1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet sprema rivala novom Fordu Mavericku?
Chevrolet sprema rivala novom Fordu Mavericku?
0

Chevrolet sprema rivala novom Fordu Mavericku?

88
0
Podelite sa prijateljima:

Proteklo je tek nešto više od mesec dana od kada je Ford predstavio svoj kompaktni pikap kamionet Maverick i s njim najavio veliku revoluciju na američkom tržištu. Američki proizvođač vozila kaže da je slušao kritike javnosti, koja smatra da su dimenzije ovakvih vozila dobile jako u svim smerovima, a istovremeno i cene su toliko porasle da se čak i Fordov velikan F Serija prodaje u proseku za preko 54 hiljada američkih dolara.

Maverick bi trebalo da popuni prazninu za sve one kupce kojima nije potreban veliki i moćan kamionet, već onaj kompaktni(ji)h dimenzija i s pristupačnom cenom, a potez je očigledno „upalio“, pošto je Ford primio preko 36 hiljada narudžbi tokom prve sedmice nakon debija.


Šta to znači i za ostale proizvođače? Maverick u ovom momentu ipak ima samo jednog direktnog rivala i to Hyundai Santa Cruz, a kategoriji bi se uskoro mogao priključili i rival iz Chevroleta. Kako se spominje na mnogobrojnim automobilskim sajtovima, najveća divizija General Motorsa ima u planu da plasira model Montana i na domaće tržište.

Montana se trenutno proizvodi u Brazilu za tržišta Južne Amerike i Afrike, a prema glasinama i najavama, treća generacija je trenutno u procesu razvoja kao globalni model. Chevrolet je po prvi put prezentovao ovaj kamionet još 2003. godine, a na priloženim fotografijama možemo da vidimo neke ideje kako bi on mogao da izgleda.

Čini nam se da je ključna stilska inspiracija bila ona u vidu krosovera sa američkog tržišta kao što su Trailblazer i Blazer. Ključna izmena je i nova platforma nazvana „Global Emerging Markets“ koju smo već videli na pojedinim modelima u Kini. Primera radi, Buick Excelle deli identičnu platformu, a pokreće ga i turbobenzinac sa 155 konjskih snaga i maksimalnih 236 Nm obrtnog momenta.

U prošlosti Montana je reklamirana sa preporučljivom nosivošću od 735 kilograma, što je zapravo veća brojka od one kojom se može pohvaliti konstruktor Mavericka (680 kilograma), pa bi Chevrolet u ovoj kategoriji svakako imao prednost. Ovaj model bi trebalo da stigne u izložbeno-prodajne salone do 2023. godine.


Kako stvari stoje, određene izmene će pretrpeti i veći kamionet Colorado, a kompletna ponuda benzinaca sa četiri i šest cilindara, kao i turbodizela, će biti zamenjena novim 2,7-litarskim turbobenzincem sa preko 300 „konja“. On će takođe stići na prodajna mesta u naredne dve godine.

AutoRepublika

(88)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments