1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Honda želi u prva tri tima sa Toro Rossom
Honda želi u prva tri tima sa Toro Rossom
0

Honda želi u prva tri tima sa Toro Rossom

123
0
Podelite sa prijateljima:

Honda kaže da nije ni u jednom momentu razmatrala napuštanje Formule 1, bez obzira na postojeće probleme s McLarenom. Japanski proizvođač je hrabro najavio budući cilj sa Toro Rossom, a to je treće mesto u konkurenciji konstruktora.

McLaren je prekinuo saradnju s Hondom i od sledeće sezone će biti pogonjen Renaultovim agregatima.

Glavni čovek u Hondi za komunikacije, Kacuhide Morijama, rekao je da je na nivou odbora došlo do emocijama nabijenog pronalaženja rešenja poslednjih meseci, ali je ostanak u Formuli 1 uvek bio prioritet.

„Za Hondu, Formula 1 je započela sa snom našeg osnivača, Soičira Honde, i mi imamo istoriju od više od 50 godina u F1“, rekao je Morijama. „F1 je veoma važan deo kulture i DNK naše kompanije.

Tačno je da smo prolazili i prolazimo kroz tešku situaciju u kojoj niko nije zadovoljan aktuelnim rezultatima, posebno ne odbor.

Imali smo mnogo diskusija ali odustajanje nikada nije bila opcija za nas.

„Naš cilj je da prevaziđemo ovaj težak izazov i vratimo se u borbu sa vodećim timovima, a Hondin duh će se vratiti sledeće godine sa ciljem da se upustimo u borbu za prva tri tima na gridu.“

McLaren i Honda su dominirali Formulom 1 krajem osamdesetih, ali aktuelno partnerstvo nije uspelo čak ni da dođe do podijuma za tri godine.

Na pitanje da li je Honda trebalo da preuzme veći rizik, Morijami je argumentovao stav činjenicom da su Mercedes, Ferrari i Renault već imali uspostavljena mehanička rešenja za hibridne bolide, što je bio najveći problem.

„Ne mislimo da je problem bio u tome što nismo dovoljno rizikovali“, rekao je on. „Imali smo zaostatak kada smo se vratili u Formulu 1 i ta razlika koju su imali timovi ispred nas je bila najveći problem. Da bi se ona smanjila, Honda je uradila najbolje što je mogla, učinili smo sve da ubrzamo dolazak na konkurentni nivo.

Verujem da smo mogli da uhvatimo priključak i smanjimo razliku, ali isto tako razumemo da još toga treba da bude urađeno.“

Masaši Jamamoto, generalni menadžer Hondine auto-moto divizije, priznao je da je McLaren želeo da raskine ugovor još od početka sezone, kao i da je za Hondu sramota i razočarenje što je moralo da dođe do raskida. Ipak, on deli Morijamijevo ubeđenje da Honda može da uspe sa Toro Rossom: „Mada nemamo mnogo vremena do početka sledeće sezone, osećam da ćemo imati dobru godinu i dobre odnose sa STR-om. Duh STR-a je isti kao duh Honde. Verujem da možemo lepo sarađivati za sledeću godinu.“

(123)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments