1. Home
  2. Sajmovi
  3. Volkswagen predstavio ID.6
Volkswagen predstavio ID.6
3

Volkswagen predstavio ID.6

255
3
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač automobila nastavlja sa upotpunjavanjem palete baterijskih modela u proizvodnom miksu. Pre par nedelja smo objavili da je na svet, tačnije među kupce u izložbeno-prodajnim salonima došao krosover ID.4, dok sada izveštavamo o premijeri većg brata, električnog modela s povišenom pozicijom sedenja ID.6.

Odmah da kažemo da je upražnjeno jedno mestu u nomenklaturi Volkswagena, i to ne bez razloga. Naime, ID.5 će tek biti predstavljen i osmišljen je u formi kupea „ID četvorke“. Svejedno, pričamo o vozilima koja su u početku rezervisana samo za kupce s kineskim ličnim dokumentima, dok je premijera, tačnije pojavljivanje istih u javnosti, na programu s početkom Salona automobila u Šangaju. S nestrpljenjem očekujemo početak ove prirerdbe uz iskreno priznanje o tome koliko nam nedostaju događaji ovog tipa.

Bilo kako bilo, danas ne svedočimo prvom susretu s jednim modelom s oznakom ID.6, već dva. Oni koji poznaju prilike na najvećem svetskom automobilskom tržištu, neće biti iznenađeni ovom činjenicom jer znaju da je ranije važio uslov za poslovanje u Kini, za sve globalne proizvođače, i on je predviđao da se u tom smislu mora oformiti zajednički poduhvat s lokalnom firmom. Volkswagen je, kao i mnogi drugi etablirani brendovi, odabrao dva kineska partnera, pa tako imamo sada i dva modela: ID.6 X i ID.6 Crozz.

VW X je izšao iz proizvodnih pogona koje je nemačka kompanija izgradila s kineskim državnim koncernom SAIC, dok je Crozz plod rada Volkswagenovaca i proletara opet državnog preduzeća FAW. Da kažemo da suštinskih razlika među ovim modelima nema, ali da ima onih na nivou estetike, grafike rasveta i dekora na nosu i zadnjem delu vozila.

U oba izvođenja, novitet je ništa drugo nego narasli Volskwagen ID.4, sa siluetom koja više teži pravilnom geometrijskom obliku kvadra, što je donelo nove doze praktičnosti i omogućilo ugradnju i trećeg reda sedišta. Upravo tu se i krije ceo smisao lansiranja ovog krosovera, odnosno ovaj 4,88 metara dug SUV može prevesti i do sedam persona.

S ovom dužinom. ID.6 je za dobrih trideset centimetara superiorniji od baterijskog modela ID.4 (inače klona prekjuče predstavljenog Audija, pa i Škode Enyaq). Međuosovinski razmak velikog „kineskog“ Volkswagena iznosi za tri santima manje od tri metra.

Znamo da i maločas pomenuti Audi Q4 e-tron koristi istu arhitekturu kao i naznačena Škoda i ID.4, pa tako nema iznenađenja ni sa ID.6 koji je u temeljima skrio tehničko rešenje zvano MEB. Novajliju će Kinezi moći naručiti u više tehnički skockanih konfiguracija, ali je poenta da će najslabija varijanta ponuditi 180 konjskih snaga, dok će prestižnije posedovati 204 ili 306 „konja“. Baterijska pakovanja predviđaju kapacitet od 58 do 77 kWh, s tim što će teža verzija, u teoriji nuditi autonomiju od oko 500 kilometara.

AutoRepublika

(255)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lepo izgeda ovaj ID.6
Dopada mi se eksterijer kod te cele sadašnje ID game, stim da mi je u eksterijeru lepši ID.4 od ID.3.

Don

Mani udova, gabori na 2. Jesi li vidio od Jure video o markama koje su ugašene? Kako je GM tj Ameri uništio sve čega se dohvatio…lijepo se bilo podsjetiti svega toga ….

Mixito

Kako su ruzni prednji farovi