1. Home
  2. Vesti
  3. CATL razvija mrežu stanica za brzu zamenu trakcionih baterija
CATL razvija mrežu stanica za brzu zamenu trakcionih baterija
1

CATL razvija mrežu stanica za brzu zamenu trakcionih baterija

149
1
Podelite sa prijateljima:

Ideja gradnje stanica za brzu zamenu ispražnjenih trakcionih baterija na elektromobilima, nikako nije nova. U savremenom dobu je ulogu pionirskog promotera ovakvog koncepta igrao izraelski projekat Better Place, ali je on nažalost tokom 2013. godine završio u stečaju. Da će koncept sprovesti u delo zanosio se i šef Tesle Ilon Mask, ali ga je svakako napustio. Istraživanje koje je naručila američka kompanija je pokazalo da većina kupaca vozila marke Tesla, nema potrebu za brzom zamenom baterije, odnosno da iskazuju zadovoljstvo mrežom superpunjača koja im je na raspolaganju.

Međutim, u Kini stvari stoje posve drugačije i koncept brze zamene umesto brze dopune baterija, počinje da pušta korenje!

Raste popularnost električnih vozila u Kini, čak i uprkos smanjenju podsticaja za njihovu kupovinu. Električna vozila su u decembru za nama već okupirala učešće u prodajnim rezultatima od 22,6%. Kompanije poput onih s imenom Nio, Geely i BAIC su već prihvatile na sebe teret izgradnje mreže stanica za brzu zamenu trakcionih baterija.

Ipak, glavni nedostatak ovakvog prisutpa problemu jeste taj što su stanice za brzu zamenu baterija upotrebljive samo za vozila iste marke, dok ona s amblemom drugog proizvođača tu nemaju šta da traže. Razlog tome se pronalazi u nepodudaranju oblika baterije, kao i priključka na istu. U svemu tome, važnu ulogu igra i podatak da gradnja samo jedne stanice investitora košta oko 800 hiljada američkih dolara.

Sada jedan od najvećih svetskih proizvođača trakcionih baterija na svetu, kineski holding CATL (Contemporary Amperex Technology Limited), ulazi u ovaj poduhvat. CATL će pod markom Evogo razviti sopstvenu mrežu stanica za zamenu baterija, uz mogućnost upotrebe infrastrukturne jedinice od strane vlasnika različitih električnih vozila.

Jedna stanica pod markom Evogo će brojati tri parking mesta gde će moći biti smešteno do najviše 48 baterijskih pakovanja. Proces zamene baterija u električnim automobilima je u potpunosti automatizovan i traje oko jednog minuta. Povrh toga, vozač će biti u poziciji da naruči, rezerviše potpuno napunjenu bateriju, i to korišćenjem posebne aplikacije razvijene za pametne telefone.

Glavna stvar u realizaciji ovog projekta je ta što su Kinezi osmislili univerzalnu trakcionu bateriju, a koju će CATL ponuditi proizvođačima elektromobila. Kompaktne je veličine i poseduje kapacitet od 26,5 kWh. Električna vozila će biti konstruisana na način koji će omogućiti ugradnju jednog ovakvog pakovanja, ili čak i do četiri njih. Povrh toga, razvojni tim tvrdi da će 80% već proizvedenih vozila moći da budu prilagođeni upotrebi novih CATL-ovih baterija.

Imajući u vidu da mnogi proizvođači automobila, i to ne samo u Kini, već koriste baterije koje je proizvela kompanija CATL, ne bi trebalo sumnjati u razumnost najava iz ove azijske firme, niti bi bilo mudro očekivati poteškoće u realizaciji. Kako se budu pojavljivala modernija rešenja u budućnosti, tako će se i ovaj koncept prilagođavati novotarijama.

Prvi model koji će dobiti univerzalnu, lako odvojivo bateriju s logotipom preduzeća CATL, će biti kompaktni MPV FAW Bestune NAT (slika iznad), konstruisan isključivo za službovanje u taksi udruženjima i kao deo priče o deljenim vozilima.

Inače, već su pokrenuti pregovori s ostalim kompanijama, a u prvoj fazi bi mreža stanica Evogo služila u deset najvećih gradova Kine. Pretpostavlja se da bi do 2025. godine, na teritoriji Narodne Republike Kine moglo da bude funkcionalno oko 22 hiljade ovakih stanica, i to za vozila svih brendova.

AutoRepublika

(149)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nula komentara – ili niko od nas nema interesa za ovu temu ili smo ostali bez reci! 🙂 Ideja nije nova, vise puta su je inicirali razni startup-ovi ali osim ponekog prototipa i demonstracije niko nije otisao dalje. Jedino Kinezi imaju dovoljno para da naprave nesto ovako kompleksno i jedino oni mogu da se dogovore oko toga kako ta standardna baterija treba da izgleda. Ovaj dogovor oko standardne baterije bice najveca prepreka za neki slican projekat u EU i USA! Razlog: baterija i e-motor bice elementi prestiza u konkurentskoj borbi izmedju marki, kao sto su to nekada bili motori i… Pročitaj više »