1. Home
  2. Sajmovi
  3. Debitovao skraćeni krosover Ford Equator Sport
Debitovao skraćeni krosover Ford Equator Sport
0

Debitovao skraćeni krosover Ford Equator Sport

126
0
Podelite sa prijateljima:

Ne tako poznati Ford Equator nastupa u segmentu velikih krosovera koji mogu ponuditi dva ili tri reda za sedenje u putničkoj kabini. Razlog slabe obaveštenosti publike o ovom adutu američke kompanije se krije u tome što je osmišljen za potrebe kineskog tržišta gde je ponuđen kao pristupačnija alternativa Explorera.

Samo srce Equatora, u tehničkom smislu, predstavlja platforma na kojoj se radi vozilo s prednjim pogonom i poprečno postavljenim motorom. Početna cena kreće od 26 hiljada američkih dolara, što je skoro dvostruko manje od naknade koja se traži za Explorer (48 hiljada dolara). Kupci su odlično reagovali na pridošlicu, pa se tako po dve hiljade primeraka proda svakog meseca.

Konačno dođosmo do junaka ove priče. Dakle, Equator ima mlađeg brata. Taj bata se zove Ford Equator Sport, i u odnosu na straji model, skraćen je i upravo predstavljen na Salonu automobila u Gvangžuu.

Nudi se samo s enterijerom u koji staje do pet osoba. Međuosovinski razmak je „ispumpan“ za 139 milimetara (do nivoa od 2.726 mm), dok je ukupna dužina manja za 275 mm, na koji način dobacuje do 4.630 mm. Dodatno, ovaj krosover je postao i niži za 49 mm (1.706 mm).

To praktično znači da je Equator Sport više kompaktan čak i od američkog Forda Edgea. Zadnji deo karoserije je u potpunosti nov, čak je i ugao pod kojim pada zadnje vetrobranskog staklo uvećan. Prednja maska je redizajnirana, a nove su i prednje svetlosne grupacije, uključujući pokazivanče pravca. Međutim, stil je ipak nalik onom kod verzije „normalne“ dužine. Točkovi imaju promer od čak 20 inča.

Isto se može reći i za dekor unutar putničke kabine. U smislu arhitekture, praktično je sve reprizirano s velikog Equatora, pa su tako ekran instrumentacije vozača i multimedijalnog sistema objedinjeni, centralni tunel je izveden u dva nivoa, dok je ručica menjača, sve samo ne ručica (već rotacioni taster).

Međutim, sam čeoni panel je različit, a postavka tastera je nova. Čak su paneli s unutrašnje strane vrata dobili samostalni identitet u odnosu na veći Equator. Što se opreme tiče, tu su još i panoramski krovni otvor, sistem kamera za pun prikaz zbivanja oko vozila, adaptivni tempomat iz sistema Co-Pilot360. Ovaj set pomagala uključuje kameru, kao i radar.

Naposletku, bitnu razliku između modela Equator i Equator Sport čini i ugrađeni pogonski sklop. Dok je „veliki“ pogonjen dovlitarskim turbo motorom koji razvija 224 konjskih snaga i 360 Nm najvišeg obrtnog momenta koji do točkova idu preko šestostepenog robotizovanog menjača, dotle skraćena verzija računa na novi turbo agregat 1.5 s četiri cilindra i 170 konjskih snaga (260 Nm). Kod njega je transmisija takođe robotizovana, ali ima sedam stepeni prenosa i dvostruku vlažnu spojnicu.

Oba modela nude samo prednje točkove kao pogonske, dok se integralni pogon čak ni ne planira.

Skraćena verzija Sport će silaziti s proizvodnih trakak iste one fabrike koja proizvodi i veliki Equator, što će reći da se radi o zajedničkom poduhvatu JMC-Ford. Za sada je ideja da se novitet prodaje samo na teritoriji Narodne Republike Kine, iako se neke verzije Fordova proizvedenih u toj zemlji već isporučuju na tržišta Južne Amerike.

Početak proizvodnje je najavljen pre nego što dočekamo zadnji dan marta 2022. godine.

AutoRepublika

(126)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments