1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje – polovina vozača ne zna da koristi tehnološka rešenja na automobilu
Istraživanje – polovina vozača ne zna da koristi tehnološka rešenja na automobilu

Istraživanje – polovina vozača ne zna da koristi tehnološka rešenja na automobilu

9.55K
10
Podelite sa prijateljima:

Svi mi volimo da nam automobili budu što bogatiji stavkama sa liste opcionala. One čine vožnju lagodnijom i bezbednijom.

Međutim, istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji je pokazalo da preko 50% tamošnjih vozča ne zna da koristi brojne sisteme koji su plod naprednih tehnologija. Oni čak i priznaju da su za mnoge stavke koje su naručili prilikom kupoprodaje vozila, praktično bacilli novac.

Nova studija koju je pripremio Jardine Motors Group uključila je preko hiljadu vlasnika novih četvorotočkaša, kupljenih u prethodne tri godine. Rezultat analize je pokazao da je tehnologija često puta percipirana kao teret vozaču, umesto kao dragocena pomoć. Iako se izborom stavki dodatne opreme privlačnost vozila podiže na viši nivo, praktična primena novih tehnoloških rešenja za većinu vozača nije uobičajena.

Na primer, preko 50% ispitanika navodi da nema pojma kako se koriste tempomat ili limitator maksimalne brzine, sistem za pomoć u održavanju saobraćajne trake ili kako da memorišu poziciju sedišta. Slično tome, mnogi ne znaju da aktiviraju sportski režim vožnje, ili opciju autonomnog parkiranja.

Jedan od rezultata istraživanja otkriva podatak da 32% vozača ne zna da koristi potencijale navigacionog sistema, dok 10% njih nema pojma o tome čemu služe parking senzori, opcija grejanja sedišta ili kako se koriste komande za kontrolu rada uređaja za klimatizaciju. Veliki broj vozača je naišao na problem vezan za postavke multimedijalnog sistema, odnosno mnogi su se sa mukom snalazili sa radio uređajem i Bluetooth konekcijom.

Nakon svih ovih saznanja, nema mesta čuđenju prilikom upoznavanja sa činjenicom da je više od pola vozača priznalo da je zbunjeno brojem tastera, raznih prekidača i gedžeta na automobilima. Njih 49% je čak priznalo da su bacilli novac na mnoge stavke sa liste dodatne opreme. Razlog je jednostavan. Prema rečima tih vozača, mnoge sisteme koje su platili, nikada nisu koristili, tokom eksploatacije vozila.

A sada da vam predstavimo najveću ironiju u celoj priči: 80% vozača je izjavilo da je upravo ta tehnika (koju ne koriste i ne znaju da je koriste) doprinela odluci o kupovini konkretnog modela. Istovremeno, 76% vozača je iznelo tvrdnju da će sledeći automobil koji budu kupovali, posedovati još više stavki koje ne koriste, i za kojima nemaju objektivnu potrebu.

“Tehnologija snažno utiče na izbor novog automobila, čak iako kupac nije siguran kako se to odražava na samu vožnju,” izjavio je Met Ringli iz Jardine Motors Group. “Mnogi od nas su naprosto zavedeni i omamljeni predstavljenim tehnološkim novotarijama, ali u svom tom uzbuđenju, zaboravljaju da se raspitaju i nauče, kako se skupe funkcije na njihovom automobilu uopšte koriste.”

“Današnja tehnologija koja je dostupna u savremenim automobilima je naprečac postala popularna,” kaže Ringli. “Od unapređenja aktivne i pasivne bezbednosti vozača i putnika, do podizanja adrenalina osobe za upravljačem.”

(9552)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Deo savremenih bezbednosnih „sistema“ (kao AEB i/ili adaptivni tempomat) mi deluje kao „must have“ ( ako pričamo o novim kolima ), za deo sam jako skeptičan da li bi čovek na njih smeo „da se osloni“ na putevima Ex-YU (npr. na line assist ), pri čemu može i da te smeta da voziš opušteno ( pa i „da sečeš“ očito preglednu krivinu); sistem za praćanje saobraćajnih znakova ne poznaje baš sve „naše znakove“ (npr. „naseljeno mesto“ i slične specifične znakove („zona škole“)), deo sistema od mene na duge staze pravi debila (npr. Blind Spot Detect) … Tako da zaista ne… Pročitaj više »

Mad Max

Meni je najbitnije kako da pogasim ta elektronska pomagala. Na mome autu ne mogu da ugasim ESP, a na RS u Spot modu može….. Zato RS ima veliku prednost…… Drugo, ručna kočnica na „dugme“ me jako plaši….. Garantujem da 99% vozača ne zna kako bi se zaustavio sa ručnom na „dugme“ u slučaju da otkaže nožna kočnica…… Što se tiče ovih geđet elektronskih aplikacija i sl zavrzlama na tablet ekranima, garantujem da umeju da budu mnogo opasniji u vožnji od mobilnog telefona. Ali veliki globalistički naučnici, mobilni smatraju „najvećim“ zlom u vožnji. Opet, ja mislim da je opasnije paliti cigaretu,… Pročitaj više »

Renault Terminator

Najvise me nerviraju tableti na centralnoj konzoli i to bez izuzetaka kod svih proizvodjaca.Za mene totalni promasaj u autoindustriji.

Balkanboj

Od bitnijih stavki koje mi zivot cine laksim su:
– senzor za svetla
– senzor za kisu
– parking senzori (nije neophodna kamera)
– xenon svetla sa pracenjem krivine
– tempomat (ne limiter max brzine)
– klima uredjaj (iako je automatski, podesen rucno prema mojim zeljama)
– samozatamnjujuci retrovizor.
El. rucna je najvece s.. e koje imam. Odlican je hill hold. Navigacija za put po inostranstvu i delovi bgda u koje nisam zalazio.

Zvezdan

Dodao bi kriticno vazan sistem autonomnog kocenja

Mad Max

Taj sistem autonomnog kočenja mene maksimalno plaši. Hvala, ne treba, ili bar da može da se deaktivira!

Balkanboj

Slično i ja razmišljam rođače.

Bungi

CD plejer u automobilu nikad ne koristim, smatram da je nebezbjedno tokom vožnje. I radio je sasvim dovoljan. I telefonsku slušalicu na volanu i blutut povezivanje ne koristim. Kad mogu, stanem i javim se. Da ja pričam u vožnju i ne obraćam pažnju na saobraćaj već na razgovor, ne dolazi u obzir. Život je jedan, treba ga poštovati.

igi

Kad ljude mrzi da pogledaju uputstvo…