1. Home
  2. Life
  3. Xiaomi planira da razvije i tržištu ponudi automobil
Xiaomi planira da razvije i tržištu ponudi automobil

Xiaomi planira da razvije i tržištu ponudi automobil

170
3
Podelite sa prijateljima:

Nedugo nakon što smo čuli da tehnološki gigant iz Kine, kompanija Huawei planira da u partnerstvu s entitetima Hicar & BAIC razvije pametan automobil, sada do nas stižu slične priče koje se tiču firme Xiaomi i snova rukovodstva ovog industrijskog džina.

Prema slovu izveštaja koji prenosi iFengNews, više izvora je u bliskoj prošlosti potvrdilo saznanja o namerama uprave Xiaomija da razvije svoj putnički automobil. Takav potez bi bio smatran stateškom odlukom, ali su konkretne pojedinosti s tim u vezi, i put kojim bi se došlo do cilja ostale još uvek tema za razmatranje.

Ono što je izvesno jeste da bi budućim projektom rukovodio aktuelni izvršni direktor Xiaomija Lei Jun.

Još 2013. godine je Lei Jun dva puta posetio Ameriku kako bi sastančio s Ilonom Maskom kao izvršnim direktorom kompanije Tesla, i deluje da je sada situacija sasvim sazrela da bi kineska strana krenula u realizaciju težnji. Dodatni podsticaj ka uplivu na tržište automobila, protumačen je zastoj na tržištu pametnih telefona, navodi se u izveštaju, uz opasku da je, isto tako primetan trend porasta popularnosti električnih i pametnih četvorotočkaša.

Koliko sve ovo ima smisla, govori i podatak da je na tradicionalno mučnom indijskom tržištu došlo takođe do formiranja tražnje za ovim tipom vozila, pa su se i lokalni proizvođači Tata Motors i Mahindra takođe orijentisali ka razvoju i ponudi istih.

U međuvremenu, dosta smo mastila potrošili i pišući o pokušajima američke kompanije Apple, da razvije sopstveno vozilo, kao i da nađe partnera koji bi preuzeo brigu o proizvodnji. Videćemo šta će na kraju biti od svih ovih priča, ali definitivno postoje realni izgledi da doživimo da vidimo sve te četovorotočkaše s bedžom tehnoloških kompanija.

AutoRepublika

(170)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Jedno je sigurno, imaće duplo veći domet od Apple 🤣😂

Mad Max

Ako ga naprave biće bolji od Tesle a jeftiniji bar duplo

BojanNeki

Osnivač Šaomija spada među inicijalne investitore Xpeng-a, a i sama Šaomi (Xiaomi) kompanija je takođe investitor. U prevodu oni već imaju pametne električne automobile proizvedene u hi-tech fabrikama odnosno vrlo lako mogu da ih rebrendiraju, koriste platforme, dobiju „know how“ i sl. Xpeng razvija i svoj samovozeći sistem Xpilot.
Poznavajući politiku Šaomija može da se očekuje poplava tržišta.

Xpeng P7
comment image

Izmenjeno 3 godine pre od strane BojanNeki