Ako se po jutru dan poznaje, i ako su cifre iz pregleda porudžbina dovoljno verodostojne s aspekta analize tražnje, lepa sudbina je pred francuskim novitetom. Citroen planira da u prvoj godini ponude modela C4, isporuči 25 hiljada jedinica na domećem terenu, uz dostizanje cifre od 4.500 primeraka s električnim pogonom (18% prodajnog učešća). Ovi parametri su važni jer bi se njihovim dostizanjem omogućilo usklađenje s emisionim standardima. Koliko je silovito Citroen krenuo sa modelom C4, svedoči i već registrovanih 11 hiljada narudžbina, zaključno s krajem prvog tromesečja.

Povrh svega, dok su utisci o markantnom četvorotočkašu bili pomešani nakon objave prvih fotografija, dotle sada izgleda da kupci jednostavno izludeše za ovim vozilom. Direktor prodaje Citroena u Francuskoj, Žerom Gutije je izrazio veliko ushićenje zbog ponovne invazije kupaca na izložbeno-prodajne salone „posbeno što je sve manje ljudi bilo aktivno“ u bliskoj prošlosti, a kao posledica oštrih mera usmerenih ka zauzdavanju globalne zaraze virusom.

Na C4 se sada čeka tri do četiri meseca

Nažalost, rokovi isporuke postaju sve duže pa se tako sada mora čekati i po tri do četiri meseca, zavisno od konkretne verzije. Uprkos osposobljavanju još jedne smene koja bi proizvodila novi C4, u fabrici podignutoj u predgrađu Madrida, u Viljaverdeu, „kriza koja pogađa sve proizvođače se teško može prevazići“, kaže Gutije. Neki delovi montažne opreme još uvek nisu instalirani, pa je „proizvodnja dodatno usporena“, ali isto tako je na snazi i pravilo koje nalaže da „Citroen ne kreće u proizvodnju vozila za koje ne postoje komponente da bi bila uokvirena, završena“.

Takva praksa je suprotstavljena politici američkog proizvođača Forda, koji je u Americi izabrao da sklapa pikap kamionet F-150, do tačke dokle je to moguće, a da onda u nedostatku određenih delova i komponenti, proces obustavi do isporuke nedostajećih sklopova.


Kao za baksuz, pretprodaja novog Citroena C4, koja je pokrenuta u novembru prošle godine je koincidirala sa aktuelizacijom drugog talasa korone i pratećim merama izolacije, dok je proizvodnja u španskim pogonima privremeno obustavljena na nedelju dan zbog nezapamćenog snega, koji inače u Madridu nije pao tačno pola veka!

Žerom Gutije, je međutim optimista po naravi. On tvrdi da se „grupa od samog početka fokusirala na sam automobil. Uprkos svemu, potrebno jevreme da se i proizvođači opreme za montažu vozila prilagode zahtevima automobilskih kompanija, pa se čovek nada da će Citroën biti u prilici „da u drugom delu godine nadoknadi sve propušteno do tog trenutka“, misleći pre svega na tempo proizvodnje. Naposletku, prisetio se i iskustva s krosoverom „Peugeot 3008 koji je bio aktivno u ponudi uprkos dvogodišnjim nestašicama. Ne samo da je opstao u ponudi, već je u to doba i postao zvezda francuskog tržišta!“

Kupci deluju omađijano

Tako isto direktor prodaje Citroena želi da misli i o novitetu koji je lansirala njegova marka. Citroen C4 misli da ima potencijal da se na dugi rok smesti u probrano društvo tri najpopularnija četvorotočkaša u zemlji potomaka Gala (i naturalizovanih Afrikanaca, Bogu hvala).

Na istim talasnim dužinama s Gutijeom se nalazi i Paskal Bači Citroenov diler na jugoistoku Francuske: “Čim uspemo da dobar glas i kvalitete kojih je nesporpno prepun novi C4 do što šireg kruga ljudi, usledići i komericjalni uspeh.“ Dotle deluje da su prvi kupci presrećni, barem prema onome što tvrde pomenuta dva sagovornika francuskog izdanja za profesionalce u automobilskoj industriji.

