1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Mazda 3 G122 Plus Sound & Style
AR test: Mazda 3 G122 Plus Sound & Style
243

AR test: Mazda 3 G122 Plus Sound & Style

4.45K
243
Podelite sa prijateljima:

Sevdah Hirošimskih sokaka

Mazda 3 IV generacije predstavljena je 2018. godine na salonu automobila u Los Anđelesu, a prodaja u svetu je započela 2019. godine. Iste godine je krunisana prestižnom nagradom „WORLD CAR DESIGN OF THE YEAR 2020“, a na listi „WORLD CAR OF THE YEAR 2020“ je zauzela visoko drugo mesto.

Kuriozitet je da je Mazda Motor Corporation iz Hirošime zapravo jedan od najmanjih japanskih proizvođača automobila, ali bez obzira što je po veličini kao David među divovima, Mazda je oduvek iznenađivala svet automobila i nagradu za najbolji automobil u svetu je osvajala i 2016. za model Mazda MX-5, kao i 2008. za malenu Mazdu 2.

Istorija modela Mazda 3

Mazda 3 je pripadnik serije kompaktnih porodičnih automobila koja seže svoje korene do 1964. godine i modela Familia. Nama Evropljanima je poznatija pod nazivom Mazda 323. Zanimljivo je da je prva Mazda 323 na evropsko tlo i svoje prvo predstavljanje na Salonu automobila u Frankfurtu 1977. došla na točkovima, celim putem iz Hirošime nakon senzacionalnog putovanja.

Inače naziv modela 323 je inspirisan brojem sobe u hotelu Hilton u Dizeldorfu u kojoj je odseo Mazdin tadašnji CEO 1972. prilikom dogovora oko otvaranja Mazdinog predstavništva u Nemačkoj. Zanimljivo je da je samo prva generacija Mazde 323 imala pogon na zadnje točkove. U Japanu se prodavala pod imenom Familia, a u Americi kao GLC (skraćenica za „Great little car“)

Mazda 323 se prodavala u Evropi od 1977. do 2003. godine kroz 6 generacija i to kao kupe sa troje vrata, sedan, karavan i čak kao van dvosed. Zbog svoje pouzdanosti i ekonomičnosti bila je izuzetno popularna u svojoj klasi pogotovu na tržištu Nemačke i Velike Britanije. Meni je početkom devedesetih jedna bela Mazda 323F sa austrijskim tablama, komšije gastarbajtera, krala uzdahe sa svojim „pop up“ farovima.

Mazda je 2003. u sklopu svoje globalne Zoom Zoom kampanje preimenovala svoje modele u Evropi tako da je Mazda 323 postala Mazda 3.

Prva generacija Mazde 3 pod kodnim nazivom BK se proizvodila od 2004. do 2009. i bila je bazirana na Fordovoj globalnoj platformi koju je delila sa Fordom Focusom i Volvoom S40. Ford je tada imao značajan udeo u Mazdi tako da su dva proizvođača delila platforme i pogone.

Druga generacija Mazde 3 pod kodnim nazivom BL se proizvodila od 2008 do 2013 na blago modifikovanoj platformi prve generacije. Ova generacija je nadmašila prodaju trojke prve generacije i u 2010. je uspela da stigne do skoro 350.000 prodatih primeraka, dok je prva generacija imala vrhunac sa 288.000 primeraka u 2007. godini.

Treća generacija pod kodnim nazivom BM/BN je predstavljena 2013. na novoj Mazdinoj originalnoj platformi SKYACTIVE i bila je treći predstavnik Mazdinog proslavljenog dizajnerskog jezika KODO nakon modela CX5 i Mazde 6. U Evropi se nudila sa novim  benzinskim motorima Skyactive zapremine od 1,5 l (100 KS)  i 2,0 l (120 KS i 165 KS), kao i sa dizelom od 2,2 l i 150 KS. Sa ovom generacijom Mazda je po prvi put predstavila motore Skyactive-G sa kompresijom 14:1 i hibridnim pogonom. Mazda 3 ove generacije je bila finalist izbora za evropski automobil godine 2014. godine, ali je u finalnom izboru poražena od Peugeota 308. Treća generacija Mazde 3 je zabeležila ogroman uspeh na globalnom tržištu i u 2016. se prodaja zaustavila na malo ispod 400.000 primeraka.

Priča o dizajnu eksterijera

Predstavljanju Mazde 3 je prethodio spektakularni koncept nazvan KAI koji je prvo prikazan na Sajmu automobila u Tokiju 2017. godine. Sećam se da je tada cela automobilska štampa bila oduševljena i u isto vreme iznenađena hrabrošću dizajnera Jasutake Tsućide  njegovog globalnog šefa Ikuo Maidea koji je odobrio dizajn, mada skoro niko nije verovao da će serijski model zaista izgledati kao divlji i predivni koncept. Novinari su redom isticali da će kupci čekati u redovima ako se Mazda zaista usudi da predstavi serijski model bez većih izmena.

Hrabra Mazda je skinula veo sa serijskog modela na Sajmu u LA i zaista je serijski model bio  veran konceptu KAI. Mazda je pokupila sve dizajnerske nagrade redom, ali kupci baš ne stoje u redu i ne otimaju se za Mazdu. Naime, Mazda je samo u prvoj godini prodaje tj. 2019. uspela da dođe nadomak 295.000 prodatih primeraka, a 2020. i 2021. globalna prodaja je jedva premašila 200.000 primeraka, što je najgori rezultat prodaje Mazde 3 još od 2004. godine. U čemu je problem!??? SUV-omanija? Korona? Rat u Ukrajini? Da li ima i Mazdine krivice u ovome?

Mazda 3 je sa 446 cm dužine gotovo najduži automobil u klasi, zapravo čak je 17,6 cm duža od evropskog bestselera Volkswagena Golfa osme generacije koji ima samo 428 cm. Mada ima međuosovinsko rastojanje od rekordnih 272,5 cm to jest čak 10,6 cm duže od Golfa, zbog visine od samo 143,5 cm ili čak 5,6 cm manje od 149,1 cm visokog Golfa ulazak u Mazdu 3 pozadi je znatno komplikovaniji, a prostor za glavu putnika je takođe znatno klaustrofobičniji od onog u Golfu. Jedina normalna dimenzija u okviru standarda klase Mazde 3 jeste širina.

Kada čovek posmatra brojke prosto se zapita gde su otišli centimetri, zapravo decimetri viška koje Mazda ima u odnosu na Golfa? Spektakularno nizak prednji kraj i duga hauba kao na roadsteru su „pojeli“ celih 17,6 prednosti u dužini. Ogromno međuosovinsko rastojanje je pojelo prtljažnik koji je sa 350 litara, čak 30 litara manji od takođe malenog Golfovog prtljažnika.

Izuzetno atraktivan, zašiljen, klinasti dizajn koji podrazumeva nisku visinu i visoku bočnu liniju, male i uske staklene površine, kao i ogroman C stub je uticao da je preglednost u automobilu izuzetno loša, ali svaka Mazda 3 je opremljena sistemom BSM za nadgledanje mrtvih uglova tako da preglednost i nije objektivan problem, bar iz mog ugla. Pripadnice lepšeg pola se sigurno neće složiti.

Ne, ja vam ne govorim da kupite Golf i ne velim da se Mazda prodaje loše zbog prostranosti, jer je uostalom Mazda znatno prostranija pozadi i od svetskog broja 1 kompaktne klase i nesumnjivog bestselera Toyote Corolle, ali ono što Mazda i Honda sa Civicom koji je još luđi sa dimenzijama ne mogu da shvate jeste da kupac kompaktnog automobila, pogotovu u Evropi, ali bogami i Americi želi da on bude baš to što mu ime kaže, KOMPAKTAN! Može i da nema mesta pozadi, ali neka makar bude lak za manevrisanje u gradu.

Ja sam kupio Mazdu 3 zato što cenim neverovatno hrabar i atraktivan dizajn i to što zaista u metalu izgleda kao superautomobil, pogotovu u poređenju sa konkurentima iz klase. Ne mogu odlučiti da li mi je Mazda draža otpozadi sa onom visokom zadnjicom u stilu najlepših klasičnih Alfi, ili spreda sa zmijolikom niskom njuškom, uskim farovima i zjapećom rešetkom maske ili je još atraktivnija sa strane kad ostavlja utisak kao da će da poskoči. Srećom ne koristim je kao automobil za grad i svakodnevne obaveze, tako da što se mene lično tiče lepota u ovom slučaju ide ispred funkcionalnosti. I da, obavezno je kupite u troslojnoj boji „Soul Crystal Red“, bez obzira na doplatu od 680 evra jer će svi drugi automobili pored krv crvene Mazde izgledati kao da su u crno beloj tehnici.

Priča o dizajnu enterijera

Enterijer Mazde 3 zaslužuje posebno poglavlje. Audi A3 treće generacije (2013-2020.) je po meni, do pojave Mazde 3, imao najbolje dizajniran enterijer automobila kompaktne klase ikada. Ipak, čini mi se da ja Mazda uspela da igru odvede na još viši nivo! Fotografije nisu pravedne prema enterijeru ove Mazde, u nju morate sesti, morate je dotaknuti, zaroniti laktove u izuzetno mekan i bogato obložen naslon sa ruke, sa desne i sa leve strane na vratima, morati dotaći perforiranu metalnu oblogu zvučnika BOSE,  pritisnuti tastere na čijoj je amortizaciji i kliku je Mazda zaista fanatično radila tako da to i laik oseti, morate zavrteti metalne točkiće klimatizacije, pritisnuti glavni okretni točak za kontrolu info-zabavnog sistema, gurnuti ga u stranu,  ili onaj manji do njega čijim kratkim dodirom možete isključiti ton, dužim dodirom isključiti ceo sistem, a pomeranjem u levo ili desno izabrati stanicu ili pesmu. Morate dotaknuti izuzetno mekanu tablu napravljenu od mekane veštačke kože sa izuzetno preciznim duplim šavovima po bokovima.

Volan sa tri uska paoka u stilu klasičnih automobila iz šezdesetih sa decentnim hromiranim obrubom, instrumenti koji izgledaju kao da su kompletno analogni (mada je brzinomer u sredini zapravo LCD ekran sa podesivim prikazom) otvori za provetravanje decentno smešteni bočno sa obe strane table i u jednoj dugoj ne preširokoj traci na strani suvozača. Ekran info-zabavnog sistema od 8,8 inča nepravilnog izduženog oblika koji je gurnut van domašaja vozača (nije na dodir!) i ugnježden između gornje plohe od mekane plastike i donjeg pojasa obloženog veštačkom kožom sa duplim šavovima u neutralnoj i ukusnoj sivoj boji.  Sve skupa, ukusno obogaćeno decentnim i nenapadnim hromiranim detaljima, pogotovu u paketu Style čiju doplatu preporučujem, ako ništa drugo onda zbog inteligentnih adaptivnih LED farova.

Komande za klimatizaciju su izvedene u vidu dva metalna točkića i dva reda fizičkih tastera, pri čemu je broj tastera smanjen tako da je upravljanje pojednostavljeno. Vrata pozadi izgledaju kao da su iz premijum automobila E segmenta, mekani materijali, duplim šavom prošivena veštačka koža, hrom i klavir lak. Bravo Mazda!

O izuzetnosti izrade i fanatičnosti sa kojom je Mazda pristupila izradi enterijera govori i to da su na primer svi izvori svetla u Mazdi podešeni na istu temperaturu svetla od 5.000 kelvina (4.723 Celzijusovih stepena; mada, nismo sigurni da li je autor napravio lapsus, primedba urednika), da je nijansa svetla ista. Uporedite to sa Toyotom koja meša stilove, boje i fontove, čak koristi delove iz različitih generacija i epoha.

Jedina zamerka koju imam u vezi enterijera Mazde 3 jeste upotreba klavir lak plastike u podnožju centralne konzole oko menjača, kao i upotreba iste plastike na detaljima na vratima, poput prekidača prozora i retrovizora. Mada lepo izgleda kad je automobil čist „piano“ plastika je magnet za prašinu i otiske prstiju, a takođe je vrlo podložna mikro ogrebotinama. Neki testeri zameraju nedostatak boje i živosti u enterijeru, mada se u Americi, a i u Evropi Mazda nudi u dvobojnim kombinacijama i to u sivoj, bež i bordo crvenoj boji, koje mada izgledaju odlično ipak po mom mišljenju kradu na eleganciji decentnog crnog enterijera.

Priča o komforu i praktičnosti

Mazda 3 spada u red najmanje praktičnih automobila u klasi. Odnos spoljašnjih i unutrašnjih dimenzija, a pogotovu prostora na zadnjim sedištima i u gepeku je skoro katastrofalan. Prtljažnik je zaista mali i sa 350 litara više je prilagođen B segmentu. Ipak siguran sam da će kupci Mazde odmah posegnuti za dizajnerskim krovnim nosačima i crno lakiranim krovnim kutijama i to onim tanjim aerodinamičnim, kako bi svoj kofer uparili sa vrhunskim izgledom svog automobila.

U tom scenariju Mazda apsolutno može zadovoljiti potrebe porodice sa dvoje dece sa aspekta prostranosti i dužih putovanja, pri čemu je bitno da deca nisu baš košarkaši jer je ulazak i izlazak iz Mazde pozadi prilično komplikovan, mada prostora na zadnjim sedištima, kad se jednom smestite u ista ima dovoljno. Ja sa svoja 184 cm sednem iza sedišta koje podešeno za mene, ali kod ulaska moram sagnuti glavu i uvlačiti stopala oprezno ispod prednjih sedišta, a izlazak je jednako zamoran zbog izvlačenja i podizanja nogu uz neophodnu pažnju da glavom ne udarite o plafon.

Vozačka pozicija je odlična sa prilično velikim opsegom podešavanja sedišta i volana. Sedišta su široka, udobna i nisu prekratka kao u prošloj generaciji. Svojom udobnošću se posebno ističu kožna sedišta koja su deo doplatnog paketa Luxury sa penalom od 1.500 evra.

Zanimljivo je da pozicija sedenja na prednjim sedištima, bez obzira na nisku liniju krova, nije tako niska i sportska kao kod Honde Civic što naravno znači kod izlaska starijim osobama. Mojoj mami je puno veći izazov bio izlazak iz Honde.

Ono što je mene, kao gotovo petogodišnjeg bivšeg vlasnika Honde Civic X generacije, oduševilo jeste akustični komfor Mazde 3. Mazda je izuzetno tiha i odlična je za duža putovanja. Mazda tvrdi da je od multilink zadnjeg ogibljenja odustala baš zbog poboljšanja akustičnog komfora, jer je po Mazdi multilink ogibljenje znatno glasnije u svom radu, a skraćena kruta osovina omogućava postavljanje izdašnije akustične izolacije.

Mazda čak i na osamnaesticama izuzetno tiho i suvereno prelazi preko takozvanih „ležećih policajaca“ dok škripa ogibljenja i razni zvukovi istog su maltene nepostojeći. Ipak, mora se istaći da je Mazda podešena za sportsku vožnju i ogibljenje je čvrsto i kruto, a to se posebno oseti prelaskom preko puta obloženog kaldrmom kada Mazda poskakuje, ali se opet, zanimljivo iz sistema ogibljenja ne čuje apsolutno ništa. Odabir standardnog modela donosi točkove od 16 inča sa mesnatim gumama dimenzija 215/60 koji svojim profilom garantuju znatno veću udobnost na lošim podlogama, mada sam siguran da će ljubitelji Mazde listom odabrati R18 točkove sa gumama dimenzije 215/45 R18. Takođe, neki testeri navode da je sedan verzija mekše podešena.

Priča o voznim osobinama

Vožnja Mazde, za vas koji niste imali tu priliku je neverovatno prijatno i pre svega prirodno i opušteno iskustvo. Već nakon prve vožnje imaćete osećaj kao da vozite Mazdu godinama. Volan je neverovatno precizan, linearan, sportski, a opet lagan, papučice mekane i izuzetno dobro i lako dozirane, a menjač je kao u pesmi, kratke ručice, kratkog hoda, a u isto vreme direktan i precizan, ali i mekan kao da se kreće kroz puter i baš nigde i nikada ne zapinje. Zaista je mrtva trka između menjača Honde Civic i njenog direktnog progresivnog volana i sistema u Mazdi. Čini mi se da Mazda pre priliči nekoj opuštenoj, ne nužno sporijoj gospodskoj vožnji, nekom gospodinu srednjih godina koji sluša džez, bluz ili recimo francuske šansone, majstorski i nežno miluje papučice i menjač, dok je Honda više za nekog mladića koji uz rok i metal prži po krivinama, naglo koči, ali naglo i brutalno gazi po gasu.

Kao što pomenuh, Mazda nema multilink i u krivinama je Civic X definitivno suvereniji i neutralniji. Mazda se hvali sistemom „G vectoring control“ koji uz pomoć senzora konstantno prati obrtaje i prianjanje točkova i onda „skida“ obrtni moment i koči unutrašnji točak u krivini to jest dodaje obrtni momenat spoljašnjem točku kome isti nedostaje.

Ja nisam prošao nikakav kurs sportske vožnje, apsolutno sam samouk i ne mogu reći da sam osetio uticaj sistema GVC, ali mogu vam preneti da Mazda bukvalno menja karakter moje vožnje i mene kao vozača. Dok sam u Civicu bio puno agresivniji, trkao se sa svakim ko me pretekne niz Ibarsku, Mazdu vozim tečnije i opuštenije, a ne stižem nužno kasnije nego u Hondi na odredište.

Ovde moram istaći jedan problem za petrolheade. Mazdin putni kompjuter NEMA praćenje i prikaz prosečne brzine!!! Zapravo ne prati ni vreme vožnje!! Mazda će vam tek na samom kraju vožnje, nakon gašnjenja motora, na ekranu info-zabavnog sistema prikazati  prosečno vreme i trajanje vožnje.

Priča o motorima

Mazda je na početku nudila i dizel motore u Mazdi četvrte generacije (1,8 l sa 116 KS), ali sada su u ponudi ostali samo atmosferski benzinci sa mild hibridnim sistemom i to SkyactiveG G122  motor od 2,0 litra zapremine snage 122 KS koju ostvaruje na 6.000 obrtaja, sa maksimalnim obrtnim momentom od 213 Nm koje ostvaruje na 4.000 obrtaja (to je motor koji je u testiranoj Mazdi) kao i motor iste zapremine sa 150 KS snage i istovetnim obrtnim momentom, kao i novi navodno revolucionarni Skyactive X motor snage 186 KS koju ostvaruje na 6.000 obrtaja i obrtnim momentom od 240 Nm na takođe visokih 4.000 obrtaja. Skyactive-X nisam imao prilike probati, a vidim da stručni mediji nisu oduševljeni i da su nekako više naklonjeni klasičnim motorima SkyActiveG.

Početni motor G122 ima kombinovanu potrošnju od 6 tj. 6,1 litra na 100km po standardu WLTP, kao i ubrzanje do 100 km/h od 10,1 sekunde, motor iz sredine ponude G150 ima istovetnu potrošnju, ali je ubrzanje 9,5 sekundi, dok Skyactive-X nudi potrošnju od 5,6 litara po standardu WLTP kao i ubrzanje do 100 km/h od 8,2 sekunde.

Prosečna potrošnja koju sam zatekao na putnom kompjuteru Mazde nakon preuzimanja od prvog vlasnika i nakon pređenih 9.200 km je bila tačno 6,0 litara. Meni je, samom u autu, na otvorenom brdovitom putu od Novog Pazara do Budve potrošio 5,6 litara, dok je na deonici slične dužine ka Beogradu, ali sa 120 kilometara autoputa i sa tri putnika i prtljagom potrošio 6,7 litara. Potrošnja u gradu tokom februara meseca je bila oko 9 litara, ali je sada dolaskom toplijih meseci evidentno da je uz nežnu vožnju moguće istu spustiti na oko 8 litara.

Sigurno je da i Mazdin hibridni sistem pomaže u ostvarivanju prilično niske potrošnje za jedan klasičan atmosferski motor od dva litra zapremine. Taj hibridni sistem se sastoji od baterije čiji kapacitet jedva da sam mogao da nađem na internetu, ali TOSHIBA na svom sajtu tvrdi da je ona proizvođač baterije za Mazdu i da ona ima kapacitet od samo 0.17 kW. Baterija se puni kočenjem ili usporavanjem i onda navodno elektromotor doprinosi prilikom ubrzanja sa dodatnih 8 KS, mada Mazda u svojim brošurama pre svega ističe da se energija iz baterije koristi za pogon električnih potrošača automobila poput klima uređaja, grejanja sedišta i volana… Da ne zaboravim da pomenem da su motori opremljeni sistemom deaktivacije cilindara, kada motor u uslovima niskog opterećenja isključuje dva cilindra i radi samo na preostala dva cilindra, što navodno dovodi do smanjenja potrošnje. O ovom sistemu ću detaljnije u odeljku o manama automobila.

Mazda u Americi i na ostalim tržištima nudi i atmosferski motor od 2,5 litara, čak i u varijanti sa turbinom, ali smo mi u Evropi uskraćeni za ove motore zbog strogih emisionih standarda i ekoloških penala.

Što se tiče utisaka u vožnji, moram priznati da sam ja pre par godina oduševljen Mazdinim dizajnom išao na test vožnju Mazde sa motorom G122 i zamalo nisam napravio sudar jer sam naviknut na turbo motor Honde Civic probao četvrtom brzinom bez šaltanja da krenem u rizično preticanje, preticanje sam ipak uspešno završio, ali tek nakon šaltanja u treći stepen, bilo je baš za dlaku i siguran sam da se prodavac Mazde lepo preznojio.

Generalno, turbo motor je znatno elastičniji, lakši za korišćenje, pogotovu u gradu i kod neplaniranih preticanja, ali turbo se obično vrlo rano izduva, dok Mazda iznad 3.500-4.000 obrtaja krene da se vrti i ravnomerno razvija snagu sve do 6.500-7.000 obrtaja koliko je crveno na obrtometru. Ljubitelji klasičnih atmosferskim motora poput Hondinog VTEC-a će biti srećni.

Nakon pređenih 3.000 kilometara tokom februara, mogu reći da se Mazda apsolutno ne doima sporom, da korektno ubrzava u gradu (možda zahvaljujući i onom električnom dodatku od 8 KS) uz odličan zvuk motora. Na regionalnim putevima uz odgovarajući prenos i visoke obrtaje apsolutno može ostvariti korektne brzinske proseke i bezbedno preticanje, ali apsolutno niko neće ovaj motor nazvati moćnim ili sportskim, kao što sugeriše dizajn i pojava Mazde 3.

Imao sam priliku da pričam sa vlasnikom Mazde sa motorom G150 koji je takođe kao i ja, pre Mazde, vozio Hondu Civic X generacije, a službeno vozi Volvo S60 i on je bio stava da se G150 ponaša istovetno motoru G122 do 4.000 obrtaja i da razlika nastaje tek iznad tog nivoa obrtaja, što u biti i u većini slučajeva ne predstavlja drastičnu razliku. On je malo patio za Hondinom turbom i želeo je da proda tek kupljenu Mazdu i opet se vrati Civicu, ali je ipak, na kraju od toga odustao.

Ono što će mnogima biti izuzetno bitno jeste to da Mazda od druge polovine 2022. nudi 6 godina pune garancije i pomoći na putu to jest pređenih 150.000 km. Mazdini atmosferski motori su čuveni po pouzdanosti i izdržljivosti, a izostanak velikog servisa i troškova koje isti nosi kao i dokazana ekonomičnost će mnoge naterati da se privole Mazda kampu, mada će biti znatan broj onih koji će baš zbog atmosferskih motora i jedino zbog toga istu zaobići.

Ovde moram da istaknem još jednu posebnost Mazde. Prijatelj, auto entuzijasta koji vozi svoju četvrtu novu Mazdu mi je pričao da Mazdin centralni procesor ograničava snagu motora i to na način da je u prvih nekoliko hiljada kilometara dostupan jedan manji procenat snage, a zatim nakon nekoliko daljih hiljada kilometara „pušta“ još više snage da bi tek nakon prelaska 20.000 km i pune razrade motora Mazda omogućila vlasniku puni potencijal motora. Još jedan dokaz japanske fanatičnosti i iskrene brige o interesima i investiciji kupca.

Moram takođe istaći da elektronska servisna knjižica nije čest slučaj u svetu nepremijum proizvođača, a još je ređi slučaj jedinstvena globalna baza i unificirani sistem popusta, bonusa i nagrada koje Mazda obezbeđuje svojim kupcima, tako da nakon svake nove kupovine, popust odnosno bonus sistemski bude sve veći. Kad kupite novu Mazdu na Vašu adresu će stići pismo zahvale i prigodan poklon. Prijatelj je na primer poslednji put dobio dve predivne keramičke Mazda šolje u crnoj i beloj boji.

Priča o info-zabavnom sistemu

Mazda je izuzetno svojeglava i gotovo epski tvrdoglava kompanija i ja ih zbog toga ne samo poštujem već i zaista volim. Koja bi se kompanija u današnje vreme tehno ludila usudila da onemogući upravljanje info-zabavnim sistemom preko ekrana na dodir, već bi čak isti gurnula daleko van domašaja ruku vozača. Mazda je na početku dozvoljavala upravljanje na dodir u situaciji kada je automobil zaustavljen i kada je podignuta ručna kočnica, ali je to kod Mazde 3 totalno onemogućeno. Mazda navodi da je bezbednost razlog za to i ja se lično apsolutno slažem sa njima. Bezbednost zaista mora biti iznad svega.

