1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Novi Chevrolet Metro star preko dve decenije
AR pijaca klasika: Novi Chevrolet Metro star preko dve decenije

AR pijaca klasika: Novi Chevrolet Metro star preko dve decenije

425
2
Podelite sa prijateljima:

Dodavanje sekcije „AR pijaca klasike“ na našem sajtu je barem za mene došlo kao veliko osveženje, do tolike mere da se svakodnevno bavim ovom temom. Matematika je prosta, pa tako uglavnom pronađen neki klasik koji mi se dopada, ukratko opišem njegovu istoriju, i zatim se pozabavim samim automobilom iz oglasa. U većini slučajeva je reč o nekom zaista vrednom četvorotočkašu, ili ako barem ima zanimljivu priču iza sebe.

Međutim, današnja priča je o vozilu koje je početkom 21. veka važilo za najjeftiniji automobil na američkom tlu. Zašto bi AutoRepublika, pa i gotovo svi drugi sajtovi, posvetili pažnju nezanimljivom Chevroletu Metrou? Pa, zato što na satu trenutno stoji brojka od samo 400 milja (malo preko 640 kilometara), pa je onda logično i pitanje da li će vam se ikada ukazati prilika da kupite novi automobil bilo kog brenda star 21 godinu?


Istorija ovog mališana počinje još 1989. godine kada je veliki General Motors odlučio da osnuje poseban brend nazvan Geo. Cilj je bio proizvoditi isključivo male i jeftine gradske modele, ali zapravo nijedan od njih nije bio pravi „Jenki“.

Primera radi, modeli Metro i Tracker su bili prepakovani modeli Suzukija, Spectrum i Storm su pozajmili platformu od Isuzua dok je Prizm baziran na Toyoti Sprinter. Geo je nestao sa tržišta posle 1997. godine, ali neki njegovi modeli su nastavili da se prodaju pod značkom Chevroleta. Jedan od njih je spomenuti Metro i karijeru će završiti 2001. godine.

Zapravo je reč o Suzukiju Swiftu u konfiguraciji heča sa troje vrata. U Americi se nudila i limuzina i to sa dosta više uspeha, čime je pronaći ovakav Metro još veći podvig. Za bazni model je bilo potrebno izdvojiti samo 9.585 dolara ili 15.576 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca. Ovaj prikazani model je nešto bolje opremljen zahvaljujuću klima uređaju, radiju sa CD plejerom, grejaču na zadnjem staklu i nešto kvalitetnijim branicima zbog čega je koštao 11.140 najmanjih zelenih novčanica (današnjih 17.745 dolara).

Pokreće ga 1,0-litarski atmosferski benzinac sa 55 „konja“, a snaga se prenosi na prednje točkove preko petostepenog manuelnog menjača. U svoje vreme je važio za jedan od najekonomičnijih novih vozila „preko bare“, sa gradskom potrošnjom od šest litara na pređenih sto kilometara, dok je na autoputu zahtevao jednu litru manje. Za one kojima se snaga čini preskromnom, posebno za američko tržište gde dominiraju značajno veći benzinci, spomenućemo da je Chevrolet, to jest Suzuki, nudio i 1,3-litarski motor sa 79 „grla“.

U oglasu se navodi da je Metro originalno prodat u izložbeno-prodajnom salonu Martin Chevrolet u gradu Torens unutar savezne države Kalifornije. Sve do ove godine je bio u rukama originalnog vlasnika, kada je prodat u gradu Skotsdejl u Arizoni, pa možemo zaključiti da je suva klima u ove dve savezne države mnogo pomogla da se očuva originalno stanje.

Nije nam poznato zašto bi neko kupio novi četvorotočkaš i onda ga vozio samo 640 kilometara u narednoj više od 20 godina, ali neki mediji nagađaju da je originalni vlasnik bila starija osoba koja je jednostavno izgubila mogućnost vožnje i parkirala automobil u garaži. Spomenućemo da su pre aktuelne prodaje zamenjena sva ulja, i naravno benzin koji se zapravo nalazio u vozilu kada je prodat 2000. godine.

Četiri dana pre kraja aukcije vlasnik se može pohvaliti sa čak 28 ponuda od čega najviša iznosi 16.550 dolara. Teško je znati kolika će biti na kraju, pošto nije baš da možemo da napravimo poređenje sa ishodima ranijih aukcija.

Ali na kraju dana, barem možemo da znamo da ima dovoljno kolekcionara ili možda ludaka s debelim novčanikom, koji u svojoj garaži žele, ne najbrži pa ni najmoćniji automobil, već onaj najređi.

Zoran Tomasović

(425)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

Ma nije to ništa kod nas u oglasima uz svaki drugi polovnjak star 20 godina,stoji da je „kao nov“…

Kittitelj

Nov, Nov, Nov, ful fulova, fabrika, casa, sve sem koze…