1. Home
  2. Vesti
  3. Grčka ostrvca kao poligon za elektrifikaciju
Grčka ostrvca kao poligon za elektrifikaciju
1

Grčka ostrvca kao poligon za elektrifikaciju

143
1
Podelite sa prijateljima:

Mala grčka osrtva rasuta (mahom) po Egeju, predstavljaju idealnu početnu tačku za uvod u narednu fazu elektrifikacije i potpuni prelazi na električnu mobilnost. 

Juče smo videli da su policija i vlasti na ostrvcu Halki dobile na korišćenje električna vozila Citroena. Nekolicina primeraka malecnog Amija, kao i dve jedinice modela e-C4 službovaće na ovom ostrvu. Premijer Grčke, Kirijos Micotakis, rekao je da će Halki dobiti minijaturnu solarnu „elektranu“ od 1 megavata.

Micotakis je istakao da će sva grčka ostrva vrlo uskoro postati neutralna po pitanju emisije ugljen-dioksida. On je naveo i da su ovogodišnji katastrofalni požari koji su zadesili ovu mediteransku zemlju delimično izazvani i klimatskim promenama. Grčka inače pokušava da umanji za 55% svoju emisiju štetnih gasova u periodu do 2030. godine.

Tako planiraju da u narednim godinama „požnjaju“ oko 2 gigavata električne energije uz pomoć vetrenjača koje će biti locirane uz samu obalu. Kako Grčka ima ogromnu obalu, otud postoji i veliki potencijal za dobijanje struje od vetra.

U junu ove godine i Volkswagen je otpočeo veliki projekat električne mobilnosti na helenskom ostrvu Astipalea. Nemci su tamo poslali osam baterijskih automobila – za državne službe, ali je to samo početak.

Plan je da Astipalea potpuno napusti sistem javnog prevoza, a Volkswagen će dostaviti 200 električnih automobila koji će biti dostupni stanovnicima ostrva kroz ride-sharing sistem. Osim toga, planiraju se posebne subvencije za kupovinu baterijskih vozila i punjača, a vlasti nameravaju da podstaknu stanovnike ovog ostrvca da kupe i električne bicikle. Volkswagen je već ugradio 12 punjača na ostrvu, a u planu je da postave još 16 stanica za punjenje električnih automobila.

Tako su grčka ostrvca postala idealni poligoni za testiranje i razvoj različitih opcija u prelasku na električnu mobilnost. Ono što ih je preporučilo za ovakvu ulogu jesu mala površina i skroman broj stanovnika. Sad ostaje da sačekamo prve rezultate ovog eksperimenta Citroena i Volkswagena i da vidimo da li su električna vozila već sada spremna da preuzmu dominat…

AutoRepublika 

(143)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Tamo konačno ne mogu reći da je mali domet 😉, a i sunca ima u izobilju da mogu napraviti struje za sve kilometre…