1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Koje boje karoserije najbolje, a koje najgrđe čuvaju vrednost automobila?
Istraživanje: Koje boje karoserije najbolje, a koje najgrđe čuvaju vrednost automobila?

Istraživanje: Koje boje karoserije najbolje, a koje najgrđe čuvaju vrednost automobila?

2.31K
8
Podelite sa prijateljima:

Često se ženama pripisije neosnovana, isuviše subjektivna procena vrednosti nekog automobila, svejedno da li novog ili polovnog, u zavisnosti od jednog jedinog faktora. Naravno, reč je o boji karoserije vozila. I zaista, prema rezultatima studije koju je organizovao i sproveo sajt iSeeCars, nijansa koja je odabrana da bi reflektovala narav i temperament budućeg vlasnika, igra značajnu ulogu u kasnijem očuvanju vrednosti, odnosno amortizaciji polovnog četvorotočkaša.

Istraživanje je obuhvatilo čak 6 miliona kupoprodajnih transakcija automobila, koje su registrovane u intervalu između 2017. i 2020. godine, i tokom istog je analizirana korelacija između „boje kože“ automobila i kupoprodajne cene istog. Ispostavilo se, kao što rekosmo, da kliše prema kom boja utiče na brzinu prodaje, ali i brzinu amortizacije polovnjaka u značajnoj meri.

Sveukupno, studijom je dokumentovano da žuti automobili bolje drže vrednost od vozila ofarbanih u druge farbe. Utvrđeno je da vozila nakon tri godine, u proseku gube svega  37,6% originalne vrednosti, što je zvuči potpuno neverovatno jer su novi automobili toliko precenjeni da nam se čini da već nakon prve godine toliko kaliraju u finansijskom smislu.

Kako bilo, ovaj podatak nam je bitan da bismo naglasili dominicaciju žutih vozila u ovoj kategoriji, koja su se pokazala drastično boljim od proseka, izgubivši samo 20,4% vrednosti u prve tri godine, dok je najveće iznenađenje koje se tiče bež četvorotočkaša. Na drugom su mestu sa stopom trogodišnjeg gubitka vrednosti od 22,8%. Kao što vidimo, oba kolorita su skoro dvostruko bolja od proseka. Kao suvi prosek se pokazala crvena farba sa stopom od 36,9%. Najpopularnije boje, što su crna, bela i siva, drže se takođe taman oko proseka.

Sada možemo da pređemo i na donji spektar liste, gde se zlatna (inače toliko slična žutoj) nalazi na samom začelju sa skorom od bezmalo prepolovljene vrednosti nakon trogodišnjeg perioda eksploatacije (45,6%). Braon boja je predzadnja sa skorom od 42,1%, dok je ljubičasta isto tako pri dnu. Procenat koji odslikava poziciju tako ofarbanih četvorotočkaša stoji na koti od 41,2.

Istražitelji su se pozabavili i uticajem boja karoserija na kupoprodajnu vrednost polovnjaka, zavisno od automobilskog segmenta kom pripadaju analizirana vozila. Zaključak je da i ovde trendovi prate opšta kretanja, dok se primetne razlike uočavaju kod pikap kamionta gde bež i bela boja najbolje pomažu u očuvanju vrednosti korišćenog četvorotočkaša, dok u ovoj kategoriji, žute ni nema na radaru. Plava najbolje pristaje vozilim iz MPV segmenta, dok je za kabriolete najzdravija crvena farba karoserije.

Izneto je i zapažanje da preprodajna cena vozila zavisi i od segmenta kom pripadaju, pa je tako naglašeno da kabrioleti, opšte uzev, manje gube na vrednosti s protokom vremena, i to nezavisno od boje karoserije, pri čemu vozila otvorenog krova najčešće i imaju malo „slobodnije“ ofarbane karoserije.

Za kraj da kažemo još da rezultati ove studije korespondiraju sa sličnim istraživanjima koja su obavljena prethodnih godina, a gde je uvek bio zaključak da je najveća „sigurica“ bio izbor bezbednih, to jest najfrekventnijih boja, dok su one atraktivnije, uglavnom kocka. Naravno, samo s aspekta postizanja što jače preprodajne cene polovnjaka.

AutoRepublika

(2306)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ja boju glrdam sa praktičnog aspekta, koliko privlači sunce i koliko se vidi prljavština. Tu je najbolja metalik siva i bijela, fok je crna i tamno plava najgora. Jednom sam zaboravio rokovnik u bijelom Citroenu a počeo sjedati u tamno plavi BMW utijesno parkirani, tako da mi je ljeva ruka bila u BMW a desna u Citroenu, oba na jakom suncu, razlika je bila bar 10 stepeni C. Isto tako, imao Cromu metalik sivu, uvijek „čista“, Omega B tamno plava, sve se vidi prljavština, čim izađeš iz praone. Od tada ganjam taj praktični aspekt

Don

Mo’š izabrati koju god boju hoćeš, samo dok je crvena.
A, ona na Mazdi, više na bakreno crvenu….al kad je ista draga onim Anamonim, kako se ono zovu, znace Jezzrer, Džini?
Sad samo plavu al ne baš koju…bijela.majica plave gaće…
Inače, za praktiku si u pravu, siva (mada se na nju nalijepi pa izgleda kao hrdja a nije), al to nije boja. Ni bijela ni crna…

moron

Od kada sam u braku, boje automobila je izabrala supruga

don

moje saucesce

moron

Da znaš … Neki dan me „napade“ da sam „ja kriv“ što je fiat zelen, da je ona htela da bude crven, a da sam se ja tome navodno „protivio uz obrazloženje da bi od pozadi ružno izgledao, jer su i zadnja svetla crvena, pa ne bi bilo kontrasta“ ???
Ja ostao u čudu. Zanemeo. Pa, to oko „kontrasta“ (ili bilo šta po pitanju estetike) ne bih bio u stanju ni da smislim.
Ja bih izabrao siv. Iz praktičnih razloga.

Don

Sutra će te kriviti za toranj u Pizi. Sve su iste , treba im samo ljetovanje uplatiti na jedan otok u Hr malo prostog imena…

Rikošet

Nebo plava meni jedan od najdražih. Prvi put viđenja na Ford Taunusu ili Granadi i od tada je neprevaziđena mom oku… Danas je veoma rijetka, a praktična je što se tiče održavanja i prljavštine, mada se na prvi pogled ne bi reklo da je tako… Inače, kada su boje u pitanju zastupam stav da mora biti samo nešto živo i konkretno, ništa – sto nijansi sive, jer ne volim to… Mada su realno to najuniverzalnije boje i kada bih gledao da uzmem automobil s mišlju kako ću ga poslije prodati onda bih birao neku od ovih… Ako ikada budete imali… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Milan

Antracit siva ili grafit,tako nekako… sve su svemu meni najlepsa boja