1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Jeep Wrangler 392 ubrzava od nule do 100 km/h za četiri sekunde
Novi Jeep Wrangler 392 ubrzava od nule do 100 km/h za četiri sekunde
1

Novi Jeep Wrangler 392 ubrzava od nule do 100 km/h za četiri sekunde

304
1
Podelite sa prijateljima:

Teško da je neki novi četvorotočkaš na američkom tržištu dobio više pažnje nego Ford Bronco tokom poslednjih nekoliko godina. I pre nego što je ijedan primerak sišao s proizvodne trake, kompanija je već imala preko 300 hiljada narudžbina, a nedavno je iz Forda stigla i izjava da su svi modeli za 2021. i 2022. godinu uveliko rasprodati. Ukoliko želite neki od njih, onda se morate baviti s preprodavcima koji će vam naplatiti dvostruko više, nego što je Ford najavio sa fabričkom cenom.


Ne verujemo da postoji uprava neke marke, niti razvojni tim nekog modela, kom je uspeh Broncoa teže pao nego njegovom glavnom rivalu Jeep Wrangleru. Bronco se činio većim, moćnijim, agresivnijim, modernijim i šta sve već ne, ali da li je neko zaista mislio da će Jeep sedeti skrštenih ruku i da neće ništa uraditi povodom toga?

Kompanija je prošle godine isporučila preko 200 hiljada jedinica i posebno napominje da je reč o stvarnim kupcima, a ne samo onima koji su naručili i pitanje je hoće li zaista kupiti vozilo kao što je to trenutno slučaj kod Forda. Ali kategorija gde je Wrangler zaista nadmašio Bronco jeste ona kada je debitovao s posebnim izdanjem nazvanim 392.

Ova brojka se odnosi na zapreminu motora u kubnim inčima ili prevedeno na normalnu računicu 6,4 litre, pa tako ovaj benzinac u konfiguraciji V8 razvija 470 konjskih snaga i maksimalnih 638 Nm obrtnog momenta. Odjednom se Broncovih maksimalnih 330 „grla“ čini smešnim, zar ne?


U međuvremenu je debitovalo još ekstremnije izdanje nazvano ironično Xtreme Recon, sa 35-inčnim pneumaticima i dodatna tri centimetra klirensa, a Jeep nam kaže da ovaj terenac sa masom od 2.367 kilograma može da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za samo 4,5 sekunde.

Međutim, Wrangler 392 je nedavno dospeo u ruke kolege sa sajta Car & Driver koji tvrde da su zabeležili rezultat od samo četiri sekunde, i to u apsolutno istoj kategoriji, odnosno u sprintu do stotke. Radi poređenja, najbrži Bronco je onaj sa 2,7-litarskim turbobenzincem kome je potrebno 6,3 sekunde da dostigne 100 km/h.

Na taj način je Fordu stavljeno da znanja da je Wrangler još uvek gazda, i da ako rival želi da ga nadmaši, moraće da uradi dosta veći posao nego što je to do sada slučaj. Istovremeno, uskoro će debitovati i Bronco Raptor sa moćnijim turbobenzincem sa preko 400 „konja“, ali čak i u tom slučaju, Wranger 392 je svakako gazda.

Prodaja ovog specijalnog izdanja je jako limitirana i samo mali broj primeraka će biti proizveden po ceni od čak 75.890 američkih dolara.

AutoRepublika

(304)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Šta reći drugo nego „Bravo za Jeep!“