1. Home
  2. Vesti
  3. BMW neće graditi fabriku u Rusiji
BMW neće graditi fabriku u Rusiji
0

BMW neće graditi fabriku u Rusiji

177
0
Podelite sa prijateljima:

BMW je pregovarao sa ruskom vladom duže od pet godina. Predmet razgovora je bila gradnja fabričkih postrojenja na teritoriji Ruske Federacije. Međutim, tokom jula 2019. godine došlo je do obustave dijaloga, a već pripremljeni Ugovor o direktnoj stranoj investiciji, koji je trebalo da bude parafiran od strane ruskog Ministarstva industrije i trgovine i nemačkog koncerna BMW, nikada nije ni potpisan. Problem je nastao zbog neusaglašenosti dve strane oko uslova.

Iz nemačke kompanije je stigla objava da je projekat neprofitabilan, čak i pod stimulativnim uslovima identičnim onima koje je dobio Daimler prilikom dogovaranja izgradnje, prošle godine zahuktalih pogona u Moskoviji.

Povrh toga, krajem prošle godine je lokalno rukovodstvo objavilo nove uslove za strane investitore iz automobilske industrije, ali su njima bili još nezadovoljniji u minhenskoj firmi. Glavna primedba nemačkih industrijalaca se odnosila na nedovoljno jasne garancije koje su ponudile ruske strukture vlasti, u pogledu stabilnih uslova poslovanja u budućnosti. Shodno tome, doneta je odluka o obustavi razvoja daljih proizvodnih planova u Rusiji.

Pa opet, BMW i dalje ima šansu da bude deo stimulisanog investicionog programa koji je Avtotor već potpisao. Pogoni u Kaliningradu su sklapali bavarske automobile u poslednjih više od dvadeset godina, a nijedna od strana ne planira raskid ugovora, izuzev u situaciji u kojoj bi eventualno došlo do izmene tržišnih uslova. Međutim, čak ni ti pregovori nisu ni blizu finalizacije.

Maksimalan nivo lokalizacije koji BMW može da postigne pokriva samo operacije zavarivanja i farbanja karoserija, ali to nije dovoljan obim posla da bi se isplatilo potpisivanje specijalnog ugovora s ruskim vlastima. Vlada Rusije je bila zainteresovana za proces lokalizacije što većeg broja komponenti, ali ni to nije bilo lukrativno, s obzirom na broj isporuka koje BMW beleži na konkretnom tržištu (40 hiljada vozila godišnje).

Samo rusko tržište je i analizirano, odnosno tražnja na njemu, jer su kontigenti iz nove fabrike zamišljeni da saturiraju tražnju na lokalu. U takvim okolnostima, proizvodnja komponenti u blizini fabrike bi samo dovela do porasta cena gotovih proizvoda jer se ne može računati na efekte ekonomije obima.

Nemci iz BMW-a sada očekuju da Ministarstvo industrije i trgovine osmisli posebne uslove za proizvođače premijum automobila koji bi morali da uzmu u obzir niže prodajne kontigente i više cene vozila iz tog segmenta. Već sada se osnovano da naslutiti da od tog posla neće biti ništa.

AutoRepublika

(177)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments