1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Red Bull protiv Mercedesa tokom Velike nagrade Francuske
Red Bull protiv Mercedesa tokom Velike nagrade Francuske
0

Red Bull protiv Mercedesa tokom Velike nagrade Francuske

191
0
Podelite sa prijateljima:

Od kako se francuska staza „Pol Rikar“ vratila među trke Formule 1 2018. godine, Mercedes je osvajao sve pol-pozicije i trke, sa oba vozača na podijumu, pa se očekivalo da nemački tim nastavi taj trend i osvoji maksimalan broj bodova kao „bon žur“. Međutim, mladi Holanđanin iz Red Bulla je imao daleko veće ambicije nego da bude treći na Velikoj nagradi Francuske.

Naime, Maks Ferštapen se domogao prve startne pozicije, završivši najbrži krug u kvalifikacijama za manje od minut i po, što je bilo nedostižno za Luisa Hamiltona, koji je zato startovao sa drugog mesta. Uprkos glasinama da Valteri Botas od sledeće sezone više neće voziti za Mercedes, Finac se kvalifikovao za treće startno mesto, odmah iza timskog kolege, „Betmena“ za kojeg je on uvek bio „Robin“. Četvrti je startovao Serhio Perez, najavivši time žestok duel protiv Botasa za podijum.

Sa petog mesta krenuo je Ferrari, ali ne Šarl Lekler, kako bismo očekivali, nego njegov timski kolega Karlos Sajnc, koji je za dve stotinke bio brži od Pjera Gaslija iz AlphaTaurija. Lekler je krenuo tek sa sedmog mesta, iza Gaslija, ali dovoljno za tri desetinke prednosti u odnosu na konkurentski tim McLaren, gde je Lando Noris na osmom mestu. Drugi McLaren, sa Danijelom Rikardom za volanom, startovao je sa desetog mesta, a između dva narandžasta bolida, sa devete pozicije krenuo je veteran Fernando Alonzo iz Alpine.

Drugi vozač domaće Alpine, Esteban Okon, startovao je jedanaesti, a odmah za njim Sebastijan Fetel (Aston Martin) koji je briljirao u prošloj trci u Azerbejdžanu. Antonio Đovinaci (Alfa Romeo) i Džordž Rasel (Williams) krenuli su sa 13., odnosno, 14. pozicije, a Mik Šumaher (Haas) i Nikolas Latifi (Williams) odmah za njima. Veteran Kimi Raikonen iz tima Alfa Romeo našao se pored novajlije Nikite Mazepina iz Haasa, a u poslednjem redu su bili Lens Strol (Aston Martin) i Juki Cunoda (AlphaTauri), koji je zbog promene delova kažnjen polaskom iz pit-lejna.

Kako su se vremenski uslovi promenili u odnosu na prethodne dane i temperatura opala za bezmalo deset stepeni Celzijusa u odnosu na kvalifikacije, očekivale su se greške ponajviše manje iskusnih vozača.

Po gašenju crvenih svetala, sve je delovalo predvidivo, ali ne zadugo. Već u drugoj krivini neočekivano izletanje sa staze vodećeg Ferštapena, zbog nedovoljno zagrejanih pneumatika, dovela je odmah do promene poretka na vrhu, jer je Hamilton odmah iskoristio preširok ulazak u krivinu Holanđanina i time poveo trku.

Uprkos domaćem terenu, vozači Alpine nisu briljirali u prvom delu trke, pa je Alonzo izgubio dve pozicije u istom krugu, i to obe od strane vozača tima McLaren.

Nasuprot njima, Rikardo je počeo da osvaja pozicije kao veverica lešnike, pa je ubrzo dostigao sedmu poziciju i odmah potom otišao u pit-stop po sveže gume. Na isti potez se prvi iz vodeće trojke upustio Botas, ali je odmah zatim Ferštapenov munjeviti ulazak u boks bio dovoljan da na stazu izađe ispred Botasa.

Za ovu trku je bio predviđen po jedan ulazak u pit-stop za promenu pneumatika, pa su timovi iz boksa bili pod velikim pritiskom da odrade sve kako treba za što kraće vreme.

Hamiltonov odlazak na promenu je trajao svega 2,2 sekunde, ali ni to nije bilo dovoljno da izađe na pistu ispred svog glavnog konkurenta, Ferštapena. Tako je nastavljena drama borbe za prvo mesto.

Kako je Perez nakon zamene pneumatika na stazu izašao iza Botasa, praktično se na sredini toka trke poredak vodeće četvorke vratio na stanje sa početka, s tim da je Ferštapen morao da gleda u retrovizor koliko i ispred sebe, jer mu je Hamilton bio u DRS zoni, a nije bio u stanju da održi zadati tempo 25 krugova do kraja trke. Ovim se Red Bull našao u nezavidnoj poziciji lake mete za Mercedes.

Prekomerna potrošnja guma svih vozača postala je jasna kada se Red Bull u 33. krugu odlučio da po drugi put osveži Ferštapenove pneumatike, što ga je koštalo tri pozicije. U Mercedesu su, međutim, kalkulisali da li je moguće sa postojećim gumama završiti trku i zadržati dve vodeće pozicije.

Holanđanin se domogao ponovo treće pozicije vozeći najbrži krug i tako što ga je timski kolega Perez propustio bez pogovora. 18 krugova do završetka trke, Mercedesov tim je posmatrao kojom brzinom će Verštapen preuzeti Botasovo drugo mesto, na osnovu čega će kasnije formirati strategiju za vodećeg Hamiltona, odnosno, hoće li morati drugi put u pit-stop ili će voziti do cilja.

Najveća promena na nižoj lestvici je vrlo loš učinak Ferrarija, pa su oba McLarenova vozača na petom i šestom mestu tokom druge polovine trke.

Osam krugova pre kraja se dogodilo očekivano, Verštapen je na srednjetvrdim gumama majstorski pretekao Botasa, pa je ostalo da se vidi hoće li Hamilton uspeti da se odbrani od naleta Holanđanina.

Dok se očekivao rasplet u vrhu, Perez je iskoristio priliku da preuzme treće mesto od iznerviranog Botasa, koji je putem radija kritikovao Mercedesovu timsku odluku da se u boks odlazi samo po jednom u toku ove trke.

U pretposlednjem krugu postalo je jasno da je Red Bull vrlo promišljeno ušao ovu trku, jer je Verštapen uz pomoć svežijih mekših guma i DRS-a pretekao Hamiltona, koji nije imao mnogo šanse u ovom duelu.

Tako su pored karirane zastavice prolazili redom: Verštapen (Red Bull), Hamilton (Mercedes), Perez (Red Bull), Botas (Mercedes), pa dva McLarena – Noris i Rikardo. Gasli iz AlphaTaurija držao je odličan tempo tokom cele trke i završio je sedmi, a Alonzo iz Alpine osmi. Poene su osvojili i oba Aston Martina – Sebastijan Fetel i neverovatni Lens Strol, na devetom, odnosno desetom mestu, iako je Nemac startovao dvanaesti, a mladi Kanađanin tek devetnaesti!

Potencijalni dobar dan za Ferrari, uz obećavajuće peto mesto Sajnca, završio se katastrofalno po tim, jer su oba vozača ispala iz borbe za bodove. Pored Ferštapena, jedini koji se upustio u taktiku dva pit-stopa bio je Lekler, no njegova se kocka ipak nije isplatila, pa je Sajnc završio jedanaesti, a Lekler tek šesnaesti.

Rasel je bio nadomak bodova za Williams, ali je ipak tek dvanaesti prošao kroz cilj, dok je njegov timski kolega, Latifi, završio kao devetnaesti.

Iako je krenuo iz „magareće klupe“, Cunoda se domogao impresivnog 13. mesta, a Okon je pao na 14. mesto. Na začelju su oba Alfa Romea – Đovinaci na 15. i Raikonen na 17. mestu, ostavivši tim bez bodova, kai i Latifi iz Williamsa i oba Haasa – Šumaher i Mazepin.

Nakon drame u završnici trke, Hamilton je izjavio da je dao sve od sebe, ali da je taktika jednog odlaska u boks bila pogrešna. Maks Ferštapen je od strane gledalaca s pravom izglasan za vozača dana, a vodeći je i u konkurenciji vozača sa dvanaest poena ispred Hamiltona. U konkurenciji konstruktora Red Bull je učvrstio vodeću poziciju ispred Mercedesa, a Ferrari je lošim učinkom u ovoj trci prepustio treće mesto svom rivalu McLarenu.

Po svemu do sada viđenom tokom sezone, Ferštapen i Red Bull ozbiljno rade na tome da ne dozvole Hamiltonu i Mercedesu još jednu titulu. Nemački tim će u naredne dve trke biti u još većem problemu, jer se obe voze u Austriji, na domaćem terenu za Red Bull. Prva trka na programu je 27. juna, a druga 4. jula.

Bojan Harnovski

(191)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments