1. Home
  2. Vesti
  3. U 2020. godini u Evropi obnovljivi izvori električne energije pretekli tradicionalne fosilne izvore
U 2020. godini u Evropi obnovljivi izvori električne energije pretekli tradicionalne fosilne izvore
0

U 2020. godini u Evropi obnovljivi izvori električne energije pretekli tradicionalne fosilne izvore

184
0
Podelite sa prijateljima:

Prema poslednjem izveštaju insitituta Ember Agoraenergiewende u Evropi je tokom prethodne godine prvi put u istoriji, količina električne energije dobijene iz obnovljivih izvora energije bila veća od one koja potiče od fosilnih goriva. 

Prema pomenutom izveštaju „zeleni“ izvori dali su 38% od ukupno utrošene električne energije na Starom kontinentu (naspram 34,6% iz 2019. godine), dok je iz tradicionalnih elektrana dobijeno 37%.

Ipak, navodi se da je prelazak sa uglja na čistu energiju u procesu proizvodnje struje i dalje nedovoljno brz, te da postoji bojazan da se neće ispuniti zadate norme u vezi sa emisijom štetnih gasova koje bi trebalo ispuniti do 2030. godine. Istraživači ističu da je neophodno utrostručiti rast proizvodnje električne energije vetrom i sunčevom svetlošću ako se žele dostići ciljevi postavljeni za navedeni rok.

U Evropi je tokom 2020. godine opala potražnja za električnom energijom za 4%. Viši analitičar u Emberu, Dejv Džouns, tvrdi da je ovo samo početak. „Vetrenjače i solarne elektrane potiskuju ugalj. U toku su i pripreme za veću potrošnju električnu energije u Evropi zbog masovnije upotrebe baterijskih automobila i toplotnih pumpi“, kaže Džouns.

On je dodao da su neke zemlje bile vrlo aktivne na ovom planu, te da sada veliki deo njihove električne energije stiže od obnovljivih izvora. Apsolutni lider je Danska koja je čak 62% utrošene struje dobila od Sunca i vetra, sledi je Irska sa gotovo dva puta slabijim rezultatom, te Nemačka.

Džouns je kritikovao niz zemalja koje gotovo da nisu napravile napredak po pitanju dobijanja električne energije iz obnovljivih izvora, iako imaju odlične uslove. „Portugal, Rumunija, Austrija, Italija, Češka, Rumunija i Bugarska se praktično nisu pomerile od nivoa koji su zabeležile 2015. godine“, kazao je viši analitičar u Emberu.

Zemlje EU moraće u narednom periodu da drastično uvećaju proizvodnju električne energije iz ekološki prihvatljivih izvora, jer je jasno da su termoelektranama poput domaćeg TENT-a dani odbrojani.

AutoRepublika 

(184)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments