1. Home
  2. Vesti
  3. Jaguar Land Rover predstavio bespilotni Vector
Jaguar Land Rover predstavio bespilotni Vector
0

Jaguar Land Rover predstavio bespilotni Vector

121
0
Podelite sa prijateljima:

Deluje da je pred nama prvo vozilo u istoriji koje na „poklopcu motora“ istovremeno poseduje oznake dve marke: Jaguar i Land Rover. Britanska firma neguje dugu tradiciju rada na bespilotnim letilicama, ali su se one donedavno činile dalekom budućnošću. Sada pak, godinu i po dana nakon premijere “buljavog šatla” koji je bio u stanju da uspostavi vizuelnu komunikaciju s pešacima, a sve zarad povećanja bezbednosti, Britanci su prikazali i kreaciju proizašlu kao rezultat razvoja misije Project Vector.

Jednozapreminsko električno vozilo je kreirano u saradnji sa Nacionalnim centrom za automobilske inovacije (NAIC – National Automotive Innovation Center) koji je u stvari odeljenje pri Univerzitetu iz Varvika. U celoj priči, doprinos kompanije Jaguar Land Rover je bio više finansijske nego stručne prirode.

Razvojni  tim inežnjera je predvodio Tim Leverton, koji je svojevremeno obavljao funkciju glavnog inženjera u koncernu Tata Motors, a koji inače kontroliše britanski entitet. Pored toga, on je radio i na projektima: JCB Dieselmax, kao i na poslednjoj generaciji sedana Rolls-Royce Phantom, nastalog pod patronatom nemačkog BMW-a.

Vector se u dužinu prostire na četiri metra i poseduje električni pogonski sklop sačinjen od elektromotora, trakcione baterije i ostalih komponenti električnog sistema koje su spakovane ispod poda putničke kabine.

Unikatni automobil je opremljen klasičnim obručem upravljača i papučicama, baš kao da će ugostiti vozača, ali, ovde se radi o autonomnom četvorotočkašu. Početak putnog programa je zakazan za kraj naredne godine u engleskom Koventriju. Kako se bude približavao datum izlaska na javne puteve, tako će i informacije o interesantnom prototipu biti dostupne javnosti.

Ipak, nije teško odgonetnuti da je namera konstruktora da Vector “zaposle” u taksi službi ili pak floti deljenih vozila. Radno mesto u kurirskoj službi, za Vector je takođe rezervisano.

Što se tiče kompanije Jaguar Land Rover, prikazani šatl je samo jedna od manifestacija u smislu realizacije plana Destination Zero, a koji predviđa predstavljanje game vozila sposobnih da preveniraju saobraćajni udes i pritom imaju nultu emisiju.

AutoRepublika

(121)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments