1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Finansijski je zahtevnije održavanje električnih od konvencionalnih automobila u prve tri godine
Finansijski je zahtevnije održavanje električnih od konvencionalnih automobila u prve tri godine

Finansijski je zahtevnije održavanje električnih od konvencionalnih automobila u prve tri godine

1.36K
16
Podelite sa prijateljima:

Istraživači su nedavno sproveli još jednu studiju kojom je obuhvaćeno 19 miliona električnih vozila, i kojom prilikom je utvrđeno da u ovom trenutku održavanje električnih automobila košta više od održavanja benzinskog ili dizel automobila. Kada se dokument pročita, zaključuje se da deluje potpuno logično.

Dva osnovna argumenta koja „pod obavezno“ iz rukava vade prodajni savetnici u salonima, pri razgovoru o kupovini električnog automobila, jesu ti koji podrazumevaju tvrdnje da ćete izborom baterijskog vozila prestati da dalje zagađujete prirodu, kao i da ćete uštedeti ogromne sume novca tako što ćete troškove održavanja četvorotočkaša svesti na minimum.

Ide se toliko daleko da se tvrdi da ćete, čak i uz višu kupoprodajnu cenu, biti u stanju da „povratite“ (prilikom kupovine više uloženi) novac, tako što ćete manje izdvajati za potrebe održavanja elektromobila, nego što biste to morali da činite da ste pazarili dizela ili benzinca. Dok se svi slažu s tim da je jeftinije dopuniti bateriju, mada je i to diskutabilno u zadnje vreme, kada pričamo o javnim punjačima, to svakako nema veze s istinom kada pričamo o održavanju ovih vozila. Evo zašto.

Svuda u svetu, proizvođači i prodavci električnih automobila navode da će vas elektromobil sveukupno koštati manje jer nema zamene motornog ulja, jer se kvari ređe, a sve zbog toga što je mnogo manji broj pokretnih delova. Manje je i mehaničkih komponenti koje se menjaju.

Istraživanje koje je sprovela kuća We Predict je obuhvatila ogroman broj električnih automobila izrađenih od 2016. do 2021. modelne godine, nam ukazuje na to da je konačni račun za održavanje električnih automobila veći, ali da usled evolucije tehnoloških rešenja na motoru i baterijama, ti troškovi vremenom opadaju.

Finalni zaključak studije otkriva da je trošak održavanja električnog automobila, u proseku za 2,3 puta veći od sume koja je potrebna za očuvanje termalnog ljubica u formi. Period na koji se istraživanje odnosi se tiče prve tri godine starosti vozila. Od izuzetne važnosti je i naglasti da troškovi održavanja vozila umnogome zavise i od izabranog modela, pa tako potpuno logično, održavanje Porschea Taycana košta više od sume potrebne da se Renaultov Zoé podmiri.

Kada se javi mehanički problem na konvencionalno automobil, obično ga je lako dijagnostifikovati, što isto važi i za malfunkcije na sistemu ožičenja termalnog vozila. S druge strane, kada otkažu sklopovi utemeljeni na primeni najsavremenije dostupne tehnologije u datom trenutku, mnogo je teže ustanoviti o čemu se tačno radi. Sledstveno, i popravke je teže izvesti! 

Vreme koje majstori provedu nad elektormobilom u radionici je značajno duže, u poređenju sa situacijom gde se neguje konvencionalno vozilo, pa samim tim to vreme i košta više. Zaključak istraživanja jeste taj da mehaničarima treba 50% više vremena da dijagnostifikuju problem kod elektromobila u odnosu na istu radnju kod klasičnih četvorotočkaša.

Sam trošak radne snage je takođe za 30% veći kod održavanja električnih vozila. Naposletku, istraživači su ustanovili da je trošak zamene automobilskih guma značajno veći kod električnih automobila jer su pneumatici originalno osmišljeni za benzince i dizele, pa kao takvi nisu idealno „sročeni“ za upotrebu u električnim pandanima. Posledica toga je brže trošenje istih, uz podrazumevane češće zamene. Sve to vodi ka višim troškovima održavanja, uz opasku da se i ovde situacija menja, pa je tako Continental upravo lansirao specijalne gume za elektromobile, sve s ciljem rešenja ovog problema.

Kao što vidimo, uglavnom se razlozi za veće sume potrebne za održavanje električnih vozila tiču toga što se tu radi o najsvežijim tehnologijama kojima praktično proizvođači još nisu ovladali. Potrebno je iskustva, rutine, treninga kako bi se razlike u troškovima održavanja izbrisale. Nema sumnje da će do toga u određenom trenutku zaista i doći. Kada? Videćemo!

AutoRepublika

 

(1362)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Eno ga, i ovaj troši gume 😂🤣😂🤣.
Kad čujem riječ stručnjaci, diže mi se kosa na glavi. Naime, stručnjaci su bezlična masa koja nema ime i prezime. Da su rekli stručnjak (jednina) onda ide zapeta pa ime i prezime, funkcija, obrazovanje, pa možemo donositi sud o njemu i njegovom radu, koji nekad može biti i pozitivan… A za srtučnjake nemam nikakve riječi a kamoli riječi hvale. Nemojte pogrešno da me shvatite, umjesto električnih automobila ovdje kao temu možete staviti kafu, čokoladu, vino, koronu, vakcinaciju, itd.. stručnjaci ostaju bezlična masa…

TheStig

Rekao sam prije 10 godina lud je onaj koji misli da će industrija napraviti nešto što će biti jeftinije za džep potrošača nego li je to ranije bio slučaj. Što rekao moj djed pokojni „manipara“.

BB

Mamipara

s mile

Ma koliko neki pojedinci kažu da ne treba gledati pad vrednosti automobila, to je ipak velika cifra oko koje se treba gledati. Procenat pada vrednosti iz godine u godinu je takav kakav je, u inostranstvu, koliko vidim je oko 50% za 3-4 godine. E sad, pad vrednosti je procentualan, a za veću osnovicu je i on veći. Jedno je bilo za vozila B segmenta, sa vrednošću od oko 15K eur, a sada B segment je oko 20K eur, C ide sa 20 na npr 25K eur. A tek za elekto vozila, od oko 40K eur vrednosti. Vlasnici brinu o ceni… Pročitaj više »

moron

„Vlasnici brinu o ceni trošova, održavanju, bateriji, ceni baterije, ali po meni pad vrednosti je ono što ih najviše košta.“

„Može da bude, ali, ne mora da znači“ ( da je pad vrednosti veći trošak od svega ostalog u zbiru ).

Tu pravila nema. Sve zavisi od milion faktora, pa i od toga koliko prelaziš kilometara.

Zavisi i da li želiš da pogledaš ukupan trošak „po kilometru“ ili „po godini“ ili već kako.

Ne postoji jednoznačan odgovor na pitanje šta više košta ( pad cene ili sve ostalo u zbiru ).

s mile

Puno bi moglo na ovu temu da se debatuje, ali bez svrhe, oni koji imaju, kupuju nove automobile, i trebaju.

Oni sa skromnijim budžetom kupuju par godina starije, i hvale se da su bolje prošli, i tako dalje…

Nije sve u parama, nešto je u ulasku u auto sa cifrom 000005 km, a ne 170 000 km, skinutih sa 350 000km 😉

Koliko si dugačak, toliko se ispruži…

BB

Zato i postoji marketing a i njihovi magistri, da te ubijede (pogledaj samo etimološki ovu riječ, dalje ne treba… 😉) da se auto kupuje srcem, emocije, „voziš se k’o čo’ek, itd. E kad ti natovare finansijski samar na leđa, onda ide racionalisanje prethodnih ishitrenih odluka (ko je još rekao da je budala što je pao na autu 50.000 EUR za 4 godine?) i ubjeđivanje drugih da se prosvijetle kao i ti… I taj finansijski samar kada ti skinu, to urade iz razloga da ti stave noviji, inovativniji, moderniji, i narano, skuplji…

Branko

Nije baš to tako, barem ne svugdje. Što se tiče cijene održavanja EV, u firmi smo kupili 6 komada 2015. godine. Auti imaju 5 godina osnovne garancije i 8 godina na sve EV komponente. U to doba smo ih platili oko 27.000 EUR po komadu, ali uz dobijenu subvenciju od 10.500 EUR su koštali 16.500 EUR. Nedavno smo prodali jedan za 7.000 EUR, pa ispada da je trošak amortizacije za 6 godina bio 9.500 EUR, ili 58%. Što se tiče održavanja, iznosilo je oko 120 EUR-a godišnje (pregled vozila, izmjena filtera peludi). Gume su bile nešto skuplje, ali ne bitno… Pročitaj više »

s mile

EV je skup u startu, potrošnja struje, van brzih/skupih punjača je baš mala. Sa većom kilometražom, se svakako isplati vožnja. A to za subvencije, to će se smanjivati svakom godinom. Ko je ugrabio, ugrabio…

Vi ste dobro prošli …

Ako možeš piši o troškovima održavanja EV u ovlašćenom servisu.

Branko

Pa vidi, u Hr je većina brzih punjača besplatna, tako da “skupi” punjači kod nas na postoje. Pred firmom imamo 8 utičnica za punjenje, a na 5 km je besplatna “brza” punionica od grada. Punjači koji nisu besplatni (Tifon, Petrol, Crodux) naplaćuju se po punjenju, a ne kWh. Dakle, za Teslu je jeftino, a za PHEV nema smisla. Troškovi održavanja su takvi kako sam napisao: ugl. kontrola vozila, izmjena filtera peludi svake godine (imamo brezu blizu parkinga), nakon 5 godina su zamijenili antifriz i ulje u diferencijalu. To bi bilo sve. Kočnice nisu ni pola potrošene radi regenerativnog kočenja. Prosječno… Pročitaj više »

BB

koji auti su u pitanju?

Branko

Mitsubishi i-MiEV; ovaj koji smo prodali ćemo zamijeniti sa Renault Twingom ZE, jer se i-MiEV više ne proizvodi.

BB

Kad prodajete sljedeći? 😉

Branko

😂😂 Provjerim pa javim! Btw, imaš ih na mobile de s jako malom kilometražom za manje od 10.000 km, ako te zanima.

Joseph

Sve što je novo na početku je skupo i ima dosta mana. Treba se niz kotačića pokrenuti da sve sjedne na svoje. Sjetimo se početka korone, nitko nije znao kako se ponašati, opskrbni lanci maski i ostalih stvari su zakazali pa tako je i sa elektricnim vozilima. Trebaju se dobavljači, prodavaci, mehanicari pa i sami vozaci prvo educirati, trenirati, upraksirati a za nove stvari treba vremena/novaca i zato je skuplji servis i traje duže. Ne vidim nigdje statistiku recimo do 8-10 god starosti EV jer to je mjesto gdje sjaje (za par godina ce to biti jos izražajnije). Također bi… Pročitaj više »

Branko

Po mom iskustvu servis je jeftiniji i traje kraće. A u firmi ih imamo 6+ godina.