1. Home
  2. Vesti
  3. Japanska automobilska industrija na udaru koronavirusa
Japanska automobilska industrija na udaru koronavirusa
2

Japanska automobilska industrija na udaru koronavirusa

194
2
Podelite sa prijateljima:

Japanski proizvođači automobila zabeležili su globalni pad prodaje od čak 38% u maju, što je treći mesec u nizu da se ostvaruje ovako veliki pad prodaje. 

Sedam velikih japanskih proizvođača isporučilo je u prethodnom mesecu na globalnom nivou 1,47 miliona automobila, što je drastično lošiji rezultat od onog ostvarenog u maju 2019. godine kada je dostavljeno 2,38 miliona vozila.

Broj proizvedenih automobila u maju ove godine takođe je značajno manji nego za isti mesec prethodne godine – čak 62%, odnosno napravljeno je blizu 919.000 četvorotočkaša.

Toyota je japanski proizvođač koji je prodao najviše automobila u prethodnom mesecu sa 609.460 isporučenih vozila (-34%), Nissan je dostavio 272.873 primerka (-37,3%), dok je Honda prodala blizu 320.000 automobila (-29%).

Pad prodaje ubeležen je u praktično svim regionima. Manjak potražnje posebno je izražen u Evropi i SAD, dok je za japanske marke jedina svetla tačka bila Kina gde su Toyota, Nissan i Mazda prijavili rast prodaje.

Kako se kriza u vezi sa korona virusom nastavlja, proizvođači iz Japana predviđaju veoma tešku godinu. Toyota je već najavila da će profit ove godine biti manji za 80% nego lane, dok je Nissan počeo sa restruktuiranjem poslovanja kako bi ublažio efekte novonastale krize.

AutoRepublika 

(194)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Postoji li negde neki prikaz za sve brendove, kako stoje, kakav pad imaju ?

xtrimi

postoji na jednom forumu tema o prodaji automobila u svetu i u eu
Čovek redovno šalje grafike prodaja i tabele.

E sada pitanje za admina da li sme da se objavi?