1. Home
  2. Vesti
  3. Ovo je bazni Ford Maverick XL
Ovo je bazni Ford Maverick XL
7

Ovo je bazni Ford Maverick XL

700
7
Podelite sa prijateljima:

U državi gde dominiraju velike dimenzije, snaga motora i vožnja u svim terenskim uslovima, teško je zamisliti da je jedan kompaktni pikap kamionet toliko popularan u medijima i da privlači pažnju potencijalnih kupaca. Ali upravo to se desilo sa novim Fordom Maverickom koji bi trebalo da počne da pristiže u izložbeno-prodajne salone na jesen.

U vremena kada se mnogi žale da su kamioneti postali previše glomazni i skupi, Ford se vratio svojim korenima i debitovao s modelom koji podseća na one pikape od pre četiri ili pet decenija, sa kompaktnim dimenzijama, ekonomičnim motorom i niskom cenom.

Američki gigant je već primio preko 80 hiljada narudžbi, a nema sumnje da je „detalj“ koji privlači najviše pažnje, onaj koji otkriva stil i ponudu baznog izvođenja. Naime, za cenu od samo 19.995 dolara, kupac dobija 2,5-litarski hibridni agregat sa 190 konjskih snaga i gradskom potrošnjom od samo 5,5 litara na pređenih 100 kilometara.

Zvuči impresivno, zar ne, ali istovremeno teško da ćete takav model videti u salonima. I sam Ford je izjavio da je interesovanje mnogo veće za opcionim 2,0-litarskim turbobenzincem sa 250 „grla“ i pogonom na sva četiri točka, pa će tako proizvodnja tokom prvih nekoliko meseci biti ograničena samo za njega.

Ali, šta ako ste jedna od onih mušterija koji želi bazni pikap? Verovali ili ne, Ford do sada nije objavio niti jednu njegovu zvaničnu fotografiju, ali zahvaljujući jednom znatiželjnom radniku u Kanadi, sada imamo priliku da vidimo kako će bazni Maverick XL izgledati.

Fotografije su se po prvi put pojavile na sajtu Maverick Truck Club i potiču sa parkinga Fordove fabrike Oakville Assembly Plant, izgrađene u istoimenom kanadskom gradu. Pomalo čudna lokacija s obzirom na to da se ovaj kamionet proizvodi u Meksiku, ali možda „američka braća sa severa“ više vole bazne modele, i spremni su već sada da ih kupe.

Autor fotografija napominje da se na parkingu nalazilo još nekoliko primeraka, i to od baznog XL-a pa sve do bogatno opremljenog modela koji nosi značku na kojoj piše FX4, s opcionim „off-road paketom“.

Nije nam teško zaključiti da XL i izgleda kao radnički kamionet. To se pre svega može zaključiti po jeftinijim felnama i plastičnom maskom hladnjaku, ali i pored toga je bogato opremljen. Primera radi, enterijer odlikuje 8,0-inčni monitor sa Bluetooth konekcijom i povezivanjem s mobilnim telefonom preko korisničkih interfejsa Apple CarPlay i Andorid Auto.

XL nema Fordov popularni sistem zvan Sync, niti ima satelitski radio i navigacioni sistem, ali sumnjamo da će vlasnicima koji samo žele jeftino radničko vozilo tako nešto uopšte faliti, u doba kada caruju aplikacije za pametne telefone. Prikolica je dugačka 137 centimetara kod svih paketa opreme, i pruža nekoliko utičnica uz gumenu zaštitu da se metal i boja ne bi oštetili.

Iz nekog razloga, Ford očekuje da će manje od 30% kupaca da se odluči za XL, dok bi najpopularniji paket opreme trebalo da bude onaj sa oznakom Lariat. On pruža mnogo bogatiji enterijer, spomenuti turbobenzinac i pogon na sva četiri točka za „samo“ 5.495 najmanjih zelenih novčanica više.

Ali, ukoliko krenete da birate baš svaku opciju, cena „laganezi“ prelazi brojku od 36 hiljada „zelembaća“ pa postaje jasno da Maverick može da uđe u kategoriju ne samo većeg brata Rangera, već i legendarne F Serije.

Nadamo se samo da će bazni model nastaviti da bude deo ponude i da nećemo čitati onu poznatu priču kako je „izbačen zbog loše potražnje“.

AutoRepublika

(700)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Oduvijek me privlačio ovaj oblik auta a ne uklapa mi se u potrebe, ali po ovoj cijeni bi prošao, međutim… tri tačkice

Bungi

Ja bih ovaj pikap uradio tako da napred i pozadi podsjeća na Mustang, dakle, prednje i zadnje lampe slične ovom modelu.

Dude

Eh, kada bi se i u Srbiji prodavao po istoj ceni…gde bi nam bio kraj. Niko ne bi vozio Oktaviju 🙂

DOLF

Lepo izgleda!

Renault Terminator

Burazer u Canadi je imao Lariata F150.Bijela koža untra.
Sada ću da lansiram Zokija u nebesa od sreće kada napišem da mi se sviđa Maverik,pretpostavljam da u Lariat opremi izgleda bruka.
Po meni što se tiče opreme i komfora,Fordovi pickupovi su najbolji,tu nemaju premca.I ovi motori su sa ok kubikažom i snagom.Tako da ovaj Maverik u Lariat opremi za 25.000$ ako sam dobro izračunao nije uopšte puno.Da živim i radim u Canadi ili USA ozbiljno bi razmislio o ovom pickup-u.Za običnu,pristojnu porodicu to je opuštena varijanta,nije problem za kućni budzet.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Renault Terminator
Yankee

Ovo je Maverick Lariat.

comment image

Renault Terminator

Samo druga boja,ova mu ne leži.