1. Home
  2. Vesti
  3. Još jedna automobilska znamenitost Detroita nestaje sa lica zemlje
Još jedna automobilska znamenitost Detroita nestaje sa lica zemlje
1

Još jedna automobilska znamenitost Detroita nestaje sa lica zemlje

1.60K
1
Podelite sa prijateljima:

Dosta puta smo pisali da je nekadašnja prestonica američke automobilske industrije, a to je naravno Detroit, prolazila kroz veliku krizu tokom proteklih nekoliko decenija. Problemi su zapravo počeli još tokom sedamdesetih godina prošlog veka, ali ne zbog „najezde dosta kvalitetnijih japanskih rivala“ kako se generalno misli, već iz razloga što su i ostale savezne države odjednom počele da nude izdašne olakšice po pitanju poreza i troškova izgranje fabrika.

Danas je Detroit praktično „grad duhova“ s mnogobrojnim napuštenim fabrikama, poslovnim centrima, lokacijama za razvoj i testiranje novih modela, i još mnogo sličnih mesta koja bi verovatno bila u stanju da ispričaju dovoljno priča da napune brojne knjige i knjige, samo da mogu da pričaju.

„Kostur“ nekih od njih je iskorišćen za izgradnju modernih stambenih zgrada, ali nažalost većina je porušena kako bi se oslobodio prostor. Među njima je i sedište nekadašnjeg giganta, firme American Motor Company (AMC) pored Detroita za koje je pala odluka da će biti srušeno tokom ove godine.

Ovu vest su potvrdili lokalni mediji, a među njima i list The Detroit News, dok je gradonačelnik Majk Dugan rekao da je njegov cilj da očisti Detroit, i da od njega ponovo napravi modernu metropolu.


Ova fabrika je originalno izgrađena 1927. godine za firmu iz oblasti razvoja bele tehnike Kelvinator, a dizajnirao je legendarni stilista Amadeo Lioni. Sačinjavala je kompleks na tri sprata, zatim poslovni centar i na kraju još jednu zgradu koja bi energijom snadbevala ceo kompleks. Automobilski proizvođač Nash je postao vlasnik Kelvinatora desetak godina kasnije i proširio fabriku da bi radom mogla da zadovolji zahteve za proizvodnjom bele tehnike i četvorotočkaša.

Tokom Drugog svetskog rata je ova lokacija iskorišćena za sastavljanje helikoptera kompanije Sikorosky, a kada rat bude završen, 262 primerka ovih letilica će sići sa trake. U posleratnom periodu proizvodnja bele tehnike je prebačena na drugu lokaciju, tako da je fabrika služila samo za automobile.

Nash se udružio sa Hudsonom 1954. godine da bi krerirao spomenuti AMC, a ova lokacija postaje sedište nove firme. Takvu svrhu je imala sve do kasnih osamdesetih godina prošlog veka, kada je kupila korporacija Chrysler sa ciljem da dobije vredni brend Jeep, a fabriku će koristiti sve do 2010. godine.

Tada je došla u ruke novog kupca, koji nije imao želju da je sačuva, već je samo „očerupao“ sve što se moglo prodati, a zatim je imanje napustio. Na kraju je pripalo gradu Detroitu posle neisplaćenih računa za plaćanje poreza.

Političari su postigli dogovor po kojem će srušiti fabriku i očistiti imanje, a zatim prodati zemljište kompaniji NorthPoint Development za sumu od 5,9 miliona američkih dolara. Ovi će investirati 66 miliona „zelembaća“ kako bi na tom mestu bili izgrađeni novih stambeni kompleksi.

I tako, što bi rekao Fredi Merkuri, „Another One Bites the Dust“, i Detroit je siromašniji za još jedno istorijsko mesto. Mlađarija će ovo mesto sigurno videti samo kao staru napuštenu zgradu, onu koja treba da nestane sa lica Zemlje, ali ne sumnjamo da će svaki „petrolhead“, onaj kome benzin teče kroz vene biti nostalgičan…

AutoRepublika

(1595)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Tuga. U simboličnom smislu. To je ipak spomenik nekog davnog „zlatnog doba“