1. Home
  2. Vesti
  3. Devet zemalja EU traži zabranu prodaje SUS automobila
Devet zemalja EU traži zabranu prodaje SUS automobila
12

Devet zemalja EU traži zabranu prodaje SUS automobila

1.29K
12
Podelite sa prijateljima:

Devet članica EU zahteva da se odredi datum zabrane prodaje automobila sa SUS motorima na nivou cele unije. 

Predstavnici devet država pisali su Evropskoj komisiji u cilju da se ubrza rad na prelasku na alternativna vozila koja emituju manje štetnih gasova, i samim tim se učine neophodni koraci ka većoj zaštiti životne sredine, kao i zaustavljanju klimatskih promena.

„Moramo ubrzati prelazak na „zelenu“ mobilnost. Kao zakonodavci trebalo bi da pošaljemo jasan signal i automobilskoj industriji i kupcima širom EU“, naveo je danski ministar za klimatske promene – Den Jorgensen. Pored pomenute Danske, još osam zemalja su potpisnice pisma Komisiji: Nizozemska, Belgija, Austrija, Grčka, Irska, Litvanija, Luksemburg i Malta.

Evropska komisija već je najavila nove strože norme u vezi sa emisijom štetnih gasova kod novih automobila, a one su deo paketa mera koje bi trebalo da pomognu umanjivanju emisije ugljen-dioksida. Cilj je da se emisija gasova koji izazivaju efekat „staklene bašte“ u EU umanji za 55% naspram 2030. godine, dok bi do 2050. godine čitav blok trebalo da bude klimatski neutralan.

Države potpisnice ističu da EU mora pod hitno preduzeti korake ka daljem razvoju infrastrukturne mreže odnosno javnih punjača za baterijske automobile, kao i da je neophodno odrediti rok do kog mora prestati prodaja novih vozila koja koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Nekolicina proizvođača već je najavila da će se odreći SUS agregata. Tako Volvo planira da od 2030. godine u ponudi ima samo EV modele, a isto će učiniti i Ford sa svojom evropskom gamom automobila. Velika Britanija, koja je napustila evropski blok, planira da 2030. godine u potpunosti zabrani prodaju SUS vozila.

Plug-in hibridi i električni modeli su sve popularniji u Evropi. U 2020. godini prodaja ovakvih četvorotočkaša prebacila je milion jedinica, za ukupno učešće na tržištu veće od 10%.

AutoRepublika 

(1291)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

moron

Ovo je „silovanje“ epskih razmera …

don

Nacizam sluga krupnog kapitala.

BojanNeki

Svima koji ne veruju u klimatske promene, i kancere potekle od sagorevanja fosilnih goriva u voziima, nudim gotovo nove zimske gume Bridgeston BLIZZAK LM001. Jednu i po sezonu vožene, od proleća 2019. stoje u garaži.

comment image

BojanNeki

Za sada ova zima ima prosečnu temperaturu od 5.5°C što je svrstava na drugo mesto toplih zima u istoriji merenja.
„Zabrinjava podatak da su svih 5 najtoplijih zima ikad u nizu merenja od preko 150 godina zabeležene u skorijoj prošlosti (prethodnih 15 godina). Uzevši u obzir sve raspoložive statistike, nema sumnje da nam je klima sve toplija, ali deluje da se to najviše odražava na sve blaže zime. Naravno, to je neki moj zaključak, ali detaljnija statistička analiza bi verovatno dala mnogo više informacija.“
Izvor: serbianmeteo.com forum
comment image

s mile

te, bridgestone….koja dimenzija…

BojanNeki

Nije za tebe. 😛
Odneo točkove do vulkanizera pre par dana a ovi mi se smejali, „pa proleće će“. Da ih provozam malo da ne propadnu od stajanja, rekoh. 😀

Stari Dejan

Pusti ti to sad, reče da poklanjaš, čovek pita koja je dimenzija i nema sad hoćeš-nećeš. Čoveku da pošalješ gume 🙂

BojanNeki

Rekoh nudim, ne i poklanjam. Hehe 😉
Al mora biti i navedenih „uverenja“, jer kome trebaju zimske gume kad nema zime. 😛

Izmenjeno 3 godine pre od strane BojanNeki
s mile

stavka 1. Ti ih NUDIŠ
stavka 2. Ja ih prihvatam
a šta ću da radim sa njima, moja stvar

ne može to tako, cile mile, hoću neću, rečeno, mora biti ispoštovano

BojanNeki

Studije o kanceru od SUS-a sam već kačio u komentarima, jednostavna pretraga na guglu daje puno hiljada rezultata.

DOLF

Mislim da države koje nemaju sopstvene proizvođače (brendove) automobila (ne tuđe proizvođače u svom dvorištu ili neke garaža proizvođače) ne bi trebali imati pravo glasa, a ako baš žele neka u sopstvenim državama ukinu prodaju sa SUS motorima. Belgijanci su se okuražili jer očekuju da će Volvo vrlo brzo preći na potpunu proizvodnju el. vozila.