1. Home
  2. Sajmovi
  3. Pikap i kombi EdisonFuture prikazani u Americi
Pikap i kombi EdisonFuture prikazani u Americi
0

Pikap i kombi EdisonFuture prikazani u Americi

299
0
Podelite sa prijateljima:

Ne, ne, i mi smo u početku pogrešno pomislili da je ovaj brend vezan za kompaniju Faraday Future, onu koja nije bila u stanju da pokrene proizvodnju električnih vozila tokom nekoliko godina i koja se ponovo suočava s poteškoćama, ali smo pogrešili. S ovom markom veze nema ni korejska firma Edison Motors, već je brend EdisonFuture osmišljen od strane kanadske kompanije Phoenix Motor, čija je delatnost u oblasti prelaska na električni pogon lakih pikap kamioneta Forda iz Serije E.

Opet, Phoenix se nalazi u vlasništvu kinesko-ameičke kompanije SPI Energy, sa sedištem u saveznoj državi Amerike, Kaliforniji još od 2006. godine. To društvo se bavi prodajom solarnih ploča, invertera (izmenjivača) i baterija.

Za potrebe premijernog predstavljanja sopstvenog vozila, pripremljena su dva električna prototipa i oni se trenutno šepure pod svodovima Salona automobila u Los Anđelesu. Pikap kamionet EF1-T i dostavni kombi EF1-V su razvijeni u saradnji s mašinskim biroom Icona Design Group.

Oba četvorotočkaša su razvijena na sopstvenoj platfromi i umnogome dele identične komponente i sklopove. Ali, u središtu pažnje publike u Americi, našao se pikap kamionet, a gledajući slike, možemo i da jasno razumemo zašto je to tako.

EdisonFuture EF1-T je zamišljen kao konkurent Teslinom Cybertrucku kao i električnom Fordu F-150 Lightningu. Po gabaritima ih lagano premašuje, pa se u dužinu prostire na čitavih 6,2 metara! Karoserijska struktura mu je prilagođena transportu tereta, a poseduje kabinu sva dva reda za sedenje, gde se smešta do šest osoba, od čega je polovina njih predviđena za prvi red.

Pikap kamionet poseduje (ra)sklopiva odmorišta za noge, kamere umesto retrovizora i televizijski aparat u centralnom delu čeonog panela. Ekran po dijagonali meri 17,5 inča.

Postoje tri modifikacije kada pričamo o pikapu. Bazični EF1-T računa na zadnje točkove kao pogonske. Sila do njih stiže usled rada jednog električnog motora sa 405 konjskih snaga, dok taj struju crpe iz trakcione baterije kapaciteta 120 kWh. Zvuči kao prava mera za 480 kilometara autonomije prema najstrožim, i ujedno najrealističnijim standarima koji važe u Americi (EPA). Verzija Premium (EF1-TP) raspolaže s pogonom na sva četiri kraja karoserije i nudi dva motora na struju. Ukupna moć tog dueta je 699 konjskih snaga dok je baterija od 150 kWh garant autonomije od 608 kilometara.

Naposletku, top verzija nosi oznaku Super (EF1-TS) i usled ugradnje trilinga elektromotora nudi 816 konjskih snaga. Baterija ima zapreminu od 180 kWh, dok je domet s jednim punjenjem istih oko 720 kilometara. Takav pikap kamionet koji meri (samo!) 2,3 tone, u stanju je da ubrza do „stotke“ za manje od 3,9 sekundi. Deklarisana nosivost sve tri verzije je na nivou od samo 1.361 kilograma, ali zato četvorotočkaši s oznakom EdisonFuture mogu povući prikolicu mase između 3,4 i 5 tona (zavisno od verzije o kojoj se radi).

S druge strane, što se tiče kombija EdisonFuture EF1-V, možemo reći da su najavljene samo dve varijante, i to ona s jednim i s duetom električnih agregata. Poseduje kabinu s tri sedišta i teretni odeljak zapremine od 7 do 11 kubnih metara (zavisno od izabrane visine krova).

Zajednička karakteristika svih „mašina“ s logotipom firme EdisonFuture bi trebalo da bude ugradnja solarne ćelije preko celokupne površine krova. Za pikap je čak predviđena i klizna pokrivka tovarnog sanduka koja sadrži dodatne solarne ploče. Razvojni tim je ovu postavku nazvao Armadillo (što bi trebalo da znači „bojni brod“).

Navedno je da, kada pričamo o osunčanom danu, baterija se može dopuniti solarnom energijom za 40 do 56 dodatnih kilometara u tom jednom danu. Prema nama poznatim informacijama, ova objava je u granicama naučno-fantastičnih, ali svakako da nismo sveznajući.

Kao što rekosmo na početku, ova vozila, kako pikap tako i kombi, su još uvek u formi prototipova. EdisonFuture u ovom trenutku nije u prilici da obnaroduje čak ni preliminarne cene noviteta, pa tako ni ne prima nikakve narudžbine niti rezervacije, što je sasvim korektno u datim okolnostima.

Start montaže vozila je najavljen tek za 2025. godinu, a do tada će mnogo vode proteći Dunavom, pa je moguće da će biti i izmena u stilu teškaša. Ali, ono što smo još čuli, tiče se najave za treći model marke. Otom – potom!

AutoRepublika

(299)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments