1. Home
  2. Video
  3. Neverovatan prizor u američkoj saveznoj državi Džordžiji (VIDEO)
Neverovatan prizor u američkoj saveznoj državi Džordžiji (VIDEO)
3

Neverovatan prizor u američkoj saveznoj državi Džordžiji (VIDEO)

1.64K
3
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko ste ljubitelj klasičnih automobila kao što sam to ja, onda vam izraz „barn find“ sigurno nije stran. Nastao je davno u Sjedinjenim Američkim Državama, kada su klasični četvorotočkaši počeli da dobijaju na popularnosti i kombinuje spomenute dve reči. „Barn“ je oznaka za drvenu manju zgradu ili hangar gde farmeri čuvaju slamu ili mašineriju, pa bi se moglo prevesti kao ambar, koš ili vajat, dok „find“ znači „pronaći“.

Dakle, kovanica označava automobil koji je dugo godina ležao u nekakvom hangaru, šupi ili pomoćnoj zgradi u seoskom domaćinstvu i verovatno je jako zapušten, pa novi vlasnik planira da ga restaurira ili da pak zadrži originalnost.

Vremenom je svaki klasik u originalnom stanju postao „barn find“, dok su retki slučajevi gde je automobil ostao parkiran na zapuštenoj imovini. Međutim, jedna priča koja je osvanula na kanalu „American Mustangs“ društvene mreže YouTube je podsetila kako ceokupni slučaj treba da izgleda.

Na snimku dugačkom nešto manje od četrnaest minuta, nepoznati autor priča kako je pronašao staru napuštenu kuću negde u američkoj saveznoj državi Džordžiji. Pronaći takvo imanje zapravo nije redak slučaj „preko bare“ gde roditelji uglavnom žive u jednom gradu, a deca budu razbacana širom cele Amerike, pa kad roditelji preminu, imanje ostane prepušteno samo sebi.

Ovaj put autoru je verovatno pažnju privukao nekoliko starijih modela u dvorištu iz osamdesetih godina prošlog veka, kao što su Ford F-150 i Buick Regal Grand National. Kamionet nije preterano redak i vredan, ali kupe svakako vredi pravo malo bogatstvo.

Međutim, pravo iznenađenje ga je dočekalo u kući. Iako je sve bilo razbacano kao da je tornado prošao kroz dnevne sobe, autor je primetio nekoliko motora velike vrednosti. Pričamo o verzijama visokih performansi popularnog Forda Mustanga kao što su Boss 302 i Shelby, a „šlag na tortu“ ga je dočekao u garaži. Tu su bila parkirana dva Mustanga, od čega je jedan relativno zaboravljeni Fox LX sa baznim 2,3-litarskim benzincem i svega 90 konjskih snaga.

A onda pored njega fantastični Shelby GT350 iz 1965. godine, jedan od samo 562 primerka proizvedena spomenute godine. Bio je to prvi pokušaj legendarnog Kerola Šelbija da od „magarca napravi konja“ i u tom poslu se pokazao jako uspešnim.

Modifikovao je snagu već postojećeg V8 motora zapremine 289 kubnih inča (4,7 litara) na 306 „konja“, a zatim dodao i veće kočnice i modernije ogibljenje. Čak i kada je u ovom očajnom stanju, eksperti smatraju da je vrednost automobila oko 300 hiljada dolara, a nakon restauracije biva dvostruko veća.

Ukoliko pronađete jedan od 37 trkačkih primeraka sa značkom „R“ vrednost može da bude i do četiri miliona „zelembaća“. U još jednoj garaži poveće vile, možemo da vidimo i Mustang iz 1965. godine. Iako nije redak kao Shelby GT350, reč je o specijalnom primerku GT K-Code koji je zapravo bio najviši nivo opreme, pre nego što je tjuner preuzeo posao u svoje ruke, a razvija 270 „grla“.

Posle dvomesečnih pregovora autor je uspeo da kupi Shelby GT350 i gomilu mehaničkih delova koje je pronašao razbacanim po kući. Video snimak pokazuje generalno stanje pa vam defintivno preporučujemo da ga odgledate do kraja jer se sigurno nećete razočarati.

A za ostale primerke na snimku nadamo se da će ih zadesiti ista sudbina, jer definitivno ne zaslužuju da propadaju zajedno sa starom vilom.

https://www.youtube.com/watch?v=jH63HovhGvA

Pogledajte video klip.

AutoRepublika

(1635)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
GroupB

Poslje ovog oglasa više ništa im ne vjerujem…
https://lotus-heritage.com/barn-dust-increases-car-value-x10/

Pa više če ih izaći iz tih staja nego sa prozvodne trake.

Yankee

Zato lepo investiras $15 u ovo i miran si, uvek znas sta je pred tobom … 😉

comment image

Iznogud Časni

Što ti nikad ne nabasas ma ovako šta?! Ima ona emisija na tv gdje kupuju garaže a ne znaju (ko fol) šta je u njima. 😁