1. Home
  2. Vesti
  3. Rivian R1T krasi autonomija od 502 km
Rivian R1T krasi autonomija od 502 km
1

Rivian R1T krasi autonomija od 502 km

256
1
Podelite sa prijateljima:

U moru novih proizvođača električnih automobila koji su iznikli tokom poslednje decenije, većina njih se pokazala kao obični „prodavci magle“. Naravno, svi su obećavali da će biti „sledeća Tesla“ i doneti revoluciju, a obično bi se završilo bankrotom firme, i to pre nego što bi ijedan primerak sišao s proizvodne trake, a neretko i tužbom protiv vlasnik od strane investitora za prevaru.

Ali kompanija Rivian se pokazala od izuzetkom takvog pravila. Umesto da napadne Teslu po pitanju putničkih limuzina za „očajne domaćice“, Rivian se koncentrisao na komercijalna vozila kao što su kombiji i pikap kamioneti. Čak i veliki Amazon je naručio sto hiljada primeraka novog električnog kombija, a isporuke će biti kompletirane do 2030. godine.


Rivian se sada fokusira i na ulične modele, a kamionet R1T je konačno počeo s proizvodnjom početkom ovog meseca. Američka agencija za merenje potrošnje goriva i autonomije električnih vozila EPA (Environmental Protection Agency) je upravo objavila brojke za R1T, a one kažu da je kamionet u stanju da prevali 502 kilometara s jednim punjenjem baterije zapremine 135 kWh.

Ovo je inače najveći paket koji američka kompanija nudi, a u ponudi je takođe i onaj zapremine 48 kWh koji pruža autonomiju od 160 kilometara. Pored pikapa, u ponudi će se kasnije naći i gotovo identičan terenac sa istim opcijama, a on je nešto manje efikasan, i to za svega 1,6 kilometra. Razlog tome se krije u većoj masi terenskog modela.


R1T još uvek nema nijednog direktnog konkurenta dok čekamo na modele kao što su Tesla Cybertruck, Ford F-150 Lightning, GMC Hummer, Chevrolet Silverado EV, ali terenac R1S je daleko manje efikasan nego rivali. Primera radi, Jaguar I-Pace može preći 374 km sa samo 90 kWh u baterijskom pakovanju, dok je lider svakako Tesla Model X Long Range sa dometom od 594 kilometara, kada je montirana baterija zapremine 100 kWh.

Tesla nam je takođe obećala da će Cybertruck moći da pređe i do 800 kilometara s najvećim paketom, ali kao što nam je poznato, na njega ćemo morati da sačekamo neko vreme. Do tada, Rivian se nada predstaviti ono što zove „Max Pack“ gde će autonomija oba modela iznositi 640 km.

Ostaje nam naravno da vidimo kakve će brojke biti u realnim vozačkim uslovima, a za tako nešto moramo da sačekamo testove medija. Oni će uslediti tokom ovog meseca, i tada ćemo dobiti konačnu predstavu da li je Rivian zaista „nova Tesla“ ili samo još jedan prodavac magle koji je zavarao javnost.

AutoRepublika

(256)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zekstra

Tresla se gora, rodio se mis. Silne najave oko ovog automobila i na kraju nista posebno.