1. Home
  2. Vesti
  3. General Motors skinut s trona u Americi posle 94 godine
General Motors skinut s trona u Americi posle 94 godine
3

General Motors skinut s trona u Americi posle 94 godine

459
3
Podelite sa prijateljima:

Stara izreka kaže da su rekordi stvoreni da budu oboreni, a jedan od njih je upravo postao deo istorije tako što je najduži niz prekinut. Reč je o prodaji novih četvorotočkaša na američkom tlu gde domaći General Motors više nije najveći. Zvanična statistika kaže da je ovaj proizvođač postao lider 1931. godine kada su brojke po prvi put zvanično objavljene, ali je General Motors zapravo krenuo sa vladavinom četiri godine ranije u vreme kada je Ford prestao da proizvodi legendarni Model T.

U jednom momentu tokom pedesetih godina firma je imala udeo od čak 56% na američkom tržištu i bila na udaru takozvanih antimonopolskih zakona, o čemu smo i pisali u zanimljivisti dana. Ali u 2021. godini to više nije bilo bitno pošto je Toyota upravo preuzela lidersko mesto „preko bare“.


Naime, japanski gigant je prodao 2.332.262 vozila na američkom tržištu, što je rast od 10,4% u poređenju sa istim periodom prošle godine. U spomenutu brojku su uračunati automobili sa značkom Toyote i Lexusa. S druge strane, General Motors (Chevrolet, GMC, Buick i Cadillac) su privukli 2.218.228 kupaca ili 12,9% manje nego godinu dana ranije.

Još uvek čekamo na prodajne rezultate nekih rivala, ali titulu među individualnim brendovima čuva Ford i verovatno će je ponoviti i u 2021. godini. Spomenućemo da je Toyotin najprodavaniji model bio RAV4 sa 430.387 zadovoljnih kupaca dok je Jenkije predvodio Chevrolet Silverado sa 529.765 jedinica.

Japanci su se zahvalili svojim mušterijama uz objašnjenje da dostizanje cilja u vidu postajanja kompanije s najviše prodatih automobila nikada nije bio u fokusu firme, već su to bili rezultati u oblastima bezbednosti, kvaliteta i preprodajne vrednosti za svaku svoju mušteriju.

General Motors se još uvek nije obratio medijima, ali je ranije rekao da je 2021. godina bila izuzetno teška zbog nedostatka kompjuterskih čipova koji su ograničili proizvodnju raznih popularnih modela. I Toyota je imala sličnih problema, ali je izjavila da koristi mnogobrojne dobavljače iz Azije zahvaljujući kojima je imala poveću zalihu čipova kada je nestašica započela. Na taj način Japanci su bili u mnogo boljoj poziciji, mada su se na kraju suočili sa istom situacijom.


Spomenućemo i jednu zanimljivost, a ona se odnosi na podatak da su General Motors, Ford, američka divizija Stellantisa i Tesla zajedno kontrolisali „samo“ 40 američkog tržišta ili čak 17% manje nego pre svega petnaestak godina.

AutoRepublika

(459)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Goran Jurkovic

M&M na aparatima. Rav4 lider u americi.

Moee

Inženjeru, ponovo pročitajte tekst. Možda Vam bude jasnije…

Yankee

„Lider“ koji zaostaje 320.000 vozila za Fordom F-Series hehe