1. Home
  2. Sajmovi
  3. Debitovao novi kros-heč FAW Bestune B70S inspirisan Mazdom
Debitovao novi kros-heč FAW Bestune B70S inspirisan Mazdom
0

Debitovao novi kros-heč FAW Bestune B70S inspirisan Mazdom

1.47K
0
Podelite sa prijateljima:

Kineski koncern FAW pod markom Bestune plasira modele iz subpremijum segmenta, a već sada u ponudi poseduje četiri krosovera iz T Serije, ali i samo jedan putnički automobil. Taj jedan je veliki liftbek FAW Bestune B70 koji je debitovao prošle godine, dok je sada na njegovom temelju nastala modifikacija B70S .

U pitanju nije četvorotočkaš sa sportskim aspiracijama, već je promovisan proterenski hečbek, iako nadležni u FAW-u radije vole da čuju da se radio o kupe-krosoveru.

Model Bestune B70S je kao što rekosmo, zasnovan na osnovnom modelu 70, pa tako dele zajedničku modularnu arhitektruru FMA (FAW Modular Architecture) s poprečno ugrađenim motorom. Isti je i stil karoserije i dizajn enterijera.

Ali, kros hečbek koji je pred nama je vidno kompaktniji, pri čemu je međuosovinski razmak redukovan sa 2.800 na 2.750 milimetara, uz ukupnu dužinu svedenu sa 4.810 na 4.555 milimetara. Do blagog uvećanja širine vozila (1.850 mm) je došlo usled postavljanja plastičnih obloga, a uvećana je i visina noviteta za 60 mm, pa tako u ovoj modifikaciji ona iznosi 1.515 mm.

U stvari, razvojni tim to ni ne skriva, čak nam se čini da rado ističe činjenicu da je uzor u izradi ovog modela bio japanski kupeoliki SUV Mazda CX-4, koja se proizvodila u Kini od strane lokalnog zajedničkog poduhvata FAW-Mazda, a jedino na tom tržištu se i prodavala.

Opet, iako je činjenica da niti jedan deo s te Mazde nije direktno preuzet za kineski model, a čak se i u tehničkom smislu, Bestune B70S i CX-4 potpuno razlikuju, uticaj japanske kompanije je evidentan. Kineski model leži na točkovima s naplacima od 19 cola, a poseduje i sklopive ručice za otvaranje vrata i kompletnu rasvetu izvedenu u LED tehnologiji.

Dizajn enterijera kros-heča u potpunosti reprizira viđeno u originalnom liftbeku. Ugrađena su dva displeja na čeonom panelu, dok je onaj namenjen očitavanju postavki informativno-zabavnog sistema blago zakrenut ka vozaču.

Uređaj za kontrolu rada klima uređaja je osetljiv na dodir, ali poseduje i dva rotaciona tastera. Prednja sedišta su elektropokretana, dok je ugrađen i panoramski krovni otvor, kao što su najavljene i kamere koje bi trebalo da obezbede pun prikaz zbivanja oko vozila.

U tehničkom smislu, modeli B70 i danas prikazani B70S su takođe identični u potpunosti. Bazični turbobenzinac poseduje zapreminu od 1,5 litara iz koje se izvlači solidnih 169 konjskih snaga i 258 Nm najvišeg obrtnog momenta. Snaga na prednje točkove ide preko šestostepenog ručnog menjača ili sedmostepene preselektivne robotizovane transmisije.

Starija opcija u vidu dvolitarskog turbobenzinca sa 224 konjske snage i 340 Nm, koja se nedavno pojavila u donorskom liftbeku, uparena je sa šestostepenom automatskom menjačkom kutijom. Kao što rekosmo, pogon je napred, ali je zadnje oslanjanje barem nezavisno.

FAW Bestune B70S kreće u prodaju početkom proleća 2022. godine. Cena za ovaj model će se kretati između naknade koja se tražila i traži za dva reperna četvorotočkaša. Mislimo na liftbek Bestune B70 (koji kreće od oko 16 hiljada američkih dolara) i kupeoliki krosover Mazda CX-4 (koji opet startuje sa cenom od oko 23 hiljada američkih dolara).

AutoRepublika

(1473)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments