1. Home
  2. Zelene strane
  3. Većina Nemaca se protivi najavljenoj zabrani SUS motora, dok su mladi „za“
Većina Nemaca se protivi najavljenoj zabrani SUS motora, dok su mladi „za“
11

Većina Nemaca se protivi najavljenoj zabrani SUS motora, dok su mladi „za“

2.26K
11
Podelite sa prijateljima:

Evropska komisija ne želi da se na teritoriji EU legalno prodaju nova vozila pokretana motorima s unutrašnjim sagorevanjem, počev od 2035. godine. Međutim, prema istraživanju koje je u Nemačkoj sproveo list Der Spiegel, većina tamošnjeg stanovništva nije saglasna s tom idejom. Međutim, među određenim grupama pučanstva, ima i onih koji su „za“.

Kako sada stvari stoje, izgleda da je smrt SUS motora definitvna, dok ostaje da se još vidi samo u kom trenutku će se to dogoditi. Mnoge „vangermanske“ marke su već najavile odustajanje od termičkih motora, a nedavno je to učinio i  Daimler, obavezujući se na proizvodnju samo elektromobila u narednom periodu kraćem od deset godina. Podsetićemo i na slične odluke Volkswagena, General Motorsa, Volvoa, Minija…

S druge strane, kao što u uvodu rekosmo, Evropska komisija je najavila za 2035. godinu ukidanje mogućnosti plasmana novih konvencionalnih automobila, doduše još uvek u formi predloga, a sve s ciljem da se dostigne ugljenična neutralnost EU do 2050. godine, kako glase ambiciozni ekološki planovi. Predlog je u fazi pregovora s članicama unije i predstavnicima Evropskog parlamenta.

Očigledno je ipak da velika većina Nemaca nije saglasna s planom o posteepnom odbacivanju motora s unutrašnjim sagorevanjem, kako se predlaže, što pokazuju rezultati istraživanja sa 59% glasova protiv ideje i samo 33% ispitanika koji podržavaju pristup. Za Spiegel je istraživanje sproveo Institut Civey.

(2256)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Ja sam za, podržavam te „mlade“, ali prvo da obezbede struju koja nije na ugalj i slične izvore energije.

Dokle god samo palamude i traže ustupke bez da se potrude i učine nešto konkretno mogu da ga duvaju.

Renault Terminator

Tih 49% „za“ su pederi i lezbače.

moron

Ako se ovo eko-terorističko zlo desi te 2035. godine, nadam se da Srbija neće ni tada biti deo EU.

moron

Ako su EV „bolje rešenje“, to će pokazati samo tržište i tada za tu „pobedu EV-a ne bi ni bila potrebna zabrana SUS-a.
Ovako, nema dileme koliko je EV „bolji“. „Bolji“ je „malo sutra“.

YugoFlorida

Spadam po godinama u tu grupu koja je kod njih „za“, ali definitivno smatram da je takva odluka pogrešna. Cigarete su proglašene nezdravim, pa niko nije zabranio njihovu prodaju. Dakle, smatram da ovde nije po sredi nikakva ekologija i ostali bakrači, već nekakva politika, ko zna kakva.

Takođe, stav Boscha da normalni motori nisu „za bacanje“, već da su za otpis samo fosilna goriva je potpuno ispravan, po mom mišljenju, i njega treba uzeti kao ideju vodilju.

Renault Terminator

Ja nešto razmišljam…sad kada Vođa završi brzu prugu od Beograda do Mađarske…mogao bi ja vozom iz Linca do Beograda o’čas posla. Voz iz Linca do Beča ide 1h,sa automobilom ni u snu za to vrijeme ne mogu stići iz Linca do Beča.Brza pruga takođe ima od Beča do Budimpešte i sada naši kada se spoje sa Orbanijom to će biti veoma interesantna opcija za putovanje. Ja autom od Linza do Beograda u najboljem slučaju mogu stići za 8 sati,al da me kenja sve živo usput,da nema gužve na autoputevima,da Mađari i naši ne jedu govna na granici…prosjek mi je neđe… Pročitaj više »

TheStig

Haha koliko si naivan. Fakturisaće ti umjesto toga softverske usluge i druge usluge koje su vezane za povezivost. Ne bih se čudio ako budu i na bazi pretplate. Živiš u iluziji da dolazi vrijeme u kome će potrošač biti u dobitku.

Onaj što ga zgazilo vreme

Naivka naša bosanska magistarka, seksi trkačica, hebačica. Mozak u svakoj sexi situaciji. Zna kako da ti odradi, uvek

himera

Bice onako kako ja kazem a vi mozete da mi duvate i levo i desno rece gazda i vrhovni poglavar EU
Pametnom dosta…

Joseph

Elektrifikacija dolazi htjeli vi to ili ne, razumijeli vi ili ne. Treba gledati širu i dugoročniju sliku. Naši djedovi i pradjedovi nisu sigurno mogli ni zamisliti voziti se u „limenim kočijama“, isto tako je na predjelu gdje ja živim AC bio mit a danas to svatko normalno koristi pa tako će i električni automobili doći na svoje, to je proces i ne može doći preko noći. Veliki lockdown cijelog svijeta koji nas je zadesio je pokazao što se desi kada se par dana ne koriste automobili sa unutarnjim sagorijevanju i veliki napučeni gradovi, države koje mi ne možemo ni zamisliti… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Joseph