1. Home
  2. Vesti
  3. X7 i XM su mali i nedovoljni, BMW priprema i X8
X7 i XM su mali i nedovoljni, BMW priprema i X8
1

X7 i XM su mali i nedovoljni, BMW priprema i X8

1.09K
1
Podelite sa prijateljima:

Krenula su šuškanja po automobilskim čvorištima internet prostranstva na temu, za sledeću godinu očekivanog debija novog SUV-a iz Minhena čija bi početna cena bila stotinjak hiljada evra. Doduše, ne baš iz Minhena, pre bi se moglo reći iz Južne Karoline, odnosno iz američkog grada Spartanburga.

Prve informacije ovog tipa su se u javnosti pojavile još nakon što su Bavarci predstavili konceptni X7 iPerformance na Salonu automobila u Frankfurtu. Međutim, taj prototip je bio prethodnica modela BMW X7. Međutim, prošle godine se opet krenulo s učestalim pominjanjem indeksa X8, za koji se pričalo da će dodatno pojačati ponudu velikih krosovera BMW-a.

Bilo je reči i o tome da bi to mogla biti kupeolika verzija X7-ice, međutim, kasnije je postalo jasno da će X8 posedovati originalnu karoseriju i da neće biti utemeljen na trenutnoj perjanici marke s povišenim odstojanjem od tla. U međuvremenu, haos u pohlepnim glavama Bavarske je dopunio vreli hibrid XM, čiji smo koncept videli pre nekih petnaestak dana.

Podsetićemo da je veliki SUV XM tek drugi model BMW-a u bogatoj istoriji, koji će dobiti M izdanje, bez da je uporište pronađeno u nekom od „civilnih“ modela marke. Kako bilo, džin je ostavio snažan utisak na svetsku publiku  i njegov debi je prošao gromoglasno. Nažalost, komentari su uglavnom poražavajući za Bavarce, a kako će ići prodaja, to ćemo tek da vidimo jer kupci kupuju, a komentatori komentarišu.

Da ovo nije kraj ambicija uprave iz Minhena u pogledu eksploatacije popularnosti brenda i da je globalna ekonomija svedok snažne inflacije koja je postala posebno izraženatokom zdravstvene krize, dokaz je i najava nove X8-ice za početak naredne godine, o čemu je ovih dana pisala nemačka edicija lista AutoBild.

Ako vam se učini da je cena od oko sto hiljada evra povisoka, treba reći da je ipak osetno niža od one po kojoj će biti nuđen XM, za koji se nagaža da će koštati oko 140 hiljada evra. Imajući u vidu da zvaničnih potvrda o novitetu nema, iluzorno je pričati i o mehanici. Od ranije znamo da će XM biti hibrid zasnovan na V8 biturbo benzinskom motoru koji može da se osloni i na pomoć „električnog kolege“. Moguće je da će i X8 dobiti neku sličnu konfiguraciju u top verziji, ali s nešto oskudnijom konjicom pod haubom.

Otom – potom, pratimo i promptno izveštavamo.

AutoRepublika

(1092)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Krajnje je vrijeme da prelaze na „duple“ točkove pošto nosivost prelazi u „teretna“ vozila lagano!