1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Shelby F-250 Super Baja je „Super Raptor“ koji smo želeli da vidimo
Shelby F-250 Super Baja je „Super Raptor“ koji smo želeli da vidimo

Shelby F-250 Super Baja je „Super Raptor“ koji smo želeli da vidimo

1.93K
1
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je dvanaest godina od kada je Ford predstavio specijalno terensko izdanje modela F-150 nazvanog Raptor. Sada već slavni model je poznat po tome što je jedan od retkih fabričkih pikap kamioneta koji mogu da savladaju najveće, to jest najteže svetske terene čim siđu s proizvodne trake, i koji ne zahtevaju dodatne modifikacije. Raptor je dobio dosta pohvala i još uvek privlači mnogo kupaca, a treća generacija stiže u izložbeno-prodajne salone krajem ove godine.


Međutim, od samog početka je postojao žal što identičan paket opreme nije dostupan i na većoj seriji pikapa nazvanoj SuperDuty. U nju spadaju modeli F-250, F-350 i F-450 kao i veliki broj takozvanih „Chassis Cab“ vozila gde vlasnik po želji može da postavi prikolicu.

Kao i mnogo puta do sada, firma Shelby American je pristigla u pomoć i predstavila F-250 Super Baja, koja pruža sve ono šta i Raptor, ali u većem izdanju. Kao što mu ime kaže, Baja (čita se „Baha“) je dobio ime po istoimenoj pustinji koja se prostire kroz američku saveznu državu Kaliforniju i kroz Meksiko, a reč je i o jednoj najzahtevnijih trka na svetu (Baja 1000) gde je spomenuti Raptor imao dosta uspeha.


Baja je zasnovan na modelu F-250 i Shelby American planira da proizvede samo 250 jedinica za isporuke širom sveta. Najveća razlika između F-250 i Baje se krije u ogibljenju i boljoj zaštiti ispod vozila.

Nepoznato je koliko centimetara klirens iznosi, ali već na prvi pogled možemo zaključiti da teško da postoje oni tereni koje ovaj kamionet neće moći da savlada. Baja stiže i sa 18-inčnim felnama i glomaznim 37-inčnim BFGoodrich KM3 pneumaticima.

Naravno, takav model mora i da liči na pravi Shelby pa su dodati i LED farovi, posebni branici, grafike i na kraju kožna sedišta sa značkom brenda. Potrebno je reći da je Baja zasnovan na najbolje opremljenom F-250 pa samim tim stiže sa najmodernijom tehnologijom.


Tjuner nije želeo da modifikuje motor, što i nije problem kada se zna da F-250 već pokreće fantastični 6,7-litarski „PowerStroke“ turbodizel koji razvija 475 konjskih snaga i maksimalnih čak 1.424 Nm obrgno momenta. Jedini menjač u izboru je desetostepeni automatski koji prenosi snagu na sva četiri točka.

Shelby American već sada prima narudžbe, a za ovo zadovoljstvo kupci će morati da izdvoje 124.805 američkih dolara.

AutoRepublika

(1929)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Bruka dobar, barem onima kome zaista treba