1. Home
  2. Vesti
  3. Citroen C1 je i zvanično mrtav model
Citroen C1 je i zvanično mrtav model
2

Citroen C1 je i zvanično mrtav model

555
2
Podelite sa prijateljima:

Kako stoje stvari, na matičnom, francuskom tržištu više nije moguće naručiti nov primerak Citroenovog mališana.

U ovom trenutku Peugeot i Citroen zapravo ni ne proizvode 108 i C1, to za njihov račun čini Toyota. Japanska marka je još prošle godine preuzela upravljanje nad nekadašnjom zajedničkom fabrikom u Češkoj u Kolinu i sada tamo uslužno proizvode mališe bivše PSA grupacije.

Razlog tome je što oni dele veliki broj komponenti sa Toyotinim modelom Aygo, ali će se proizvodnja sva tri modela okončati do isteka tekuće godine. Citroen C1 definitivno neće dobiti direktnog naslednika, i to je već potvrdio šef ove marke Vinsent Kobi. On je nedavno naveo da je takav SUS model u A segmentu nelogičan sa finansijskog aspekta, te da sve veći troškovi u vezi sa emisijom štetnih gasova onemogućavaju novu generaciju za C1.

Slično je i sa Peugeotom, s tim da je bilo glasina da bi “lav” mogao plasirati nekakav krosover u A segmentu, pre svega za tržišta u razvoju kao što je Indija. No, to je sve (za sada) ostalo u domenu tračeva i nije bilo nekih konkretnih poteza uprave francuske marke po tom pitanju.

Citroen će pokušati da popuni prazninu nastalu odlaskom C1 sa električnim četvorociklom Amijem, koji suštinski nije zaista automobil, već pre sprava namenjena mikromobilnosti. No, za njim već postoji potražnja širom Evrope, te je možda upravo to rešenje za buduće probleme ove klase vozila.

No, neke marke ne odustaju od A segmenta. Tako je Toyota verna modelu Aygo koji će uskoro dobiti treću generaciju i tom prilikom će doći do promena u formi, te će novi model dobiti oblike krosovera…

AutoRepublika 

(555)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Ako je već mali, bolje da bude mikro. Skoro jednako su upotrebljivi po gradu 🙂

BB

Pitao uvoznika Citroena zašto nemaju C1 u ponudi. Odgovor je bio: Zato što košta kao i C3 a nekad i više…