1. Home
  2. Vesti
  3. Ford odložio premijeru električnog Explorera zbog modela Mustang Mach E
Ford odložio premijeru električnog Explorera zbog modela Mustang Mach E
0

Ford odložio premijeru električnog Explorera zbog modela Mustang Mach E

96
0
Podelite sa prijateljima:

Prvi čovek Forda, Džim Farli je upravo proglašen za osobu godine u Americi u kategoriji ličnosti iz automobilskog sveta po izboru uglednog magazina Motor Trend, a nije teško zaključiti zašto je tako. Kada je došao na čelo drugog najvećeg američkog proizvođača, firma se nalazila u rasulu i investitori su počeli da gube živce zbog nedostatka električnih modela.

Svega nekoliko godina kasnije, krosover Mustang Mach E se prodaje bolje nego istoimeni benzinac, za kamionet F-150 Lightning je primljeno mnoštvo narudžbi, a električni kombi Transit takođe ovih dana stiže u izložbeno-prodajne salone.


Naredni na redu je trebalo da bude poveći krosover Explorer, ali kako prenose kolege sa sajta Automotive News, pomalo će kasniti. Oni su došli do poverljive dokumentacije koju je Ford poslao dobavljačima i u njima se navodi da će električni Explorer ugledati serijsku proizvodnju tek u decembru 2024. godine, ili oko osamnaest meseci kasnije od onog što je originalno planirano.

Razloga za tako nešto ima nekoliko, a sve se vrti oko spomenutog Mustanga Macha E. Kompanija očekuje da će ove godine isporučili oko 60 hiljada jedinica širom sveta, kao i da će brojka biti za više od tri puta viša do 2023. godine. Mach E se trenutno proizvodi u Meksiku, gde je i Explorer trebalo da silazi sa proizvodnih traka, ali ona nema kapacitet za više od 200 hiljada vozila na godišnjem nivou.

To znači da, ukoliko se Fordova predviđanja ostvare, fabrika jednostavno ne bi mogla da funkcioniše sa dva modela. Znajući sve to, Explorer i njegov mehanički blizanac Lincoln Aviator će biti prebačeni na neku drugu lokaciju, a takav proces će naravno potrajati duže nego što se originalno očekivalo.


Publika ipak ne bi trebalo da bude previše razočarana. Explorer se već nudi kao hibrid i takozvani „plug-in“ hibrid sa priloženih fotografija, uz nekoliko turbobenzinaca. Trenutno je takođe najprodavaniji krosover sa tri reda sedišta na američkom tlu i veliki finansijski uspeh za Ford, pa ne sumnjamo da se kompaniji i ne žuri za nekim većim izmenama.

AutoRepublika

(96)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments