1. Home
  2. Vesti
  3. Čekanje na novu Toyotu Land Cruiser traje i do četiri godine
Čekanje na novu Toyotu Land Cruiser traje i do četiri godine
2

Čekanje na novu Toyotu Land Cruiser traje i do četiri godine

922
2
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo da je Toyota Land Cruiser jedan od onih modela koji svi vole, ali retko ko kupuje. Razloga za tako nešto ima dosta, a najčešće se spominju glomazne dimenzije i visoka potrošnja, zbog kojih nije baš praktičan u većini država širom sveta, dok glavnina onih kojima je potreban prostor za svakodnevnu vožnju od mesta A do mesta B biraju neki od Toyotinih krosovera.

Onda nam je i svima poznato da cena ovog terenca nije baš mala, i na američkom tržištu iznosi čak 85.665 američkih dolara, koliko se traži za bazni model, što Land Cruiser čini ne samo najskupljom Toyotom, već je za njega potrebno izdvojiti više novca nego na većinu Lexusa.

Znajući sve to, niko nije iznenađen što globalna prodaja retko kada pređe brojku od 50 hiljada jedinica za dvanaest meseci, a prošle godine najsrećnija tržišta za ovaj model su bila ona u Japanu (26.296) i Australiji (15.078). Ispred nas je potpuno nova generacija za 2021. godinu pod kodnom oznakom J300, a kako stvari stoje japanski gigant je potpuno nespremno dočekao veliki rast u popularnosti.

Land Cruiser se proizvodi u gradu pod istim imenom kao što ga nosi matična kompanija Tojota, i izgrađen je u centralnom delu Japana, a kako prenose kolege sa Cars Guide, trenutna lista čekanja na novi model pokazuje da čežnja traje čak četiri godine.

Do sada je naručeno oko 20 hiljada jedinica, što je značajno veća cifra nego što se originalno očekivalo, ali naravno nije jedini problem. Toyota je dočekala nestašicu kompjuterskih čipova u relativno dobroj poziciji sa velikom zalihom, ali je nedavno objavila da takođe „ubrzano troši komponente s lagera“ i da će uskoro biti u istom problemu kao i ostatak automobilske industrije.

Šlag na torti zvanoj Problem  je i onaj koji pokazuje da većina japanskih kupaca bira bogato opremljene konfiguracije, kao što su ZX i GR Sport trim na koje je generalno čekanje najduže pošto se mnogi delovi ručno sklapaju.


Toyota je ranije izjavila da poseduje dovoljne zalihe delova kako bi zadovoljila potražnju za prvih dvanaest meseci i to se odnosi uglavnom na japansko tržište. Čak i Australija, gde se ovaj terenac prodaje izuzetno dobro, neće dobiti svoje primerke sve do kraja 2022. godine.

Iako je Land Cruiser proslavio Toyotu na američkom tržištu, novi model se ipak neće prodavati „preko bare“ već će orijentacija biti usmerena prema luksuznijem i skupljem Lexusu LX.

AutoRepublika

(922)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zekstra

Taman ti stigne, kad ono izasao nov model. Da li moze nov model da se poruci unapred?

Hercegovac

Ala su ga napravili, svaka cast. Posebno su unutrasnjost unapredili da sada djeluje i kvalitetno i estetski poslozeno bolje nego ikad, cak ljepse nego sto ostavlja dojam vanjka. Gabaritima mi izgleda i previse glomazno, pa taman se radilo i o LC-u.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Hercegovac