1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat se tradicionalnim „Ciao“ oprašta od modela Uno
Fiat se tradicionalnim „Ciao“ oprašta od modela Uno
5

Fiat se tradicionalnim „Ciao“ oprašta od modela Uno

1.25K
5
Podelite sa prijateljima:

Čuveni italijanski mališan koji je bio ekstremno popularan i na celom Balkanu, a uživao je i u ulozi evropskog bestelera u intervalu između 1983. i 1995. godine, hečbek Uno je i nakon povlačenja sa Starog kontinenta nastavio karijeru na brazilskom tržištu. Ali nažalost, kako stoje stvari u ovom trenutku, dani su mu odbrojani.

Veze s evropskim Unom su praktično nepostojeće, a aktuelni izdanak malog Fiata je predstavljen još 2010. godine. Linije tog modela su veoma slične onima koje vidimo na bratskoj Pandi treće generacije, a ona se na našem tržištu prodavala od 2012. godine. Upkos tome što je ovaj Fiat prezentovan davnih dana, bio je veoma uspešan među kupcima, na koji način se i objašnjava vanserijska dugovečnost.

Svejedno, zakoni tržišta su neumoljivi i ma koliko neki model beležio uspeha u prošlosti, u jednom trenutku će tražnja pasti ispod kritičnog nivoa, što se desilo i Unu. Poslednji primerci sićušnog Fiata će sići s traka fabrike u Betimu tokom narednih nedelja. Kako bi se na pravi način oprostili od zaslužnog artikla na točkovima, u kompaniji su rešili da predstave ograničenu seriju od 250 primeraka koji će poneti indeks Ciao.

Primerci iz ove serije će biti moći konfigurisani jedino na način da im karoserija bude ofarbana u nijansu sive koju konstruktor oslovljava sa Silverstone, a pride će i svaki komad iz edicije Uno Ciao dobiti svoj redni broj s kraja centralnog grebena, pri čemu će najviši, kako rekosmo, biti 250.

Kako i dolikuje, oproštajna plejada Una će posedovati potpunu opremu koja se nudi uz ovaj model na brazilskom tržištu. To znači da će vlasnici uživati u onom što može da pruži uređaj za klimatizaciju, multimedijalni sistem s ekranom osetljivim na dodir, opcija Bluetooth, a ne dao Bog da im se ikada aktivira jedan ili pak oba dostupna vazdušna jastuka. Spoljašnost specijalnog vozila se ogleda i u jedinstveno stilizovanom krovu, kućištima spoljnih retrovizora u crnoj nijansi i bočnoj, plastičnoj zaštiti na vratima.

Pod „haubicom“ se skriva motor male zapremine s indeksom 1.0 Flex i bogatom karijerom (što reći da je starije konstrukcije). Izveden je iz bloka iz porodice Fire koji je već služio u prvoj generaciji modela Uno, što će reći od početka osamdesetih godina prošlog veka. Kao i većina motora koji su pogonsko rešenje u brazilskim vozilima, i ovaj može da sagoreva benzin ili čist etanol. Još da dodamo da razvija 75 konjskih snaga.

Nažalost, italijanski brend nije najavio formalnog naslednika kultnog mališana. Barem ne do ovog momenta, a šta će biti u budućnosti, to ćemo tek da vidimo.

AutoRepublika

(1253)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Seća li se neko tržišnih početaka Una i verzije Uno Turbo i.e … ?
😊

Matori

Šta misliš…

moron

Da, to si Metuzalem 😀

Grozdan the Great

Imam utisak da taj 1.0 motor vuče poreklo od Yuga 45, tj Fiata 127, s obzirom da sam taj blok viđao i u Pandi iz 90ih godina

BB

Znači AirBump i kod Fiata… Ali vidimo da se Fiat čvrsto drži tradicije, pa prekida proizvodnju jednog modela bez da mu obezbojedi nasljednika…