Citroen C4 je utemeljen na istoj arhitekturi CMP na kojoj je smešten i Peugeot 208, inače u sličnom cenovnom rangu, za razliku od nove 308-ice koji leži na platformi novog kroja CMP2, i čija će cena biti drastično viša. Da kažemo i da Citroen C4 s cenom kreće od 20.900 evra u matičnoj zemlji.

Čini se da se kupcima dopadaju neobične linije, visok stepen praktičnosti, što podrazumeva i veliki gepek, omogućen zahvaljujući sedištima naprednog komfora (Advanced Comfort), kao i jedinstvenom sistemu oslanjanja koji je pozajmljen s većeg modela s povišenom pozicijom sedenja Citroena C5 Aircorss, a o kom je Perica Rajković u svojim recenzijama nebrojeno pita pisao.

C4 zrači feromone posebno ka vlasnicima krosovera

Od 3.633 registracija zabeleženih u prvog kvartalu, oko 46,1% je kupaca iz segmenta individualne tražnje, dok Žerom Gutije cilja na udeo istih od polovine, što izgleda verovatnim kada se sagleda struktura već počinjenih porudžbina. Tradicionalni kupci Citroëna predstavljaju važno leglo, rasadnik uspeha tek začete karijere modela C4, posebno oni koji su posedovali stari C4 ili C4 Picasso. Na udeo od 40% koji se tiče novih kupaca Citroena, posebno su ponosni u ovoj kompaniji.

Iako je to u biti prosečan rezultat, ipak je za „deset procentnih poena bolji“ od pretodnih modela koje je lansirao francuski Citroen, nastavlja direktor prodaje svoju priču. Nije za čuđenje takav skor, pre svega jer je „C4 u stvari sedan koji nudi elemente SUV-a“, nastavlja Žerom Gutije koji ipak, „nije očekivao baš takav uspeh na startu“.

Primerci pogonjeni motorom PureTech 130ks čine 48% tražnje

I dok je još uvek svaki drugi prodati primerak isporučen kroz neki aranžman utemeljen u osnovi kroz ugovor o najmu, prosečna vrednost prodatog vozila s ovom oznakom dostiže 30 hiljada evra za konvencionalna izvođenja i nekih 38,6 hiljada evra za baterijska izdanja. Razlog za takav epilog se krije u tome što kupci najčešće biraju bolje opremljene verzije

Tako 35% prodaje otpada na jedan od bazičnih paketa Feel Pack (dostupan od 26.400 evra), 41% na Shine (startuje od 27.300 evra) i 14% na Shine Pack koji ne možete dobiti ukoliko raspolažete inferiornijom sumom od 30.500 evra. Kod prestižnijih izdanja, najčešće birane opcije podrazumevaju pomoć pri parkiranju i stakleni panoramski krovni otvor, dok kod ostalih, svedenijih modifikacija, novi vlasnici na listu dodaju navigacioni uređaj i mogućnost bežične dopune pametnog telefona.


Isto tako, dok benzinske varijante čine 53% prodajnog miksa, dotle na dizel otpada 36%, dok električnih noviteta bude prodato 11%, podsetimo, uz težnju da udeo takvih vozila nabubri do 18%, sam pogonski sklop označen sa PureTech 130 ks, čini čak 48% svih otpremljenih „C-četvorki“.

Dalje, na vozila s automatskom transmisijom se odnosi 62% tražnje, što je „nivo na kom se nikada nije bilo u ovom segmentu“, kako tvrde u Citroenu iz Francuske. Naposletku treba naglasiti da proizvođač nema neku posebnu volju da sada odobrava popuste na novajliju, pre svega u ubeđenju da u startu nije „zacepio“ s nekom velikom, nerazumnom cifrom, već da je kataloška ponuda poštena. To bi samo po sebi značilo „da će vrednost polovnjaka biti lakše utvrđena i da će biti blaže nagrizena amortizacijom, što još i više važi za baterijske modfikacije“, zaključio je Gutije.

AutoRepublika