1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi Rivian R1T sišao sa proizvodne trake
Prvi Rivian R1T sišao sa proizvodne trake
0

Prvi Rivian R1T sišao sa proizvodne trake

735
0
Podelite sa prijateljima:

Ne baš tako davno smo najavili da je Rivian jedan od retkih proizvođača električnih vozila koji ne „prodaje maglu“ i koji zapravo ima dobru šansu da zaista postane „sledeća Tesla“. To se pre svega odnosi na tržište komercijalnih vozila gde je kompanija sa sedištem u američkoj saveznoj državi Kaliforniji već obezbedila velike ugovore s naručiocima. Primera radi, gigant Amazon je naručio preko sto hiljada kombija za dostavu robe, a velika investicija je stigla i od strane Forda koji želi da Rivian preporodi njegovu premijum diviziju Lincoln.

Kompanija sada slavi još jedan jubilej, a radost se odnosi na to što je prvi primerak pikap kamioneta R1T upravo sišao sa proizvodne trake u gradu Normal.

Rivian je kupio nekadašnju Mitsubishijevu fabriku u saveznoj državi Amerike koja se zove Ilinois, gde se R1T ujedno i proizvodi, zajedno s njegovom terenskom verzijom. Ovu vest je potvrdio prvi čovek kompanije Ardžej Skarindž i prisetio se da je Rivianu bilo potrebno svega tri godine da sprovede ideje u delo.

Kompanija je inače osnovana još 2009. godine, ali se u samom početku uglavnom orijentisala samo na baterije i male električne agregate. Tek 2018. godine je debitovao prvi prototip kompletnog vozila na Sajmu automobila u Los Anđelesu, posle čega su krenule ponude i saradnja s nekim od najvećih giganata automobilske industrije.

R1T je trebalo da stigne u izložbeno-prodajne salone još prošle godine, ali ga je omela već poznata epidemija virusa korone.


U samom početku R1T će biti dostupan samo u verziji sa 415 konjskih snaga zahvaljujući radu dva električna agregata, a sudeći prema onome što iznose čelnici firme. ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h iznosi svega tri sekunde. Baterije zapremine 135 kWh omogućavaju maksimalnu autonomiju od nekih 500 kilometara, a kasnije ćemo videti i one zapremine od 105 i 180 kWh. Na brzom punjaču je potrebno svega dvadeset minuta da se baterije napune za vožnju od 220 kilometara.

Rivian se nikako ne zadovoljava sa postignutim, a narednih meseci bi trebalo da startuje i proizvodnja terenske verzije ovog modela, pod značkom R1S.

AutoRepublika

(735)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments