1. Home
  2. Vesti
  3. Vidimo se u čitulji: Dodge Charger i Challenger i Chrysler 300
Vidimo se u čitulji: Dodge Charger i Challenger i Chrysler 300
8

Vidimo se u čitulji: Dodge Charger i Challenger i Chrysler 300

471
8
Podelite sa prijateljima:

O neverovatnom uspehu koji određeni modeli korporacije Fiat-Chrysler uživaju na američkom tržištu smo dosta puta pisali na našem sajtu. Chrysler 300 je debitovao još 2005. godine, Dodge Charger godinu dana kasnije, a onda je tokom 2008. godine u ponudu uvršten u kupe Challenger. Njihova istorija vuče poreklo još od sredine devedesetih godina prošlog veka kada je Mercedes predstavio W210 generaciju svog modela E Klase, a Amerikanci su pozajmili njegovu platformu i s dosta usputnih osveženja je koriste do današnjeg dana.

Iako su Charger, Challenger i 300 definitivno tehnički zaostali, američka javnost ih voli iz razloga što su zadržali onu poznatu školu koja je proslavila ovu državu kroz automobilsku instoriju. Pričamo o povećim limuzinama i kupeima, sa motorima kamionske zapremine, dosta snage, visokom dozom udobnosti i pristupačnom cenom. Štaviše, iako sam zakleti Fordovac, ni ja nisam uspeo da im odolim i u mojoj garaži je nedavno završio Chrysler 300.


Znali smo da takva strategija ne može da traje doveka, posebno u današnja vremena kada se svi okreću hibridima, električnim četvorotočkašima i manjim turbobenzincima. Čuveni trio korporacije Fiat-Chrysler će zvanično u penziju nakon 2023. godine. Ovu vest je potvrdio prvi čovek Dodgea Tim Kuniskis za magazin Motor Trend, a iako je pričao samo o Chargeru i Challengeru, sasvim je sigurno da će ista sudbina zadesiti i rođaka iz Chryslera koji deli deli platformu i mehaniku.

To nažalost znači da će u penziju i čuveni agregat Hellcat. Reč je o jednom od najpoznatijih motora s unutrašnjim sagorevanjem koji je svet ikada video, a koji razvija između 702 i 840 konjskih snaga (zavisno od verzija i modela) iz 6,2-litarske zapremine.

Ali, spomenuti Kuniskis kaže da publika ne bi trebalo da očajava. Naime, Dodge započinje novi period u svojoj istoriji koji naziva eMuscle. Kao što mu ime i kaže, reč je o električnim mišićavim automobilima koji će sigurno imati bolje performanse od onih koje nude aduti pogonjeni motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva.

Kuniskis je dodao da će Dodge imati najmanje dva takva modela u svojoj ponudi, od čega će njihovo izdanje u konceptnoj formi debitovati već naredne godine, a u izložbeno-prodajnim salonima će se pojaviti tokom 2023. godine. S druge strane, Chrysler je ranije izjavio da želi da se fokusira na električne krosovere, a možda ovim putem krene i Dodge Durango. Njega Kuniskis nije spominjao u razgovoru sa Motor Trendom, ali teško da i on neće proći kroz veće promene, jer se u protivnom nikako ne bi uklapao u novu strategiju brenda.


Bilo kako bilo, ostaje nam još nekoliko godina da uživamo u nekim od najboljih modela koje je Detroit ikada ponudio. Ne sumnjamo da će električni naslednici na papiru biti bolji, ali nikada neće moći da pruže onaj užitak kao njihovi prethodnici sa V8 grdosijama koji grme i pucaju od snage…

AutoRepublika

(471)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Korporacija Fiat-Chrysler više ne postoji; postoji Stelantis, a Fiat i Chrysler su samo brendovi. E-Muscle? Zvuči kao virtualni sex…😂😂😂

Iznogud Časni

E moj jenki, neće oni imat bolje performanse, može imati mrvicu jača ubrzanja ( i to poneka) ali upotrebljivost, domet, zvuk, Maks brzinu neće imat nikad bolje. Uostalom, zar su performanse motora od 800 ka loše? Zar imaju losa ubrzanja ? Treba li čovjeku zbilja vise od toga? Čestitam na prinovi. Sto ne uze lanciju?
Ja sam gledao da uzmem sa dizelom ali, čini mi se da je osiguranje bilo problem, ne sjećam se vise ali mislim da sam zarad njega odustao od kupovine.

Yankee

U Americi performanse se meri samo 0-60 mph i 1/4 milje … Ovo max brzina nije ni malo bitna.

Nema Lancije u Americi. Osiguranje je za svega $20 mesecno skuplje nego sto placam na 2015 Toyoti Yaris koju sam ostavio za „ride-sharing“.

Za sada prezadovoljan …

comment image

Yankee

A inace za pravi muscle, jos uvek imam ovog u garazi …

comment image

Yankee

Sta, ne zelis da znas koliko milja imaju originalni diskovi na Yarisu i koliko sam presao sa sadasnjim gumama? 😉

S mile

Moćan bio, a i ostao. Vizuelno, i sa motorizacijom. Biće zadovoljstvo citati test.. Tako da podržavam da se pomucis malo za AR..