1. Home
  2. Vesti
  3. Japanci malo oplemenili ponudu Mazde2 za sledeću modelnu godinu
Japanci malo oplemenili ponudu Mazde2 za sledeću modelnu godinu
0

Japanci malo oplemenili ponudu Mazde2 za sledeću modelnu godinu

266
0
Podelite sa prijateljima:

Uslovno rečeno, primakao se trenutak kada ćemo na tržištu videti novu generaciju japanskog gradskog automobila s oznakom Mazda2. Preciznije bi bilo reći da smo novitet već i mogli da vidimo jer će, sledeći američki recept, Mazdin mališan biti utemeljen na Toyotinom pandanu, to jest na novom Yarisu.

Dotle, lepo je znati da su se u Hirošimi potrudili da malo osveže aktuelnu generaciju urbanog četvorotočkaša. Među najvećim zanimljivostima koje bi trebalo očekivati se nameće modernizovani motor koji je ranije nudio 90 konjskih snaga, dok će vozač sada, zahvaljujući sistemu lakog hibrida, moći da u jednom izvođenju, iz iste zapremine (1,5 litara) računa na svih 115 „konja“. Dodatno, u celoj Evropi gde se nudi Mazda, će biti ponuđena i specijalna serija Homura.

Od najave o umivanju Mazde2 iz aktuelnog pokolenja ipak ne treba očekivati ništa veliko, jer prisetimo se da je mališan temeljno restilizovan pre samo dve godine.

Dakle, pored već navedenih stavki, moramo da napomenemo da u paleti boja karoserije postaje raspoloživa i nijansa nazvana „Platinum Quartz“. S aspekta tehnoloških novotarija, vredna je i pomena dostignuta kompatibilnost s interfejsom Apple Car Play koji od sada funkcioniše na bežičnim osnovama. Dakle, ubuduće neće biti neophodno kablom povezivati iPhone već će se njegove funkcije direktno očitavati na ekranu automobila.

Kao što rekosmo još u uvodnom delu, pogonski blok naširoko znan po imenu 1.5 Skyactiv-G je bio predmet modernizacije. Nakon provlačenja kroz postupak mikrohibridizacije, verzija od 90 konjskih snaga emituje samo 107 g/km ugljen-dioksida, umesto nekadašnjih 120 g/km. Mazda je napomenula da će da ponudi i verziju od 115 „grla“ koja će takođe biti iz segmenta blagih hibrida.

Za kraj još i da preciziramo po čemu je osobena serija Homura, namenjena diviziji Mazde za Evropu. Stil mališana je malo više sportski nego u drugim izdanjima. Sa spoljne strane se primećuju felne prečnika 16 cola, dok su i kućišta retrovizora posebno farbana. U putničkoj kabini se nalazi više detalja na presvlakama i ostalim panelima koji su nijansirani crvenom bojom. Videćemo hoće li se ovakvi pojaviti i kod nas.

Inače, svojevremeno smo testirali Mazdu2 i tokom tog iskustva smo razvili posebne simpatije prema japanskom mališanu.

AutoRepublika

(266)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments