1. Home
  2. Vesti
  3. Kamaz prikazao prvi čisto električni autobus opremljen tehnologijom autonomne vožnje
Kamaz prikazao prvi čisto električni autobus opremljen tehnologijom autonomne vožnje
0

Kamaz prikazao prvi čisto električni autobus opremljen tehnologijom autonomne vožnje

346
0
Podelite sa prijateljima:

Kamaz je javnosti predstavio svoj prvi autonomni električni autobus. Da bi se vozilo kretalo po javnim saobraćajnicama nije potrebno prisustvo ljudske ruke. Autobus pripada kategoriji M2, u okviru SHATL vozila, odnosno široko prilagodljivih transportnih vozila.

Zanimljiv koncept je razvijen od strane kompanije Kamaz koja je projekat iznela u partnerstvu sa firmom NAMI. Namenjen je korišćenju na uobičajenoj putnoj infrastrukturi. Koncept koristi podatke sa digitalnih mapa, navigacionog sistema, kao i one koje prikupe hardverske komponente sa samog vozila.

Autonomni električni autobus KAMAZ-1221 SHATL staje na mestima koja su unapred definisana kao zaustavne tačke, tokom predložene rute, kako bi putnici mogli da uđu ili napuste vozilo. Interfejs sistem omogućava putnicima da upravljaju funkcijom otvaranja i zatvaranja vrata autobusa, kako bi mogli da se ukrcaju ili iskrcaju. Platforma za transmisiju 5G signala rutera je instalirana u zoni upravljanja autobusom kako bi bila kompatibilna sa petom generacijom MegaFon mreže.

“Električna, kao i vozila koja ne zahtevaju nadzor čoveka nad funkcijama, trenutno su među glavnim oblastima interesovanja ruskih stručnjaka iz oblasti inženjeringa” – navodi se u izjavi koju je medijima dao generalni direktor Kamaza, Sergej Kogogin.

“SHATL je proizvod našeg angažovanja u razvoju i kao takav je odličan primer koje glavne trendove proizvođači treba da prate. KAMAZ-1221 je samo jedan od naših unikatnih modela vozila koja koriste tehnologiju autonomne vožnje. Profesionalci zaposleni u Kamazu su aktivno angažovani na razvoju više modela ovakvog tipa, u ovom trenutku. Posvećeni smo razvoju inteligentnog sistema transporta”.

(346)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments