1. Home
  2. Sajmovi
  3. Chery Omoda 5 otvara ponudu nove porodice kineske marke
Chery Omoda 5 otvara ponudu nove porodice kineske marke
0

Chery Omoda 5 otvara ponudu nove porodice kineske marke

723
0
Podelite sa prijateljima:

Od sada pa nadalje, neće se svi krosoveri marke Chery imenovati kao Tiggo. Na Salonu automobila u Gvangžuu, kompanija je predstavili novi model, ranije poznat pod kodnom oznakom XC, a planira i da predstavi širu porodicu vozila brenda Chery četvrte generacije.

Uzgred budi rečeno, kineska firma na domaćem terenu i dalje proizvodi i prodaje vozila iz prve generacije, ona koja su predstavljena kroz liniju krosovera Tiggo 3. U pitanju su i dalje jednostavni i jeftini modeli s povišenom pozicijom sedenja, uprkos permanentnim modernizacijama.

Posebnu zanimljivost predstavlja činjenica da su u izboru neobičnog imena Omoda, učešća uzele specijalizovane agencije sa sedištem u trideset različitih zemalja sveta. Reč vuče poreklo od termina „moda“.

Novi dizajnerski koncept je nazvan Art In Motion odnosno „Umetnost u pokretu“, a za razvoj istog je bio zadužen tim stilista koja je predvodio Stiv Hjum koji se na tu poziciju vratio pre oko osamnaest meseci, zamenjujući odlazećeg Britanca Kevina Rajsa.

Potpuno usklađeno s nomenklaturom kineske marke, Chery Omoda 5 je po gabaritima uporediva s prethodnim modelom Chery Tiggo 5. Dužina vozila je 4.400 milimetara, po širini dobacuje od 1.830 mm, a visok je 1.585 mm. Prednju i zadnju osovinu deli prostranstvo dužine 2.630 mm.

Već pri prvom pogledu zabačenom ka novitetu se uočava da SUV poseduje masku hladnjaka bez okvira, savremenu punu diodnu rasvetu, a oni s boljim okom vide i da su felne promera 18 cola.

Putnička kabina je u potpunosti usklađena s aktuelnim trenutkom automobilske industrije posmatrane u celini. Imamo dva ekrana koja po dijagonali imaju 12,3 inča, i nisu natkrivena. Zato jesu objedinjeni jednon navlakom, tako da ostavljaju utisak jedinstva.

Isotvremeno, to znači da od tastera nije ostalo skoro pa ništa u kabini. Naime, red tastera levo od instrumenata, isto kao i oni putem kojih se upravlja radom klima uređaja i koji su smešteni ispod središnjih otvora za ventilaciju, osetljivi su na dodir.

Pod poklopcem motora se nalazi turbo jedinica iz nove sopstvene palete agregata zvane Kunpeng. Nosi oznaku 1.6 TGDI, a takav motor je već imao priliku da pokaže šta zna kao pogonski sklop starijih modela iz serije krosovera Tiggo. Kako bilo, termički sklop nudi izvanrednih 197 konjskih snaga, uz maksimalni obrtni moment na nivou od 290 Nm).

Znamo da Kinezi ne zarezuju mnogo integralni pogon, pa u skladu s tim prenosimo da su samo prednji točkovi oni koji dobijaju impuls sile koji generiše benzinac. Za pohvalu je to što je oslanjanje na zadnjoj osovini nezavisno. Da kažemo i da je menjačka kutija robotizovana s dvostrukom spojnicom i da nudi sedam stepeni prenosa. Pride, za neki kasniji trenutak je obećana i čisto električna, kao i hibridna modifikacija.

Chery Omoda 5 će u izložbeno-prodajne salone Kine ući tokom proleća 2022, godine. Ali, Kinezi imaju impozantne planove za izvoz ovog vozila. Najavljena je i ponuda na tržištima azijskih, južnoameričkih, afričkih, pa čak i evropskih zemalja.

Posebno je zanimljivo da su Brazil i Rusija pomenuti zasebno od strane proizvođača i da su označeni kao prioritetna tržišta. Naravno, nakon matičnog… Cherija kod nas godinama nema, ali verujemo da će se uskoro vratiti.

AutoRepublika

(723)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments