1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet Silverado dobija novi dizel motor
Chevrolet Silverado dobija novi dizel motor
2

Chevrolet Silverado dobija novi dizel motor

771
2
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da su Amerikanci veoma ponosni na svoje pikap kamionete. Oni čine oko trećinu ukupne prodaje svih vozila na ovom tržištu, i iako većina njih će uglavnom obavljati samo one lagane poslove oko kuće, postoji jedna kategorija koja je veliki izuzetak. Reč je o takozvanoj „HeavyDuty“ kategoriji gde vlasnici zaista koriste svoje ljubimce za one teže poslove poput vuče masivnih tereta, rada na farmama i građevini i još mnogo toga.

Ostatak sveta bi za takvu svrhu uglavnom izabrao neki kamionet, ali će vam Jenkiji reći da su njihovi HeavyDuty mnogo bolji jer ne zahtevaju komercijalnu vozačku vozvolu i pri tom imaju sav komoditet i opremu kao i oni putnički automobili. Potrebno je reći da je ova kategorija takođe veoma privlačna i za proizvođače pošto cene takvih četvorotočkaša i šestotočkaša često prelaze brojku od sto hiljada dolara. Fordov model SuperDuty (F-250, F-350 i F-450) je apsolutni lider i trenutno kontroliše oko polovinu klase dok je ostatak ravnopravno raspoređen između Chevroleta/GMC-a i Rama.

General Motors je vredno radio na novoj generaciji blizanaca Chevrolet Silverado i GMC Sierra već neko vreme, a ako je verovati natpisima kolega sa sajta TFLtruck uskoro će debitovati najmoćniji dizel u klasi. Ta čast trenutno pripada Fordov 6,7-litarskom „PowerStroke“ motoru koji razvija 475 konjskih snaga, ali bi nešto manji General Motorsov 6,6-litarski „Duramax“ turbodizel trebao da raspolaže sa 505 „grla“ i maksimalnih 1.471 Nm obrtnog momenta. Iako bi Duramax postao prvi koji je nadmašio brojku od 500 „konja“, ipak neće biti najbolji po pitanju obrtnog momenta pošto Ramov „Cummins“ razvija 1.457 Nm. Silverado/Sierra će i dalje nastaviti da pruža minimalnog jednog benzinca, a u prošlosti to je bio 6,6-litarski „L8T“ sa 401 konjskom snagom.

Osim novog motora, ne postoje neki nagoveštaji da bi se velikani General Motorsa mogli izmeni u većoj meri. Bilo je nekih priča da će dizajn biti osvežen pošto pruža „facu koju samo majka može da voli“, ali je kompanija ranije izjavila da do toga neće doći pošto su njena navodna istraživanja pokazala da se kupcima poprilično dopada. Novi dizel bi trebalo da poboljša i preporučljivu maksimalnu vuču koja trenutno iznosi 16,2 tone.

Kao i do sada, u ponudi će biti verzije sa tri veličine kabine, dve veličine prikolice, pogonom na zadnja i sva četiri točka, četiri i šest točkova i dosta konfiguracija po pitanju opreme – od radničkog Work Trucka pa sve do luksuznog High Country. Premijeru ćemo videti sredinom naredne godine dok će prvi primerci početi pristizati u izložbeno-prodajne salone početkom 2023. godine. Verujemo da neće proći dugo vremena pre nego što dočekamo na odgovor iz Forda i Rama.

Oh da, i ako se pitate kako Jenkiji mogu da proizvode ovakve grdosije u vreme kada „običnim smrtnicima“ forsiraju električne automobile, da kažemo da svi HeavyDuty pikapi imaju toliko veliku masu da ih to stavlja u kategoriju „laganih kamiona“, čime za njih ne važe ista pravila.

AutoRepublika

(771)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

1.471 Nm ?
Što nisu onaj od 220 Nm ( i 114 ks ) iz „Lincona“, koji je koristio i 524 tds. Ili beše obrnuto …

Milan

To je snaga!