezbediti, i u izboru se neće rukovoditi nacionalnošću tih kompanija, ustvrdio je Kavaniši, kada je upitan o tome da li bi se ortačio s kineskim firmama.

AutoRepublika

(109)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments