1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Alfa Romeo 33/2 Coupe Speciale
Zanimljivost dana: Alfa Romeo 33/2 Coupe Speciale

Zanimljivost dana: Alfa Romeo 33/2 Coupe Speciale

2.34K
5
Podelite sa prijateljima:

Istorija slavne italijanske marke puna je prelepih automobila, mnogi od njih pojavili su se samo u ulozi raznih konceptualnih modela i nažalost nikada nisu videli serijsku proizvodnju. Takav je bio slučaj i sa ovim vozilom. 

Alfu Romeo 33/2 Coupe Speciale stvorio je i izradio studio Pininfarina. Za dizajn ovog modela pobrinuo se Leonardo Fioravanti, koji je kasnije otvorio i sopstveni dizajnerski studio.

Premijera nesvakidašnje Alfe odigrala se 1969. godine na Salonu automobila u Parizu. Bio je to poslednji krik prelepog „oblog“ dizajna iz šezdesetih godina prošlog veka. U narednoj deceniji taj stil biće zamenjen klinastim izgledom.

Jasno je da je Alfin 33/2 Coupe Speciale bio snažnim uticajem Space Age filozofije koja je u to doba već bila na zalasku u automobilskoj industriji. Čitav automobil krase silne obline sa vrlom čistim linijama. Prednji farovi su „sakriveni“ odnosno izlaze iz panela tek kada su aktivirani, dok je iznad dva sedišta u enterijeru postavljena staklena kupola, kao što se nekada moglo videti kod konceptualnih vozila iz pedesetih godina 20. veka.

Alfa Romeo 33/2 Coupe Speciale stvoren je na bazi impresivnog modela 33 Stradale, koji je sam nastao od trkačkog vozila Alfe 33. Za dizajn Alfe Romeo 33 Stradale koja je debitovala nešto ranije, 1967. godine, pobrinuo se Franko Skaljone.

Coupe Speciale koristio je isti agregat kao i izvorni model. U pitanju je dvolitarski V8 motor koji je isporučivao 230 ks. Kako je konceptualni model zbog obilate upotrebe fiberglasa bio vrlo lagan (samo 720 kg mase), performanse su bile odlične. Tako je maksimalna brzina ovog automobila bila visokih 260 km/h.

No, 33/2 Coupe Speciale ostao je samo koncept i napravljen je samo jedan primerak. Automobil je i dan danas u voznom stanju u čuva se u Alfinom muzeju u Arezeu.

No, ni izvorna Alfa 33 Stradale nije proizvedena u mnogo većem broju. Prema nekim podacima stvoreno je svega 8 jedinica ovog vozila, dok druge informacije navode 12 automobila. Glavni nedostatak za ovo vozilo bila je izuzetno visoka cena. Primera radi, tada je u Nemačkoj za Alfu 33 Stradale bilo potrebno izdvojiti oko 70.000 maraka, dok je Porsche 911 T koštao svega 19.000 maraka.

Prema zvaničnim podacima, italijanski proizvođač je napravio 18 šasija za model 33 Stradale, a one koje nisu iskorišćene su prodate raznim studijima u okolini Milana. Tako su dve šasije završile u Pininfarini, do čega je jedna iskorišćena za stvaranje ovde predstavljenog 33/2 Coupe Speciale.

AutoRepublika 

(2343)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Trebaš biti dobro lud da napraviš V8 od 2 litre zapremine. Italija.
Svaka čast Alfi na inženjeringu, sve je rađeno sa trkama na umu. Mada, i Ferrari je imao V12 od samo 1.5 litara zapremine.

Bungi

Trebaš biti lud da napraviš kamionski V8 od 7000 kubika i ubaciš ga u auto. Još luđi si ako ogromni V8 od 5700 kubika zoveš „mali blok“. Nema ništa logičnije ako imaš četvoroklipni motor od 1000 kubika a želiš veći, jači, da ta dva bloka spojiš u jedan V8 od 2000 kubika.

Yankee

Moj nekadasnji komsija je bio mehanicar za avione po zanimanju, a u slobodno vreme je voleo da tjunuje aute, vozi neko vreme i onda ih proda i zapocne drugi projekat. Jedno vreme je imao noviji Mitsubishi Lancer Evo i 1985 Pontiac Grand Prix. Oba je tjunovao na nekih 750 ks, s tim sto je Evo imao 2,0-litarski turbo, a Grand Prix atmosferski V8 od 455 kubnih inca (7,5 litara). Oba su vise-manje trosili isto iako je Pontiac imao skoro 4 puta veci motor. Lancer je naravno bio civilizovaniji jer je ipak bio 30-ak godina noviji, ali mu je zato stradao… Pročitaj više »

Mikele

Jedna je Alfa!

Matija

Kakva lepota!!!