Mazda je upravljanje svojim sistemom nazvanim Mazda Connect bazirala na velikom okruglom okretnom točku koje je moguće dlanom pritisnuti, zarotirati lagano prstima ili gurnuti u sve četiri strane. Iznad ovog okretnog točka se nalazi sa leve strane dugme za navigaciju, a sa desne dugme za audio sistem, dok su iza okretnog točka nalazi dugme BACK, odnosno dugme HOME. Desno u stranu, nalazi se manji okretni točkić koji reguliše glasnoću, njegovim pritiskom se može utišati reprodukcija, a dužim pritiskom ugasiti ceo sistem. Guranjem u stranu se menja radio stanica ili melodija iz plej liste. Ne treba zaboraviti dugme FAV čijim pritiskom pozivate listu omiljenih radio stanica, listu omiljenih kontakata ili listu omiljenih lokacija za navigaciju.

Mazdin sistem je najsličniji sistemu koju se nalazi u aktuelnim vozilima BMW-a, kao i u vozilima Audija prethodne generacije. Ja sam oduševljen ovim sistemom jer je pre svega brz, siguran, zaista funkcionalan i bez skidanja pogleda sa puta, ili ruku sa volana, pružanja i gibanja u sedištu, može se promeniti radio stanica/melodija/izvor zvuka, odgovoriti na poziv/pozvati omiljeni kontakt/lista poslednjih poziva ili promeniti destinacija navigacije/pokrenuti željena aplikacija.

Mnogi testeri navode problem oko unošenja adrese navigacije, ali i to je po meni moguće brzo obaviti jer vam Mazda nudi pregled svih slova u kružnom obliku i rotacijom dugmeta unosite slovo po slovo. Jedino je možda u ovom domenu ekran na dodir sa tastaturom brži, ali mislim da to zaista i nije neka prednost, jer definitivno nije sigurniji. Ja lično uvek unesem listu svojih omiljenih destinacija u FAV meni i listu pozivam glasom ili kroz okretni točkić, a ako idem na neku novu destinaciju mogu je valjda uneti par sekundi pre polaska, dok je vozilo zaustavljeno. Još elegantniji i sigurniji način je slanje lokacije putem vašeg mobilnog telefona i aplikacije MyMazda.

Neki testeri se takođe snebivaju oko toga što se Android Auto i Apple Car Play isto koriste preko okretnog točkića, ja lično apsolutno ne nalazim problem u tome, sem u situaciji kada se opet koristi tastatura, što je opet pre svega kod navigacije i pomenutog slučaja. Uostalom moguće je koristiti i Google Assistant tj. Siri, zar ne?

Ono što je mana Mazdinog sistema jeste to što se instrument tabla iza volana koristi SAMO i ISKLJUČIVO za parametre vezane za vožnju, a ekran info-zabavnog sistema se koristi samo za multimediju. To znači da na primer na tabli ispred vozača se NE PRIKAZUJU podaci o audio reprodukciji, navigaciji, telefonskoj komunikaciji i aplikacijama. Jedino na info-zabavnom sistemu možete videti i podesiti ove podatke, kao i što na njemu nemate mogućnost praćenja bilo kakvih parametara za vožnju sem potrošnje goriva.

„Head up“ displej na vetrobranu prikazuje podatke o navigaciji, aktuelne očitane saobraćajne znake, brzinu, podešavanja adaptivnog tempomata, podešenu i trenutnu brzinu, kao i rad bezbednosnih sistema.  Tako će vam se na HUD-u pojaviti upozorenje u slučaju vozila koje je u vašem mrtvom uglu, približavanju vozila bočnim ivicama puta, zatim nailazak na vozila otpozadi, bočno ili će vam Mazda sugerisati da ukočite u slučaju neke opasnosti. Jednom kad se naviknete na HUD zaista nećete želeti da se vratite na vozilo bez HUD displeja.

Priča o opremi, ceni i konkurentima

Mazda 3 sa motorima Skyactive G122 i G150 se kod nas prodaje u tri nivoa opreme i to Standard, Plus i Homura. Za Skyactive-X postoje dva posebna paketa koji se zovu GT tj. GT plus, a pandan su Standard i Plus paketima.

Za svaki nivo opreme se mogu izabrati četiri dodatna paketa opreme i to 500 evra vredan paket Sound (BOSE audio sistem sa 12 zvučnika) 1.100 eur vredan paket Style (Adaptivni segmentni LED farovi, dnevna LED svetla i neki stilski dodaci u vidu zatamnjenih stakala pozadi, crno lakiranih bočnih stubova hroma i na primer retrovizora bez ivica), 900 evra vredan paket Safety (360 kamera, paket dodataka vezanih za bezbednost među kojima ističem CTS sistem za poluautonomnu vožnju) i 1.500 evra vredan paket Luxury (kožna sedišta i električno podešavanje sedišta sa memorijom).

Cena modela u Standard paketu opreme počinje od 23.490,00 evra i takav model dolazi sa aluminijumskim točkovima od 16 inča, manuelno podesivim klima uređajem, zadnjim parking senzorima i LED prednjim svetlima sa halogenim dnevnim svetlima, navigacijom i paljenjem na dugme. Zanimljivo je da i u ovom paketu stiže opsežan set bezbednosne opreme poput praćenja mrtvog ugla, čitanja saobraćajnih znakova, praćenje pažnje vozača, automatskog kočenja, adaptivnog tempomata i čak „head up“ displeja, MZD Connect sistema sa Android Auto i Apple Carplay sistemima.

Sledeći paket Plus (tj GT Plus kod) donosi pametni „keyless“ ključ, dvozonski automatski klima uređaj, prednje parking senzore, kameru za vožnju unazad i grejani kožni upravljač. Njegova cena je od 25.490 evra.

Homura paket je samo stilski obogaćen paket Plus u smislu da donosi crno lakirane retrovizore, aluminijumske felne i zatamnjena stakla pozadi. Cena ovog paketa je 25.890,00 evra.

Mada se evropski šampion kompaktne klase Volkswagen Golf u početnom paketu LIFE i sa trocilindarskim turbo motorom 1.0 TSI sa 110 KS nudi za sličan novac kao i Mazda 3 G122 u Plus paketu, razlika u opremi je drastično u korist Mazde 3. Zapravo u Golfu dosta stavki ne možete ni naručiti kod nas (HUD, adaptivni LED farovi, …), a gotovo svi bezbednosni sistemi se dodatno doplaćuju tako da cena adekvatno opremljenog Golfa dobrano prelazi 30.000 evra!

Ovde predstavljeni primerak je Mazda 3 u Plus paketu opreme, sa dodatim Sound i Style paketima što cenu sa „Soul Crystal red“ bojom podiže na 27.770,00 evra.

Po meni Mazda 3 je „best buy“ vozilo u svom segmentu i jedino su modeli korejskih proizvođača poput Kije Ceed i Hyundaija i30 jeftiniji od nje, ali ako i ova dva modela adekvatno opremimo tas opet prelazi na stranu Mazde.

Automobil koji je po mom mišljenju konceptualno najsličniji Mazdi 3 jeste Peugeot 308. Kod ovog francuskog modela je kao i kod Mazde fokus na izuzetno atraktivnom dizajnu eksterijera i enterijera, Peugeot ima veći prtljažnik, ali još manje mesta, manje standardne bezbednosne opreme i opet je na kraju skuplji od Mazde. Prednost Peugeota je udobno ogibljenje koje ne žrtvuje dobre vozne osobine. Mazda je po meni predstavnik klasične lepote i klasične izrade enterijera i motora, dok je Peugeot moderni predstavnik sa modernim turbo motorima sa tri cilindra slične snage. Koji model bi ste vi pre izabrali i da li ste na strani klasike ili moderne? Šta je po vama bolja kupovine od Mazde 3 u segmentu? Da li biste se odlučili za nešto mekši i udobniji sedan sa većim prtljažnikom ili atraktivniji i kraći hečbek?

Prednosti i mane

Prednosti Mazde 3 su:

  • Izuzetno atraktivan, maltene sportski dizajn eksterijera;
  • Klasičan dizajn enterijera sa vrhunskim, gotovo filigranskim nivoom izrade i kvaliteta materijala u rangu sa premijum predstavnicima segmenta iznad;
  • Intuitivan, brz i jednostavan info-zabavni sistem sa insistiranjem na bezbednom upravljanju putem efektnih mehaničkih komandi;
  • Zabavno i izuzetno tiho ogibljenje sa gotovo sportski direktnim i prirodnim sistemom upravljanja (volan, menjač i papučice);
  • Vrhunska opremljenost u srednjem paketu opreme sa brojnim elementima luksuza i odlična bezbednosna i oprema za komfor čak i u početnom paketu;
  • Izuzetno pouzdani i prilično efikasni atmosferski motori sa dugoročno niskim troškovima održavanja;
  • Pristupačna cena s obzirom na vrhunski dizajn, izradu i opremu;
  • 6 godina garancije ili čak 150.000 km što je jedna od najboljih ponuda na tržištu;
  • Globalna politika brige i elektronske evidencije kupaca i servisne istorije vozila koja podstiče i nagrađuje lojalnost kupaca sistemski kroz poklone, bonuse i podsticaje.

Mane Mazde 3 su:

  • Maleni prtljažnik od 350 litara, maltene na nivou B segmenta. Sedan verzija raspolaže znatno većim prtljažnikom koju su pojedini testeri izmerili na čak 510 litara (Marek);
  • Male staklene površine i posledično loša preglednost. Sedan ima znatno bolju preglednost bočno i pozadi;
  • Težak ulaz i izlaz na sedišta pozadi sa, s obzirom na dimenzije, vrlo prosečnom prostranošću. Ovaj problem mnogi rešavaju odabirom modela CX30 koji ima inč prostora više pozadi, a čija je prodaja dostigla prodaju Mazde 3 na čijoj je platformi inače baziran;
  • Sistem deaktivacije cilindara i hibridni sistem utiču negativno na inače odličnu akustičnu udobnost iznenadnim zvukovima i povremenim vibracijama;
  • Slab izbor motora prosečnih performansi u Evropi, bez ponude jačih varijanti (poput 2.5 turbo motora u SAD);
  • Putni kompjuter ima brojne prikaze trenutne, prosečne i svake druge potrošnje, ali ne prikazuje niti meri prosečnu brzinu niti vreme trajanja vožnje;
  • Ključ na oko izgleda lepo, ali je napravljen od tanušne i lagane plastike;
  • Isuviše konzervativni parking senzori koji su podešeni da na 20-25 cm od prepreke luduju kao da ste brk u brk sa istom;
  • Neki kupci i testeri prijavljuju lagano titranje „head up“ displeja, pogotovu noću na osvetljenom putu (nije prisutno kod mog primerka).

AR giljotina/Presuda

Mazda 3 je čudna i retka sorta. Ona ima zavodljive, gotovo grešno atraktivne linije, ali ne izaziva, niti provocira performansama i ponudom motora. Volan je gotovo sportski, menjač savršen, ali kvalitetom izrade i izolacijom enterijera vas tera da uživate, hedonistički, poetski u momentu, mirisu, a ne u brzini prolaska vremena i količini bilo čega. Mazda 3 nije očigledan i racionalan izbor prosečnog kupca, računovođe, oca porodice, plavog tipa, mada prolazi sa odličnim ocenama na polju opreme i cene…

Mazda 3 je izbor hedoniste koji uživa u trenutku, momentu, dodiru, kombinaciji nesavršenog, mirisu prirodnog i istinitog, sanjalici koja juri svoje snove, osobi izoštrenog ukusa, perfekcionisti i degustatoru.

Mazda 3 nije divlja, vredna, racionalna, praktična partnerka, ona je Vaša opuštena, nasmejana, prirodna, iskrena i rasejana partnerka, koje uvek i svuda stvara tiho i plamteće zadovoljstvo.

Jahači Volkswagena, Toyote, Hyundaija, Forda, Opela, Škode se neće naći, niti prepoznati, Alfisti i Hondaši će zavideti, a mnoge će konvertovati u svoju sektu. I got hooked! 😊

Hasan Suhodolac

(4448)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

243 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mislim da je ovo jedan od tekstova koje će naš drug „Iznogud“ svakako uspeti detaljno da pročita, a ne samo da preleti preko slika 😊 Šalim se malo, neka ne zameri ni on, a ni autor … Teško je naći pravu dužinu teksta, posebno ako se želi biti detaljan. Ali, bez dileme, ovaj tekst je potpuno secirao ovu mazdu, a u svetlu klase kojoj pripada. Pod prednosti i mane, za moj ukus u toj klasi, možda je pod manama trebalo više pomenuti i sam komfor zadnje klupe. Možda, jer mislim da on nije baš na nivou „prosečnosti“ te klase, već… Pročitaj više »

Tikola Nesla

Čitao bih ja da imam sa čim, ovaj čitač teksta me smatra, loše zvuči a selektiram samo dio koji hoću da čujem. Čitajući Hasana, on navuče ljude da kupe hondu, pa pežo pa mazgu …idi bježi, kad će alfu kupiti pa da navuče ljude?!

J4ZZ3R

Pa druže Nesla odmah ti je jasno zašto proizvođači meni poklone automobil 🙂
Šalim se, ali ti si u pravu. U svoju odbranu velim da sam ja sva tri svojim novcima kupio tj birao, ako bih testirao nešto što nisam makar za vikend siguran sam da bih tekst bio kraći, a lista mana duža.
Što bi rekao baš MRN čovek se na sve navikne, pa i na rat, pa zašto ne bi na Civic 2008 i Mazdu 🙂

Tikola Nesla

Ma sve stoji, samo hoću da kupiš alfu pa da navučeš raju. Kad smo kod raje, odeš li šta do Bajazit begove bajine bašte? Ne znam imaju li još ostaci mljekovoda dole..

moron

Činjenica je da za istinsko upoznavanje automobila, svih mana i vrlina, treba baš dosta vremena i da to realno može samo neki vlasnik ili trajniji korisnik. A nekada se desi i da se čovek kroz to upoznavanje i „veže“ za to vozilo, posebno ako mu „legnu“ njegove osobine. Ja, recimo, poslovno baš dugo (povremeno) vozim Fobiju TSI 95 i mada sam je veoma dobro upoznao, nikada mi nije „legla“ mada to vozilo ima i dosta dobrih osobina. I zato retko hvalim ta kola, a retko sam i u staju da objektivno o njoj govorim. Sa druge strane, Hasanu je očito… Pročitaj više »

J4ZZ3R

A što je „tražena“ Fabia na tržištu polovnih, haos 😛

Lako je Pekiju, ja se sa svakim svojim autom venčam, a on samo prođe kroz medeni mesec 🙂

Tikola Nesla

Samo umoči

Tikola Nesla

Zato i nema testa Fobije. Paćeniku iz Pariza diže se kosa na glavi, niko da ga zamijeni.

J4ZZ3R

Pa vidi, sad većina klase ima prostor na nivou Mazde. Što noviji automobil u C segmentu to tužniji prostor pozadi, pogledaj 308 npe, jer zašto bi neko kupio SUV verziju, ako se hatch bolje vozi i ima špzadi makar 95cm prostora za glavu. Civic npr ima 88 🙂

Tikola Nesla

Znači da je djulijeta bila preteča modernih auta! Koliko smo ispred ostalih, to je čudo jedno !😁🇮🇹

J4ZZ3R

Prijatelj kupio Djulijetu 1.8 i odlepio od srece… sad gleda Stelvio Djulija

Tikola Nesla

Ugledaj se na njega!

J4ZZ3R

Civic XI u Evropi ima samo jedan hibridni pogon, ali taj pogon je po ubrzanju, elastičnosti i potrošnji bolji od najsnažnijeg Mazdinog pogona tako da bih ja pre jedan pogon sa odličnim performansama, nego tri sa prosečnim

moron

Ništa ne fali ovim mazdinim pogonskim grupama za trojku. Šta ima veze što su na papiru slabijih perfomansi od Civicovog 2,0 hibrida, kada je razlika cene vozila OGROMNA. Ja verujem da se taj Civic vozi bolje i dinamičnije i od mazde G186 ( pa i da manje od nje troši ), ali, da li je ta razlika cene zaista vredna toga ? Naravno, ima Civic i nekih drugih prednosti ( veći prtljažnik, veći prostor za noge pozadi … ), ali, opet, ona razlika cene ostaje. Što ne znači da će kupac Civica da pogreši svojim izborom izmedju ta dva vozila.… Pročitaj više »

Čmire

Džaba civic-u da stave i mlazni pogon, kad je spolja očaj živi. Ni jedan jedini lep model nemaju…

Zoran

Lepota se gleda na komandnoj tabli. Sta te interesuje kakav je spolja, kad si stalno za volanom. Treba da se interesuje samo i islljučivo taj pogled. 😉

J4ZZ3R

Meni malopre jedan prijatelj reče da mu se dopada Mazda, ali da je ne bi nikada vozio jer lokalne „gospođe“ ne bi znale šta vozi 🙂 Tako da sve zavisi od ugla gledanja i razloga posedovanja automobila

Tikola Nesla

Ne padaju gospođe ni na mercedes, pouzdano znam.

BB

Gospođe imaju para više nego gospoda, sad je nova moda…. I one jure pi.ke 😜😂😠

Tikola Nesla

Hhaahahah, nalete. Grom i pakao. Pa Jes vala.

Zika

Gospodje padaju na gospodina, pa makar on bio i u golfu dvici…

moron

Tehnički, ne razumem dve stvari.

Jedno je vrsta „traženog goriva“. Ova mazda kao G122 ima kompresiju 13:1, a kao G186 ima kompresiju 15:1.
A piše na sajtu mazde da joj je dovoljan benzin od 95 oktana.
A, recimo, novi Civic Type R ima stepen kompresije od 9,8:1, a „traži“ benzin od 98 oktana.
U čemu je „kvaka“ ( sa oba )?

Drugo je da ne razumem kako mazda G186 ima bolju deklerisanu WLTP mešovitu potrošnju od mazde G122 ? Ako videh gore dobro, razlika je skoro pola litra. Toliko je i na sajtu Mazde napisano.

J4ZZ3R

To će ti Matija i Jurković objasniti, ja sam više za priču o dizajnu 🙂

Ochif

Ja vozim trojku sedana sa 180 ks, sada je dignut na tih 186 ks. To nije uopće g serija već skyactive X. Taj motor simulira u jednom rezimu rada dizela tj ima nešto slično kao predkompresijsko paljenje. Ja imam oko 6,2 litara ptosječne potrošnje s tim da imam dosta grada i neštedim na gasu. Ako se vozi ko baba bez problema pada ispod 5,5l. Ljudi ga ne vole jer nije turbo i ne ide kao da ima 200 konja, ali snage ima apsolutno dosta. Ja prezadovoljan.

J4ZZ3R

Brineš li malo oko pouzdanosti tog inventivnog motora? Meni su čak i neki prodavci Mazde pričali u pravcu čekanja da to malo legne, mada kažu da nisu imali problema do sada sa Skyactive X

Zlu

Jesi ga tunirao kad sad ima 186 ks?

Milan K.

Radi se o sistemu ubrizgavanja, benzin se ubrizgava direktno u cilindar pod visokim pritiskom, a to sprečava detonantno sagorijevanje i omogućava konstrukciju sa višom kompresijom.

BB

Pa kad sam počeo da čitam o kvalitetu materijala, boji i vrsti šava, izolaciji, filcu itd .. pomislio sam da sam zalutao na neki tapetarski forum 😜😂

J4ZZ3R

Svila i kadifa moj BB, svila i kadifa 🙂

Garbage

Vjerojatno jer je Atkinson, motor od 2 litre ustvari ima nekih 1.6 litara tijekom usisa (zbog otvorenih ventila u prvoj fazi), dok u fazi ekspanzije ima 2 litre, tako da je navedeni kompresijski omjer od 13:1 u fazi ekspanzije. Snaga od 122 KS je relativno mala za 2.0 motor, to je vise 1.6 motor u dusi. Slicno ko Toyota hibrid 1.8 je blize 1.4.

moron

Hvala za objašnjenje.
Ja sam „stepen kompresije“ uvek ( još iz dečačkih dana) doživljavao krajnje „banalno“ – kao stepen sabijanja ( odnos zapremine u DMT i GMT ), a zanemarivao pitanje u kom delu takta sabijanja ventili nisu zatvoreni ( tj. te „cikluse“, Atkinsonov, Milerov … ).
Moja dečačka greška, koja se vuče i do penzije 😊

Fala Qrcu

Jel se ti ovako na sve navučeš? Do juče si o hondi pisao hvalospjeve, sad ispada mazga bolja od Honde . Hajd kupi Alfu djuliju da i ti jednom imaš auto pa da ove ispod (svi ostali proizvođači) možeš komentirati. Meni za ljubav😁 mazga ima takav infosistem zbog toga sto nema para da razvija novi inače bi i oni ponudili to što tržište traži, premda se slažem da je točak sigurniji ali je u osnovi isti kuki Jel dok biraš, ne gledaš na cestu. Jesi li bitumizirao mazgu i zašto nisi? Spomenu li ti cijene servisa igdje? Ja sam prošlu… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Nije isti kuki u vezi infosistema veruj mi. 95% stvari na Mazdi možeš završiti bez skidanja pogleda sa ceste niti skidsnja leve ruke sa volana. Što se tiče Mazda vs Civic priče…napisao sam u manama i prednostima detaljno (:)) Mazda ima lepši dizajn spolja i iznutra, kvalitetnije materijale i izradu, bolji infotinament i zvučnu izolaciju…kao kruzer Mazda je bolji izbor Civic je više racionalna i praktična kupovina…ima više prostora za noge pozadi znatno, lakše sedne troje pozadi (u širinu ima više mesta) ogibljenje je za B puteve neverovatno neutralno, volan progresivan, motor je zbog turba elastičniji i deluje bombastičnije, mada… Pročitaj više »

moron

„Jesi li bitumizirao mazgu i zašto nisi?“ Dobro pitanje kada se radi o savremenom vozilu, jer se njima ne može verovati zbog imperativa štednje po svim aspektima. Ja na Jazz-a još nisam stavio dodatni bitumen, a sve nešto razmišljam da je (za Japanca) sada već prekasno za tako nešto 😊 Tj. da neće biti nekog posebnog efekta „u ovoj fazi“. To mora „pre prve kiše“ 😊. I meni bi bilo interesantno da je napisao koje su cene redovnih servisa za mazdu 3 ( za koje verujem da su veći nego za Hondu ). Prema mailu dilera iz aprila 2021, prvih… Pročitaj više »

Tikola Nesla

Grom i pakao! 300e u prosjeku. Bolje uzet ceeda, čak i tupsona.

Balkanboj

Kočnice zameniš kod „prijatelja“ u servisu za duplo manje para a sa istim delovima. Ja sam barem tako Merivu održavao.
E sad, videću šta kaže Čkoda kad dođe vreme, koliko je njihov mali servis.

Tikola Nesla

Otkud tebi škoda?

balkanboj

Eto, kupio.

Tikola Nesla

Pa čestitam. A što? Da nisi udario glavom u nešto?

Balkanboj

„Da nisi udario glavom u nešto?“
Jesam, u glas razuma.

Sabrao sam za šta mi najviše treba automobil i bilo mi žao da koristim novijeg BMW-a za svakodnevno razvoženje dece u školu i nazad, na sportske aktivnosti i meni do posla. Octavia je savršen automobil za sve to.
A za sebe imam kocku (e30) i Alfu 155 kad poželim nešto drugačije.

J4ZZ3R

Bice skoro propast sveta … bmw fan kupio skodu za 27k 🙂 a kakvu je trojku tj djuliju mogao za taj novac 🙂
Mozda mu je supruga oduzela i nick na AR pa pise umesto njega, cuvajte se svi, racionalnost vreba. Ako se ne pripazite svi cemo uskoro voziti Berlingo i to elektricni 🙂 zalivajte vase emocije i branite ih

Balkanboj

„Mozda mu je supruga oduzela i nick na AR pa piše umesto njega“
Biće da je to, ili je(sam) izlapeo i izludio.

J4ZZ3R

Nedaj se generacijo 🙂

Tikola Nesla

Odakle mu 27 000? Pa ti reci da se u crnoj gori loše živi.

Balkanboj

Nosio sam gajbice na pijaci i radio u gvožđari – sortirao šrafove i eksere da zaradim 😉, kao neki velikani našeg podneblja.

Inače Crnu Goru mnogi gledaju kao mali Monako. Barem po cenama nekretnina i robe u prodavnici.

J4ZZ3R

Da je večna

moron

Da, zamena kočionih elemenata u ovl. servisu uvek „košta“, ma koji brend da je u pitanju.
Za CRV-a prednji i zadnji diskovi, plus prednje i zadnje pločice, koštaju 736 evra ( 300+205+111+120), a na to ide popust od 15% ( jer kod njih inače redovno servisiram vozilo ), pa ispadne 626 evra.
Na to treba dodati „ruke“ od ukupno 2,2 časa ( po 1,1 „po osovini“ ), a čas im je trenutno 4.690 dinara, a uz popust od 15%, „ruke“ ispadnu oko 75 evra.
Sve zajedno oko 700 evrija ( 626 + 75 ).

Balkanboj

Mnogo je kume. Kao da si BMW kupio.

moron

Nije. Nađem ti posle troskovnik redovnog održavanja za novi BMW serije 3 uz bazni benzinac. Kod njega košta više.

moron

Evo, sada sam našao troškovnik iz aprila 2021. Za bazni BMW 318i tada su diskovi sa pločicama ( prednji i zadnji ) u ovl. servisu imali cenu od 105.554 dinara ili oko 900 evra. Vidiš da održavanje ta CRV-a ipak nije „kao da si BMW kupio“ ( za njega je to isto oko 700 evra u ovl. mreži). Videćeš ti uskoro pošto je redovno održavanje za škodu u ovl. mreži tokom trajanja garancije. Mi smo za našu poslovnu fabiju u ovl. mreži redovne servise plaćali skuplje nego ja za mog CRV-a ( npr. prva tri redovna godišnja servisa su me… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Što se tiče Đulije bila je u izboru najuđem za novi auto čak, ali kad sam video cene dodatne garancije i servisa steškilo mi se….
Ali dok ne promenim auto neko vreme Vas neću gnjaviti predugačkim testovima.
U gradu imam distributere Mercedesa i Škode, a ni Hjundai mi nije mešto daleko, pa ako daju neki auto na test biću kratak precizan i test če biti u fazonu… „Zašto nisam kupio Hyundai xx“ 🙂

Tikola Nesla

Kakve su to cijene servisa? Ulje doneseš svoje, ostalo kod njih. Samo zamjena remena dodje 1000e, ali brajko moj, Reno za 1.5 motor hoće 1500 eura pa ti vidi.

Tikola Nesla

Et, sad imam pristojan Nick, penzionirao sam onaj posvećen napretku u automobilizmu uvodjenjem dilda. Da još jednom spomenem, udjem nedjeljom kod Forda, i tamo ispod svakog modela slike o potrošnji, cijeni goriva korištenoj za izračun, i da skratim: benzinac najskuplji pa hibrid u eksploataciji Jel, zatim full dildo a na kraju dizel kao najjeftiniji. Čita li iko te papire više? Da spomenem i nabavne cijene, full dildo, hibrid, benzinac, dizel, tim redom..pa opet dizel najjeftiniji. I to sve etikete gdje su specifikacije auta napisane. Razlika u cijeni je ogromna.

J4ZZ3R

Čestitam na novom niku. Pa svi proizvođači guraju priču o uštedi o ekspolataciji, a niko ne govori koliko je početna investicija veća tj da bi stvarno uštedeo u odnosu na običan SUS moraš pući 10k i više koje nećeš gotovo nikad amortizovati …rj hoćeš ako auto voziš 15 godina, a u 8 oj ili desetoj menjaš bateriju i onda odeni june i uže 🙂

moron

Uz taj novi nik očekujem samo hvalospeve na račun „razlike potencijala“ 😊 Pa bih molio i da se ubuduće sve najlepše piše o EV vozilima

J4ZZ3R

Ma njemu je nick u fazonu „Žene me nisu volele, al nisam ni ja njih“ 🙂

Tikola Nesla

Tačno. Je be š žene.🤭😜

indigo

Sa uživanjem sam pročitao te(k)st. Hvala

J4ZZ3R

Hvala na čitanju i komentaru.

s mile

Mazda 3 je bila i ostala prava skulptura na putu. A u ovoj boji…dolazi maksimalno do izražaja njena lepota. Prijatelj se pre puno godina vrteo oko mazde 3, za nov auto, ali ga je veličina gepeka odbila.

Moram da pohvalim tekst, veoma lepo napisan, konstruktivan, fotke takođe odlične.

Malo me je Peki navikao na fotke kraj dvoraca, njihovih kapija… parkova…. ali tanki smo mi po tom pogledu 😉

Svakako Hvala za trud, bilo je pravo zadovoljstvo za subotnje jutro…

moron

I za mene neme lepšeg vozila u toj klasi od mazde 3HB i to baš u ovoj metalik crvenoj boji.

J4ZZ3R

Ima kod nas Maglič ali ne možeš mu pristupiti sem peške preko visećeg mosta 🙂 nije uspeo Zvezdan da obezbedi polisu osiguranja za prelazak mosta 🙂

Tikola Nesla

Znao sam ja, taj uvijek iznevjeri. Još se čeka pečeno tele na Musinoj gori za odabranike, tipa team building, pa da malo puknu slike, youtube kanal da otvore da onaj p(l)aćenik zaradi koji kintu, a mi ćemo ovdje zasut za zajedljivim komentarima. Rikošet prvi! 😜🤷🤭

xtrimi

Ček zar taj most nije pao? Ili su ga obnovili?

J4ZZ3R

Je, ali mislim da ima „nešto“

moron

Pohvale i za AR redakciju koje su ovaj tekst dosta rano objavile. Probudih se ranije nego obično „zbog pune bešike“, pogledah posle telefon i prijatno se iznenadih ranom objavom testa 😊😊😊

Tikola Nesla

U 10 ustaješ?

moron

Vikendom oko sedam 😊

Čmire

Gde sedaš?

Tikola Nesla

Hehehehe👍

Rikošet

„Čini mi se da Mazda pre priliči nekoj opuštenoj, ne nužno sporijoj gospodskoj vožnji, nekom gospodinu srednjih godina koji sluša džez, bluz ili recimo francuske šansone, majstorski i nežno miluje papučice i menjač, dok je Honda više za nekog mladića koji uz rok i metal prži po krivinama, naglo koči, ali naglo i brutalno gazi po gasu.“ Ovaj opis je vrhunski sročen i on najbolje oslikava pojedinačnu suštinu i uostalom najveću razliku između ovih automobila. Da bi se shvatilo ono što Mazda radi (to radim uvijek kad se objašnjavam sa ljubiteljima njemačke autoindustrije…) mora se u startu naglasiti da je… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Hvala Rikošet. U pravu si za tanak lak… Video sam u Čačku Mazdu 2021. godište sa 45k na satu čija hauba je bila strašno „izubijana“… To sam trebao navesti u spisku mana ..

Ovo za brda je malo preterano, treba da držiš motor u obrtajima, ali daleko od toga da će neko baš lagano da te pretiče, pogotovu ne u neuglednijim automobilima…

Rikošet

Pa dinamika joj je rekao bih u nekoj njenoj, posebnoj dimenziji barem iz mog ugla. Treba se naviknuti na to. Ti si upao u taj ritam dok sam je ja iskreno vozio par stotina km što je vjerovatno nedovoljno za neki ozbiljniji zaključak… Međutim, da barem ponudim barem neke argumente. Na papiru tvoj 2008 do 100 km/h ubrza za 10,9 a Mazdi treba 10,4. Masa 2008 je 1.267 Kg, a Mazde 3 1.274 Kg. Dakle veoma slično… Mada je to teško uporediti bez praktičnog testa vjerujem da je zbog turba Peugoet s tri cilindra poletniji i u međuubrzanjima, tako da… Pročitaj više »

Tikola Nesla

A daj ubrzanje od 60 do 100, to je relevantnije.

Tikola Nesla

Oooo pa đe si Riki, kući stara !? Jedva sam čekao da čujem tvoj komentar! Ko i uvijek, glas razuma…sad si me dogovorio od mazge…a Hasan me bio zaintrigirao, al neću ja benzinca. Paz vako: 1. Bmw 2, onaj od 150 ks, automatik, 2017-18, 60-70 k km, tipična krš bmw oprema znači šaka jada. Cca 18k eura do 19. 2. Volvo V40 r design, 2017,30k km, 120ks, automatik, 17200 al od privatnika. 3.focus 1.5 cool connect dizel automatik 95k km,2019, dosta dobra oprema, karavan, 14500 ako se ne varam. 4. Nadje se pokoja Kia Optima GT line al oko 19k… Pročitaj više »

Tikola Nesla

Niko ni savjet? Cccccc

Rikošet

2. 🙂

Tikola Nesla

Obrazloženje!molim🤷

Rikošet

Vrijeme je takvo da je čovjeku na putu potrebniji tenk od automobila. S ovim Volvom imaš najveće šanse da preživiš kad dođeš ovamo dole…

J4ZZ3R

7.

Tikola Nesla
Izmenjeno 1 godina pre od strane Tikola Nesla
moron

Naravno da je prodat taj Civic.
Pitao si još neki dan za njega i ja sam ti još tada rekao da je to veoma, veoma povoljno u svetlu motora, godišta, paketa opreme, kilometara …
Ali, nisi mi verovao tada, pa nisam želeo kao papaj da ponavljam i ovde na ovoj temi kada si opet postavio isto pitanje, pri čemu su u medjuvremenu čak i snizili cenu tog Civica.

Tikola Nesla

Znam to ja al u jednom džepu zmija u drugom a isto nešto što ujeda!
A vidiš kakav je, ha? Bagatela. Snizili za 800eura, a početna cijena bila 19500.

moron

Postoji verovanje i da je posedovanje Japanca isto kao i da u džepu nosiš pokvarenu bombu kašikaru 😊😊😊

Tikola Nesla

Ako je pokvarena šta je nosiš? NE kontam fol…

BB

Ma ne može on da preboli što „đubar“ nisi ovdje objavio 😜

Za njega je onaj tvoj testni Maseratti, onako ćorav ne bi ni mjenjač mogao naći 😂🤣

Tikola Nesla

Ko ja? Nije se lijepo rugati, ablacija retine se more desiti svakome..🤷😭

BB

Vele izlazi novi Punto, biće pd 13000 😜

Tikola Nesla

More

J4ZZ3R

A ima li Mito na istoj platformi? 🙂

BB

Nisam znao za Bekriju 😉, ovaj AR ništa ne obavještava oko običnih auta, samo sedmice (razne varijante) vozaju 😜

moron

Glasam prvoredno za fokus karavan TDCI, a eventualno za dizel BMW 2GT ( može i 2AT ako nema 2GT).

Grozdan the Great

Vidim da je na prodaju, ima je na polovniautomobili tacka com

J4ZZ3R

To je hobi, prodaješ, a moliš Boga da je ne prodaš…zamalo ode pre slikanja 🙂

Tikola Nesla

Daj link….pošto? Aj mi prodaj kladu nekom papku ovaj kupcu, poštovanom🤭

BB

Koliko sam ja skontao, Mazdu trojku možeš voziti ako u kući imaš još P 2008, da u njega strpaš familiju a ti da se „sportski“ uvlačiš u sjedište…
Ako slučajno prodaš Pežoa ranije, onda Mazda ide pod hitno u prodaju… 😜

J4ZZ3R

Al ti se ne uvlačiš bolan otpozadi nego spreda 🙂

Tikola Nesla

Kako ko

Balkanboj

Drug J4zz3r je sišao sa džipića i vratio se na teren hečbeka, pozdravljam odluku. Vidim da je ostao veran japanskoj grupaciji. Mazda je meni uvek bila draga, odličan dizajn i odlični benzinski motori. Skoro sam malo vozao jednu stariju Mazdu 6 kolege sa posla i moram reći da je vozna dinamika odlična uprkos nepozantoj kilometraži. Ako bude prilike možda probam i neku Mazdu 3, da uporedim. Ono što se meni ne dopada je prostor pozadi, posebno visoki profil zadnjeg stakla. Deluje kao bunker i cenim da bi moja ćerkica tu uglavnom gledala i plastiku vrata bočno. Jedno vreme sam razmišljao… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Ventilacione otvore pozadi ima CX30, a i jedan inč više za kolena putnika pozadi. Inače prodaja Mazde 3 je pala sa skoro 400k godišnje na 200k, ali je zato CX30 gotovo prešao broj od 200k, tako da su u zbiru na istom. Što reče Rikošet konstantan broj kupaca.

Čiča piči

Iznenađen sam da se danas pravi ovako zastalo vozilo. Instrumentalka i unutrašnjost je zaostala jedno 20 godina, baš kao i motoristika. Spoljašnjost nekako sprčena. Možda je to prednost jer nije gužva na kasi, to jeste ima da se nađe na rafu u radnji. A i proizvođača se ne tiče. NIšta nije uložio u razvoj zadnjih 15 godina.

J4ZZ3R

1000 ljudi 1000 ćudi

BB

1000 žena, 2000 sisa 😉

Dragan

[„Ovde moram da istaknem još jednu posebnost Mazde. Prijatelj, auto entuzijasta koji vozi svoju četvrtu novu Mazdu mi je pričao da Mazdin centralni procesor ograničava snagu motora i to na način da je u prvih nekoliko hiljada kilometara dostupan jedan manji procenat snage, a zatim nakon nekoliko daljih hiljada kilometara „pušta“ još više snage da bi tek nakon prelaska 20.000 km i pune razrade motora Mazda omogućila vlasniku puni potencijal motora. Još jedan dokaz japanske fanatičnosti i iskrene brige o interesima i investiciji kupca.“] Kako pušta? Jel ovaj auto razvija snagu koliku navode u specifikacijama – 122ks i 213 Nm… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Mazda ne veruje svojim kupcima, već kroz zadani algoritam omogućava bezbednu razradu motora… Ova informacija je prenesena od najstarijeg i ja mislim najuspešnijeg prodavca Mazdi u Srbiji. Ne verujem da je urbana legenda. Pre neki dan pročitah da je Mazda dve godine radila na tome da migavca zvučno i svetlosno rade u ritmu tj pulsu ljudskog srca. E sad ako su lagali mene ja lažem Vas… E da svima preporučujem da kliknu na linkove sa imenima dizajnera Mazde jer če tamo naći dve tople priče koje objašnjavaju poslovnu filozofiju Mazde….jednu o tome kako je otac dizajnirao RX7, a sin RX8,… Pročitaj više »

орангутан

За релевантност извора и суштину пренетог ( видети изнад) гарантујем, за конкретне цифре (20000км, 98% …) не баш, прошле су кроз субјективну склоност и растућу наклоност Мазди и кроз неколицину година. Техничко решење и изведба су ме занимали до нивоа “ … нећете ништа осетити “ , за шта вам тврд стојим (додуше за друге, доста јаче моторе).
Џезеру, сад и јавно, изврстан текст, описи су ти изванредни а без приписивања, а мени је јасније шта ми толико годи у ових 10 година са Маздом.

Izmenjeno 1 godina pre od strane орангутан
J4ZZ3R

Hvala prijatelju

Tikola Nesla

Ev mene negdje oko Dortmunda , otišao da pitam hoćel kupiti kladu,lik vozi porše dildo…vičem ja , imal dje miris benzina šta je ovo? Veli mi Joža, pa vozim za džaba. Kako za džaba? Ima opcija, nešto ko neko nudi, 1euro, puni i toči o vozi koliko hoćeš….nemaš poreza (sjeti se francuskih falusa na snažna auta opaska autora), popuste, plus na firmu kupe auta…ali tanka je za 1 euro ne znam koliko hiljada km i ko daje takvu ponudu ali eto ima! Moeaćunse raspitati …eto, druže Moron, Jel ovo lijepo pisanje o dildo? Fali kvaka na š

J4ZZ3R

Pa jesu li kupili mečku?

Tikola Nesla

A išao sam se samo informirati, pa kad riješim neke svoje probleme da dođem i uvalim. Malo mi 9500…Moraće puknuti priča za AR, kako sam prodao kladu , 500 eura po članku, da oderemo Zvekija, ionako ima viška😜 koliko mu ti uzmeš za rat i mir? Ispod 1000 nemoj, nisi ti parižanin. P.s. taj baksuz ne čita komentare, a?

J4ZZ3R

9500? Pa to jeftinije nego 500l naseg druga MRNa 🙂
Sto se tice cene, slazem se “rat i mir” 1000x=3000 i dam ti 6500, a ti naplati ovom potrazivanje od 3000 i svi sretni. Ti prodao auto, ja naplatio clanke

Tikola Nesla

Šuti, jedan mu nudio 6500, pa poslije 7 kao ne mogu više a ja ga htio u zakup dati, rekoh, zajebi, štetu mogu u Rijeci popraviti za 800 eura u vrh glave…i prodati ga za bar 13 ( vaki su najjeftiniji na mobile 15000), al eto ja nemam više volje ni za čim…

Lazar

Dobra priča , Hasane svaka čast na trudu i uloženom vremenu. Kao neko ko je lično vozio tri Mazde 3 i ukupno 5 Mazda vozila do sada dodaću par reči , obzirom na znatno duže vreme provedeno za volanom. Moju prvu Mazdu sam kupio u Srbiji daleke 2016 godine za16.500 eura, tadašnja oprema Challenge plus zadnja kamera i isti ovaj motor. Prešao sam sa njom oko 20.000 Km i bio sam relativno zadovoljan mada su mi kod montaže kamere rastavili pola auta i malo je crvčao tu i tamo … buka je bila poprilično izražena , volan previše lak, gume… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Lazare, imamo sličan ukus za automobile… Ja se isto vrtim u trouglu Honda Civic, Mazda 3 i CX5… ide mi oko na Đuliju i 508, ali radije bih Japanca. Slažem se sa tim da je trojka dosta nepraktična, ja koristim trenutno 2008 za porodične potrebe, a Mazdu za moje lične potrebe. Moja Mazda je stara dve i po godine i za sada zaista nema nikakvih tragova korišćenja niti u enterijeru niti u eksterijeru, ali je jako malo prešla (9200 km) i prvi vlasnik je bio izuzetno pažljiv. Ja sam prešao oko 3500km i ne planiram da je držim duže od… Pročitaj više »

BB

Dečački san?
Pa zar brata blizanca MX5, onog Fiata, ne vozi onaj đed a Mazga, pardon Fiat, mu služi umjesto viagre? Đedovski sad 😜

J4ZZ3R

Ko to kaže, ko to laže da vozači Berlinga i ostalih kombi van vozila nisu kreativni i da me razmišljaju out of box 🙂 eh. Što neće dati Bog da planeri Stellantisa u sledećoj generaciji ubace na dodir mehkane materijale sa duplim šavovima i pogon na zadnje točkove radi vozačkoh dojma 🙂

BB

Pa ja vozim Box a razmišljam „out of the Box“ 😜
A zar nema Stellantis i sada Giuliju sa zadnjim pogonom i meeeehkanu i proštepanu instrument tablu?
Doduše i mjesta nudi koliko i MX5 😂🤣😂, ali da se vozi – vozi (i za nju ti ne treba viagra).

Dakle, oglase u ruke i obraduj nas jednim testim benziinjare od 280 ks…😀

J4ZZ3R
moron

Sa svim onim opcionalima ( od oko 3.000 ) oglašeni Rifter je „na dobar dan“ ( bez pokušaja cenkanja ) te 2020. imao cenu od oko 25 hiljada i on danas traži 29 hiljada ???
Šanse nema da bih mu to dao.
Radije bih i dodao i kupio nov primerak, kao Toyota Proace City Verso, sa HDI 130.

Tikola Nesla

Za koje pare?…daj nešto za 18, da čujem.

BB

E tu je moja muka 😜

Zika

Da li neko od vas koji ste duže vreme vozili mazde skyactiv g, primetili neku potrošnju ulja? Da li su motori kao motori pouzdani? Imam jednu u planu kupovinu pa me to interesuje. Ps interesuje me samo „bm“ mazda od 2013 do 2016g. Ima na satu oko 200 hiljada km.

J4ZZ3R

Ja nisam vozio BM trojku, ali znam da npr Mazda servisi skyactive g uzimaju u zameni lagano i to ih bas lepo cene, jer svi redom govore da je doslovno neunistiv motor… sa dizelom prica je zapravo gotovo skroz drugacija

Lazar

nema problema sa potrošnjom ulja a bogami nema pa skoro nikakvih problema ni sa autom 🙂 Dobar drugar vozi svoju Mazdu 3 iz 2016 2.0 sa 122 KS i prešao je preko 120.000 Km i osim motora levog retrovizora nikada ništa nije menjao. Mazde benzinci su jako jako dobri automobili. Ja sam imao Mazdu 6 iz 2011. godine sa 2.2 dizel motorom snage 129KS i meni je i to bio super auto , mada čujem da se poneki ljudi žale na dizel motore kod Mazde ali meni je sve radilo super …predjoh sa njom oko 50.000 Km i nikakvih problema… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Šef servisa u Nišu mi je pričao da oni sem redovnog servisa jedino što rade jeste zamena motora retrovizora… Te motore menjaju i šakom i kapom 🙂

moron

Pošto su im ti elektromotori retrovizora?
U pitanju su oni za preklapanje ili za podešavanje ?

J4ZZ3R

Nisam pitao, ali mi je šef servisa rekao da je to zaista problem i da zimi redom crkavaju…savetovao mi je da u ledenim danima isključim automatsko preklapanje retrovizora

moron

Ima logike taj njegov savet ( za sve brendove )

BB

Ne i za sve klimatske uslove 😜

орангутан

Изгледа да у међувремену основани развојни центар за ове моторчиће почиње да даје резултате: на бившој СХ5 су замењена 2 мотора за 4 године, а на бившијој 6 чак 4 за 5 година.
Незванично, на ранијим генерацијама нису спадали у Скајактив пакет технологија.
Ниједном нису наплаћени, чак ни ван гаранције.
Да, мотори преклапачи, подешавачи су радили чак и кад ови први нису.

Izmenjeno 1 godina pre od strane орангутан
BB

Nije to do motora već do elektronike kojabga kontroliše. Treba tako naštimati da, kad struja (mjerena amperima) pređe određeni nivo, motorići se isključe… I nije neka nauka…

Tikola Nesla

Motora i retrovizora 😁

Niko

Sjajan tekst ali je moja dilema nakon njega o mazdi jos veca. Auto mi se dopada vec neko vreme ali me navedene mane odbijaju. Da li za isti novac uzeti XCeen sa 160ks i turbinom ili cak sportage, sta bi vlasnik ove mazde sada da ponovo kupuje izabrao

Niko

Hvala na odgovoru, koje je korejsko vozilo bilo u pitanju i sta su bile glavne zamerke. Iz danasnje perspektive Xceed cak deluje superiornije uzimajuci u obzir motor i celokupnu upotrebljivost ali mozda je to bilo i ranije tako.

Tikola Nesla

A šta sam danas xceeda vidio na cesti, čak jedan bijeli, al usminkan do jaja, zatamnjena stop svjetla baš mu dobro stoje. Rekao bih da je bolji odabir od Mazde.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Tikola Nesla
Tikola Nesla

Koliko ti to auta imaš i kad sve to stigneš voziti?!

J4ZZ3R

Ne moze Vam niko reci sta da kupite, zavisi sta je Vama bitnije, dizajn, izrada ili goli konji. Ja bih od KIA automobila kupio EV6 u svetloj boji i to je to.
Ako Vam treba bio kakav info u vezi Mazde i dilema vezanih za Mazdu pisite na haspasha@gmail.com

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
Niko

Sto se dizajna i celokupne izrade automobila tice tu mi je mazda 3 u sedan verziji prvi izbor mada se mora priznati da i XCeed izgleda atraktivno. Posedujem vec 2.0 benzinca doduse starije izrade koji se u normalnoj voznji ponasa solidno sve dok se ne krene na planinu gde je zaista veliko razocarenje. Pritom ni potrosnjom nisam zadovoljan. Takodje u porodici imamo i jednog karavana 1.9tdi koji se koristi za sve namene i koji se daleko lepse vozi. Ovo su automobili koji vise nisu za dalja putovanja i to je razlog za kupovinu novog

J4ZZ3R

Najbolje da odradite dve test vožnje i sami odlučite… Mislim da je Mazda i dosta jeftinija od jednako opremljenog Ceeda.

Lazar

Mazdini G motori imaju značajno bolji obrtni moment nego klasični atmo-benzinci , Mazdin dvolitraš , bez obzira koje snage , dosta ranije dostigne oko 80 do 90 procenata maksimuma i osećaj za vožnju po brdima je jako lep …. istina je da je savremeni 1.3 do 1.6 turbo motori šiju po obilju momenta jer oni ladno već sa 2.000 obrtaja izadju na 250 do 270 Nm dok je Mazda tu tek na oko 200 Nm Turbaci uglavnom bolje vuku i to je neminovno , kraće traju i osetljiviji su generalno …. Ako planiraš da držiš auto kraće vreme , manji… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Lazar
BB

Pratim malo tvoje izlaganje tr prešao 20k, te prešao 25k, pa 50k, i nisam imao problema sa motorima. Generalno to su veoma male kilometraže koju može da zgazi bilo koji motor osim ako se ne zalomi nešto tipa VW 1.2 TSI sa lancem. U principu bilo koji nov auto, ako baš totlano nemaš sreće, će služiti besprekorno tih par desetina hiljada…

I da ti motori koju su u ponudi u Americi,bkod nad se to rijetko nađe…

Lazar

ako si baš pažljivo pratio , imao sam nesreću da dva puta odem za USA poslovno baš kad sam kupio nove Mazde 3, a onda i u Texasu kupim Trojku … šta da radim , nisam imao prilike da ih duže vozim , tako je kako je …

BB

Ja sam probavati da sjedim u mnogim vozilima (bio neki mali ni sajam)… Jedini koji meni gabaritima odgovara je Sportage i, iznenđujuće i za mog sina „stari“ C3 (pa ovaj auto je duplo manji a ima duplo više prostora od C5 Aircross…). Xceed je bio u nekoj opremi i baš super izgleda.
Luksuz me ne interesuje jer što više „namještaja“ manje prostora…

Probaj i ti…

Tikola Nesla

Đe baš dildu! Pa ja zar ovo moje racionalno izlaganje i izvještaji pariškog paćenika nisu dosta da se okrenete od dilda?!

Tikola Nesla

Uzmi s čim ćeš biti zadovoljan, ako pare nisu problem. Xceed je meni lijep, iznutra ugodan, no ne znam kako se vozi. Za sporatge me znam, nekako mi više paše tupson. Glede mazge, šta reći, Hasan sve objasnio i prešao igricu, al to on tako sa svakim autom kojeg vozi. Čekam ga da kupi Alfu.

Dr.Aleks

Honda je institucija za Mazdu uz dužno poštovanje.

moron

A obrazloženje za to glasi, kako ?
😊

J4ZZ3R

Sa aspekta veličine kompanije Honda jeste ogromna u odnosu na Mazdu, ali iz ugla korisnika automobila Mazda se ponaša kao da je stvarno premium brend i mazi kupca, gura svoju filozofiju, prkosi, jedinstvena je, a Honda sem zvukom svirene ne čini ništa originalno zaista.
Da Soićiro ustane pre bi otišao u M Nego u H

Lazar

Najveći problem Honde je što postoji Acura koja mora biti bolja od Honde ,a Mazda taj problem podvojene ličnosti nema i gura sve najbolje što zna da ponudi samo pod jednom zastavom. Modeli CX-60-70-80-90 najavljuju ozbiljan iskorak u svakom pogledu i prvi testovi sa USA tla u vezi CX-90 su jako pozitivni. Borba će biti sve tešnja , a razlike sve manje …već sada, posle press prezentacije i prve vožnje maleni dvojac komentatora sa YT kanala „savagegeese“ stavlja CX-90 u rang sa jednom Acura MDX , što je veliki šamar u lice … do skora Mazda nije imala konkurenta koji… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Lazar
J4ZZ3R

Savagegeese je najbolji tester u USA. Mi u Evropi onakvu ozbiljnost i predanost nemamo… Sve neke šarlatani koji udaraju na humor, gde treba i gde ne treba

Zoran

A CX-50? Da li si njega imao priliku da pogledaš?

Lazar

nisam i neću jer nema multilink na zadnjem vešanju , to je moj minimum od kada sam vozio najnoviju Mazdu 3 . Jednostavno dobra je torzija , verovatno najbolja implementacija ikada na Mazdi 3 ali nije to za mene .

fa14

Jedan od retkih automobila kog i dalje ima smisla kupiti novog. Dizajn je takav da svaki put kad je vidim moram stati i blize pogledati, neverovatno koliko je privlacnija u odnosu na bilo koji drugi automobil istog cenovnog ranga. Samo se pitam kako ce ova deaktivacija cilindra dugorocno uticati na motore.

J4ZZ3R

Ja se sa Mazdom pretvaram u svog rahmetli dedu, koji je svojeručno prao svoj auto jer drugi ne peru dovoljno dobro, u isti nije puštao nikog sa prljavim cipelama, niti je čak nagle pokrete dozvoljavao, a unutra je bilo kao u apoteci…

Osećam se kao da vozim Ferrari, a ne Mazdu, ta vrsta zadovoljstva pojavom i dizajnom…i tako neki detalji, onaj motor kad zabrunda o diže obrtaje kao 70 i neke, pa skazaljke i svašta nešto…

Zoran

Da ti ne pišem na mejl, kad si ovde redovan.
Naime, pre kupovine si pominjao udobnost koja rapidno opada posle sad-dva vožnje. Da li je tako, ili je ipak udobna i na dužim putovanjima?
Druga stvar, negde sam načuo da adaptivni tempomat mnogo „cima“ kad naiđe na vozilo ispred. Da li je grub, ili ipak lagano koči/ubrzava?
Treće, kako napadaš visoke ivičnjake? Koliki je klirens?

J4ZZ3R

Ja sam u Decembru hteo da kupim novu G150 sedan i išao sam na test vožnju, ali nisam namestio sedište, već ono, kako je bilo, u žurbi da ne davim prodavca…. I onda sam imao bol u donjem delu leđa i još se onda setio Mareka koji je isto pominjao bol u leđima… Ipak nakon 3500km sve je odlično sa udobnošću sedišta, jer je sedište namešteno prema meni… Trojka je tvrda, ali je na iole solidnom putu udobna, problem je na makadamu gde dosta poskakuje, ali zanimljivo ništa se ne čuje iz ogibljenja, bez obzira na očigledan napor ogibljenja u… Pročitaj više »

BB

A mene čovjek sreo na mini sajmu i kuka na udobnost CX5, veli on katastrofa… Nov auto a već traži drugi…

Tako veli

J4ZZ3R

Što bi ti rekao 1000 žena 2000 sisa 🙂 ali ozbiljno, nemam iskustva sa cx5, ali mi nema logike ta priča, sem ako je čovek vozio Sitroen pre cx5 … Često nije do automobila, već je i do čoveka. CX5 ne bi mogao da bude najupravljiviji SUV, a da ogibljenje bude mehkano, zar ne, a sad svako različito definiše pojam udobnosti i neudobnosti

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
BB

E vidiš tu priču smo započeli kod C5 Aircross, gdje sam ja izašao nezadovoljsn širinom sjedišta, a onda on nasravio svoju priču sa Mazgom… Dakle nije ni Citroen sveto slovo…

BB

Pošto kupio, po to prod’o (ništa oduzeo ni ništa dod’o) 😉

Lazar

Kod CX-5 je problem sa visinom vozaca … Do nekih cca 180 cm visine se moze lepo namestiti , preko toga vec to nije to … takodje sedista su kratka u sedalnom delu i jako slabo drze u krivinama. Staviti motor od 250KS i imati obicna sedista je neozbiljno.

Moja ima 19″ tockove i nije ni udobna ni neudobna , taman kako treba. Valjale bi bolje gume jer ove Toyo Proxies su sasvim prosecne .

Dodge je stigao , planiram uskoro probnu voznju i migraciju 🙂

Tikola Nesla

Tako je jedan sjeo u alpinu i žalio se na bol i ledjima…neću ga cinkat, znate ga, zove se Šeki.

Tikola Nesla

Samo makina italijana! Što ne sjednes ko čovjek, drug i starješina i odradis probnu vožnju? Pa da nam poslije napišes utiske…

Tikola Nesla

Super

Lazar

Planiram prelazak na Alfa Romeo Tonale ali za siromahe 🙂 na USA tržištu koji se ovde nudi pod imenom Dodge Hornet za svega 34 do 37 tisuća doloresa u zavisnosti od paketa opreme.

Stelvio je ovde skočio na 48.000 $ za modele sa AWD pogonom (cijena je prava sitnica ). Stelvio jeste znatno bolji auto ali trenutno ne bih da se previše trošim , kriza tek dolazi.

J4ZZ3R

Ljubomoran sam na Vas u SAD. Em imate veći izbor, em nemate emisijske standarde i ograničenja, em su Vam cene 20 do 30% niže nego u Evropi, putevi 30 metara široki. Divota!

BB

E o tome ja govorim kad pomenu ukidanje SUS motora, kad padne menu vodonik, vještačka goriva itd… EU će sebi, instruisanim odlukama birokratskog aparata koje su im odabrale „s koca i konopca“ specijalne službe SAD duboke države – slično kao i kod nas ’90), smanjiti svjetsku konkurentnost u nekoj lažnoj ekologiji. Potrošito pare na razvoj, dobiti skuplje troškove prevoza, povećati nezadovoljstvo stanovništva itd… A ostali dio svijeta će nastaviti kao i do sada na benzinsku pumpu i po kojeg električara (gdje stvarno ima smisla)…

Tikola Nesla

E to je deda!

Čiča piči

Mnogo se veruje ovom zaostalom motoru iz ovog modela. Međutim, on ima mnogo mana, a ugred je baš dobro kilav. Pucaju usisne grane, lanac i lančanici zahtevaju zamenu na 120000km inače dolazi havarija. Leteći lageri znaju da obrnu. Ceo auto je zaostao za konkurencijom. Limarija je poznato loša. Itd.

Lazar

Ha Ha Ha …

J4ZZ3R

Samo Megane 1.2 TCE beše li i Škoda 1.5 TSI…to su bastioni pouzdanosti

Čiča piči

Šta te je povuklo da se odlučiš za ovo zaostalo i nepraktično vozilo?

J4ZZ3R

Ma šejtanska rabota. Požuda u očima, grmljavina u ušima, strast u prstima, mozak koji se predaje emocijama.
Ne možemo svi da vozimo Škodu i Reno, mora neko da se zajebe i vozi nešto što nije simply clever ili simply cheap.

Čiča piči

1980 godine imao sam Fiat 132 sa 122 ks i 2000 kubika.
Tvoje emocije su te unazadile otprilike 43 godine.

J4ZZ3R

Tako mi četvorogodišnjaci, kupimo onu igračku koja nam se najviše dopada…

J4ZZ3R

Volim ja i bicikl, a znaš čičia miča kad je on izmišljen

Matori

Gde si našao taj 132 sa ubrizgavanjem ’80. godine?

moron

Koliko ks je imao Fiat 132 2000 iz 1980 ?
Sećam se da je imao lisnate opruge pozadi 😊
I mislim dve bregaste … I zupčasti koji se sa remenicama video malo kroz ( žuti? ) dekl 😊

Matori

Verzija 2,0 l sa karburatorom 112 KS, s ubrizgavanjem 122 KS.
Ovaj drugi je kod nas bio redak kao „ona“ žena, ako ne i ređi. Ja ga se sećam samo sa fotografija.

Matori

Dve bregaste u glavi su imali i 1,6 kao i 1,8. A i model 125, koji je 132 nasledio.
Bilo je to vreme kada je Fijat imao svašta nešto u ponudi, po raznim klasama, za razliku od autuelne situacije.

moron

Dok sam bio klinac, „porodični majstor“ je jedno vreme imao 132 2000. I kod njega sam dok bi motor radio kao omadjijan blejao u remenice tog motora 😊
Čak sam jedno leto kao klinac proveo „na praksi“ kod tog majstora 😊 Odrvtao, zavrtao, radionu čistio, po burek odlazio … Kao pravi šegrt iz nekih prastarih vremena … 😊 Najlepše leto moga detinjstva možda.

BB

I nije bilo Tik Tok-a?
Ovi današnji mladi će misliti da ti nikada nisi bio mlad… 😜
O kkao je nekad sve imalo smisla, pa i umazane ruke do ramena… 🥰

J4ZZ3R

Mlađi sin (13 leta) ima „car spotting“ kanal i gde god odemo on uzme bicikl i trk do fensi parkinga i snima automobile… I pitam ga, budući da su nam i Civic pre i Mazda 3 sada, kao o 2008 jedinstveni u gradu da mi pokaže kakav je video napravio za naše automobile? A on u fazonu „ma babo snimaš ome automobile koje retko viđaš, a ne one koji su mi parkirani i dvorištu po ceo dan“ 🙂 Rekoh… „Sine pa koji je automobil lepši od naše Mazde“…“daj babo ne zezaj me“… A supruga je bila optimistična da je on… Pročitaj više »

Tikola Nesla

Babino zlato!

Čiča piči

U Milanu
Tada savremeni sistem ubrizgavanja Bosch J tronic
Kakva je to bila zver, u odnosu na današnja japanska 122ks

Matori

Ja sam ’83. vozio „domaći“ 132, 2000 sa 112 KS i sećam se da je odlično išao, ali je imao i veoma raspoložen brzinomer, koji je na nizbrdicama uspevao da dosegne i do celih 200 km/h, što mislim da ipak nije bilo realno.

Čiča piči

Svi Fiat brzinomeri iz tog vremena lagali su oko 10%.

J4ZZ3R

Ma puštite Vi čiču, on čovek koristi VPN da briše pluseve sa komentara, ima li dalje od toga?

Neko is mase

Pre koju godinu sam imao priliku da vozim Mazdu 3 sedan dok je moj Mini bio na popravci posle saobracajne nesrece. Mazdu sam vozio 32 dana dok sam cekao opozvani deo iz Nemacke koji inace skoro da ne postoji kao rezervni deo. Moja zapazanja: 1. Skucen prostor 2. Vrlo malo mesta na zadnim sedistima, instaliranje booster seat-a je svakako izazov. Uz to nema mesta za decije noge kada sede u tom sedistu. 3. Prednja sedista su veoma neudobna – gornji deo ne moze da se ‘otvori’ i lezi na ramenima i vratu 4. Sediste vozca je suvise nisko i u… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Treba da probaš Hondu Civic, u njoj bukvalno sediš na patosu. Ovo oko sedišta baš nisam razumeo

Čiča piči

Probaj neki drugi normalan automobil, pa će ti se samo kazati!

J4ZZ3R

Drug MRN ima lepu izreku koja kaže da idealan automobil ne postoji i on je baš često ponavlja… Za mene su u kompaktnoj klasi Civic i Mazda 3 idealni automobili, ali prihvatam da nekom ko ne želi da sedi na patosu ili kome vozne osobine nisu bitne više voli Sitroen…ili da nekom kome izvedba enterijera i dizajn nisu bitni više voli VW i Škoda. Ne postoji jedna istina, svako ima svoju listu prioriteta i zahteva, neko voli da vozi Mini nego C3, neko Sandero, neko BMW 1… Nedavno sam imao zagrejanog kupca za 2008 i pita me preko telefona ima… Pročitaj više »

Neko is mase

Luk sedista je mnogo izrazen tako da vrh sedista i odbojnik za glavu su previse napred u odnosu na lumbalni deo bez obzira koliko se sediste obori u nazad. Meni je to veoma smetalo.

Čiča piči

Odlična zapažanja i opis Mazde 3. Ja bi dodao još, opšta zastarelost ali i kilav motor.
Nisu se našalili da smisle turbinu. To košta.
Skučenost pozadi je glavna odlika ove mazde

moron

Pri veoma forsiranom ubrzanju, taj „rev-hang“ je primetan i kod Honde 1,5T, ali i kod Yarisa 1,5, a najviše na šaltanju iz druge u treću (ako je u pitanju forsirano ubrzanje).
Ali, postoje razlozi zašto je sve to mapirano tako. Nije to „bez veze“. Niti je to nešto negativno. Naprotiv.

Izmenjeno 1 godina pre od strane moron
Čiča piči

Zašto je tako mapirano?

moron

Zato jer su „japanske kante“ u pitanju, zar ne?
😊

Čiča piči

Dobar ti je uopšteni zaključak.
A pravi razlog je što tako mapirano za penzionere loše vozače.
Korisnike te industrije

Neko is mase

Kontrola izduvnih gasova — kada se naglo smanji gas povecava se kolicina NOx zbog naglog stvaranja posne smese goriva. Odrzavanje visokog broja obrtaja pomaze boljoj kontroli izduvnih gasova.

moron

Jeste i to, ekološki, ali, navodno, obezbedjuje se i kontinuiraniji prenos snage, a i manje trpi kvačilo.

BB

To pod 5. ne volim nikako… 😠

Tikola Nesla

Kojo? Znaš li ti da kod onog smeća bavarskog moraš rastaviti po’ auta da zamijenis akumulator?? 5l ll04 bmw ulja sa filterom 100eura preko interneta a interval 30k km ili 2 godine. Gledao sam i video komparacije castrola i toga bmw ulja, casttol ima nekih naslaga na kraju videa.
https://autostart.24sata.hr/magazin/istrazili-smo-koliko-zapravo-kostaju-redovni-servisi-automobila-7541

Tikola Nesla

Bilo bi dobro da neko od vas ode do masinskog fakulteta na katedru za motore i motorna vozila, napravi intervju, traži mišljenje o ovim 30k km intervalima za motore općenito. Ono, mi svi mijenjamo do na 15, 2 hondina p(l)aćenika na 6000, a ovi kažu 30 što u mene komšija radi a ima 222k km na satu. Sjećam se , svojedobno, nama je bmw slao mjenjače da mu nadjemo uzrok pucanja, a čak su radili testove neke bočice od par sto mililitara koju sipas u motor umjesto ulja i vozis tako. Otišao sam, a da nisam dočekao rezultate mjerenja i… Pročitaj više »

moron

Davno sam imao u nekom predmetu komisiju veštaka sa Mašinskog i u nekoj dokolici ( dok smo čekali da kod njih stigne i druga strana ), postavih neformalno baš to pitanje, oko zamene ulja svakih 30 kkm ili 2 godine.
I kao da zapalih hepo kockicu, nastao je „opšti haos“ medju njima. Bili su potpuno disonantni 😊 Samo što se za vratove ne počupaše 😊 Kad druga strana „upade“, verovatno su najpre pomislili da su pogrešili vrata 😊

Tikola Nesla

Hahahaha…hepo kockica. Legendarno
Al stvarno, treba malo članak napraviti, intervju kakav sa predstojnikom katedre ili tako nešto, razne teme…ja samo dajem ideje, a ne ko onaj ostarjeli novinar 😜😜😜😘

moron

Davno je to bilo, mislim u vreme kada je Opel to počeo da uvodi za njihova vozila, i valjda je fakultet tek bio nabavio jednu Insigniju, pa je bila i polemika kada će da „krepa motor“ ako mu budu menjali ulje na svakh 30 kkm ili 2 godine

J4ZZ3R

Pitanje je šta je tom fakultetu na stolu u laboratoriji….neki uradak IMTa

J4ZZ3R

Ti imaš divne ideje i siguran sam da bi bio fenomenalan urednik, ali recimo za test poput ovog treba najmanje tri dana i treba baš da imaš slobodnog vremena da to uradiš… A za ispunjavanje tvojih ideja tebaju profesionalci.
Ovi ovde što pišu su kao filozofi u staroj Grčkoj, Bog im je dao da imaju vremena i sredstava iz svog bazičnog posla, da mogu da se zajebavaju sa pisanjem … Ali ljubav, hobi, šta češ

Tikola Nesla

A treba za sve…ali dok se ne krene u realizaciju. Isto tako su mogli kukatinpa vikati ko će portal pokretati, znaš ti koliko treba ovoga i onoga, imamo jednog ostarjelog novinara u tudjini (prc Stelvio 😘)…pa pokrenuse i evo radi. Samo malo volje, želje, htjenja.

J4ZZ3R

Da hoce Zvezdan po pet ari placa na Tasosu dati avansno na rate bez kamate, cisto motivacije radi 🙂

Tikola Nesla

Taj sebi ni tečaj fotografije neće da uplati! 🤡Bus dobio zemlju, al na monopolu, ak znas igrat. Inače, slaba vajda..

Izmenjeno 1 godina pre od strane Tikola Nesla
Tikola Nesla

A ima i nas crkvenih miševa. Znas kako kažu o onoj baladi o bogatašu, raju i ušici igle.

J4ZZ3R

Za Pežo je interval 30 npr, prodajno osoblje kaže…ipak nek budu otežani uslovi i menjajte na 20, a servisno osoblje kaže 15k, najbolje 10…
Što se tiče Honde i Mazde njihova vozila na bazi nekih paremetara sami utvrde da li interval treba da bude 20 ili neka druga cifra.
Zavisi da li si profesionalni reli ili nešto treće

Tikola Nesla

O tako sa 30 dodjosmo na 10 😄😁🤷

J4ZZ3R

To ti je kao sa onom rabotom 🙂

BB

Lakvih 30000 j au Berlingu mijenjam na 10000, a kod Mokke mi se ključ upalio sa 400 km 😂🤣

Tikola Nesla

Ejs..nemoj zajebavat?! Pustimo mi nas, jebo nas, hehe, nego me baš zanima iskustva. Dje onaj Zveki? Alo, Zvele, deder pitaj, kao dežurna mušterija tamo u tem Somboru tj BMW servisu, o iskustvima njihovim sa tim uljima, mijenjanjem na 30k i te Spike..da vidimo šta će reć.
Doduše imam i ja Antisu ovdje, pa možda skoknem jedared, vodi servis bmw ovdje…vazda pun, pitam se zašto.
Makina italijana!😘🇮🇹

Izmenjeno 1 godina pre od strane Tikola Nesla
J4ZZ3R

Ja taj rev hang uopšte nisam primetio, zapravo me kod hibrida generalno nervira što on svako nizbrdicu ili čak ravnicu koristi za regenerativno kočenje, tako da ako ideš gradom 50 km h imaš osećaj da moraš ili da ubrzavaš da bi išao konstantno.
Nije sad to neka drastična stvar

moron

Kada načepiš CRV-a „do daske“, pri šaltanju iz druge u treće to je veoma izraženo. Tehnički neupućen saputnik bi pomislio da vozač nema pojma sa vožnjom … A nije do vozača 😊

J4ZZ3R

Kratko sam ja čepio CRVa da to primetim 🙂 a radujem se cepanju JAZZa kao svaki običan ne reli vozač 🙂

Tikola Nesla

Nek navrati na c3vape….napravi putopis o tome – od bg do Np putem svil…ovaj ćevapa. I tamo da bude kako smo cepali 10 sa više luka, jezza i crva i plakali za malinom, 500L.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Tikola Nesla
J4ZZ3R

Taj ti jede samo karadjordjevu sniclu, ni mrsavijeg coveka ni masivnijih obroka … gledas ga mislis da jede kao ptica, kad ono gepard…sitni su njemu cevapi

Tikola Nesla

A sta ti je život, nekad smo klali govece za snicle , sad koljemo Karađorđeve razne. Neće on da se druži sa rajom, poceo sa plemstvom da se spandja. Bus videl kako ubrzo postaje vlasnik zemlje , gdje ono ti rece, na grčkim otocima. Već je poceo da vozi u svabiji silovanu hjundai konu od 5.4m i ne smeta mu sto je ružan do bola, kako izvana tako i iznutra, sto košta ko zemlja u grčkoj, al to ionako niko ne kupuje za svoje pare ( pa velike pare su uvijek tudje pare, Panticu)🤑 Nego, ima ti Milan strongman video… Pročitaj više »

BB

Jeli sad vidiš št ako nali imati dugačak trup? Sad znaš gdje mu to sve stane 🤣😂

Tikola Nesla

Hehehehe

moron

Kao dete, uvek sam bio željan ćevapa u lepinji, a uvek smo jeli samo ražnjiće, jer je moj otac imao filozofiju da se po kafanama „jede samo viđeno meso“ – osim ako lično znaš kuvara u tom objektu 😀

Tikola Nesla

Samo ti dodji u NP, lako ćemo za hranu. Zna Hasan dje da te vodi i da ugosti. A mi ćemo se zadovoljiti sa fotografijama i putopisima. Uljepsajte nam vikend, da se pariški p(l)ćenik , u daljnjim tekstovima PP, odmori a i mi od njega 😁🤷😘

Izmenjeno 1 godina pre od strane Tikola Nesla
J4ZZ3R

Hasan je na neplaćenom odmoru. Dosta je bilo 10 tekstova od mene. Možda snimim neki Youtube video, kad mogu Marek, Matt i Thomas, što ne bih mogao ja… ima li ko ideju za naziv kanala 🙂

Tikola Nesla

Oš to reć da u blaženom, nikad prezaljenom komunizmu nije bilo ćevapa? Bar je toga bilo (al se nekad dobro jelo) a i para, drugova, ljudi i starješina. Blagostanje na najjače.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Tikola Nesla
BB

https://banjaluka.net/rubljov-pekao-banjalucke-cevape-video/

Kod nas i teniseri prave ćevape 😜

Aleksandar

Kupio u februaru novu. Sedan g150 sound style. Presao 3000km. Ekstremno neudoban sedalni deo sedista vozaca. Deo prednji je od tvrdjeg sudnjera od zadnjeg. Samo zbog toga ne bih ponovo kupio. Kvalitetno ali sundjer apsolutno previse tvrd do besmisla. Desava mi se da moram medjugas da dam da ubacim u prvu. Nekad prvo u drugu ako je start stop ugasio motor jer se pali tek na ulasku u brzinu pa ne mozes ni medjugas. Dizajn kljuca pravi da mi nekad u dzepu kljuc otvori prtljaznik, a da ja to ne znam pa moze biti problem. Keyless radi kako on hoce.… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Ključ sam zaboravio da slikam. Meni je lepši i praktičniji bio prethodni dizajn, sa uskim štapićaštim kućištem, novo kućište je preširoko i bukvalno šuplje.
Što se tiče sedišta, nemam taj problem sa sedalnim delom, možda je tvoja iz Meksika, pa im neki Mehikanac „uvalio“ sunđer pogrešne tvrdoće 🙂

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
BELGRADE

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je ubedjivao da i Mazda sa 150ks ide neverovatno dobro. Inace ovo mi je prvi Japanski automobil, i moram da kazem da jako jako lose ide. O potrosnji i da ne govorim koja NE pada ispod 9.5l i to kombinovane voznje.
Pre ovog automobila vozio sam Audi A3 2.0tdi Stronic sa 150ks. Auto je tacno „deset“ godina stariji od mazde i mozda 2 puta bolje ide.

BELGRADE

Zaboravio sam da dodam da je volan pretvrd, slican Bmw-u. Ko je imao ili vozio gore navedeni auto zna sta pricam.

J4ZZ3R

Mazda je juče bila do Niša na redovni servis. Cena servisa 25.300 rsd sa filterom kabine, a bez filtera vazduha. Jeftinije dosta od Toyote, ali i prilično skuplje od Honde. Inače pre neki dan je registrovan za 24500 rsd. Iskoristih vreme čekanja u servisu da provozam CX5 2.5 g194 AWD facelift… Mislim da ipak za sebe neću da kupim SUV, bar dok me leđa slušaju i ne bole Cx5 je znatno udobniji od Mazde 3, baš lepo prelazi preko neravnina, ali je volan nakon duže vožnje trojke skoro indirektan i automobil se prilično naginje. Baš sam se zagrejao za cx5… Pročitaj više »

samurajco

Pozdrav ekipi! Od pre 10ak dana postao sam vlasnik 3ke u sedan varijanti eSkyactivG 122 KS (Mild hybrid). Manuelni menjač 6b. Plus paket opreme. Preša do sada nešto manje od 1000 km. Pre toga sam vozio CX-5 prve gener. (2014 god) u full opremi sa automatikom (isto 2.0 sa 165KS). Prvi utsici su da je sedan pravi „vozački“ auto u odnosu na SUV i da mi na otvorenom putu stavrno mami osmeh na licu. Vraća u stara dobra vremena kada su limuzine bile dominantna vozila (SUV kao termin nije ni postojao). Naravno, ovim se plaća cena daleko manje praktičnosti i… Pročitaj više »

Nesh

Posle 20 godina sa VW-om, oko sam bacio na Mazdu 3, verovatno neki polovni primerak ali nije iskljucen ni novi. Posto nikada nisam imao cast da vidim auto uzivo, prosetao sam do obliznjeg Mazdinog salona u Novom Sadu. Kad ono, pored neverovatno prelepog automobila stajao je neverovatno nadobudan i tvrdoglavo svezanjuci prodavac. Covek u nekim srednjim 50-im se trudio da mi protivreci na svaki moj zahtev vezan za opremu koju zelim na autu. Pametovanje za pametovanjem… Prva rasprava je pocela da meni za kuku ne treba 13-polna uticnica odnosno da ne mogu da ugrade nego ce mi dati adapter (… Pročitaj više »