1. Home
  2. Prezentacije
  3. VinFast jednovremeno prikazao tri električna krosovera
VinFast jednovremeno prikazao tri električna krosovera
0

VinFast jednovremeno prikazao tri električna krosovera

273
0
Podelite sa prijateljima:

Vijetnamska lompanija VinFast je nastala 2018. godine, i gama ovog proizvođača trenutno broji tri modela. U pitanju su hedžbek VinFast Fadil koji je azijska replika modela Opel Karl Rocks, zatim sedan VinFast Lux A2.0 zasnovan na generaciji F10 Serije 5 iz BMW-a, ako i krosover VinFast Lux SA2.0, uz vrhunsko izdanje VinFast President, koji je pak utemeljen na BMW-u X5 iz pokolenja F15.

Logičan sledeći potez vijetnamskog konstruktora bi bio na temu elektrifikacije, pa su tako i predstavljena tri baterijska SUV modela, i to u isto vreme. Sva tri su prevedena, baš kao i pogonski sklopovi, u novi format, odnosno u novu nomenklaturu pa će biti nazivani: VF31, VF32 i VF33. U ovom slučaju, Vijetnamci nisu pazarili nikakve licence, pa su platforma i agregati interno razvijeni.

Niže pozicioniran model VinFast VF31 je 4.300 milimetara dug i poseduje 2.611 mm između osovina. Vozilo s petoro vrata pogoni jedan električni motor koji proizvodi 116 konjskih snaga uz 190 Nm obrtnog momenta. Trakciona baterija poseduje kapacitet od 42 kWh. Jedna dopuna takvog pakovanja bi trebalo da obezbedi oko 300 kilometara autonomije (mada nije objavljeno u skladu s kojim protokolom se došlo do pomenute cifre).

Takođe se navodi da će prestižnija verzija modela nuditi složenije bezbednosne sisteme što će krosoveru omogućiti da zaradi svih pet zvezdica na (hipotetičkom) Euro NCAP testu. Lista opreme uključuje grejani obruč upravljača i sedišta, koja uzgred budi rečeno nude i opciju ventilacije, desetoinčni uspravno postavljeni ekran multimedijalnog sistema, dok se uz doplatu montira veći, dijagonale 12,8 inča. Tu je i uređaj za klimatizaciju s funkcijom pročišćavanja vazduha.

Dužina električnog SUV-a VinFast VF32 je 4.750 mm, dok je međuosovinski razmak 2.950 mm. Zamišljen je s ponudom dva pogonska sklopa. Bazični koristi jedan električni motor koji razvija 204 konjske snage i 320 Nm obrtnog momenta, uz 90 kWh kapaciteta baterija. Domet s jednim punjenjem pakovanja iznosi 504 kilometara.

Varijanta s parom elektromotora nudi pogon na obe osovine gde se isporučuje dvostruka snaga u odnosu na uvodnu modifikaciju (408 ks, 640 Nm). Ipak, autonomija ove verzije će po svemu sudeći biti skromnija.

Pored toga, VinFast VF32 će biti moguće dobiti i kao konvencionalni automobil u kom slučaju je za pogon zadužen četvorocilindarski dvolitarski turbobenzinski motor sa 189 konjskih snaga i 280 Nm najvišeg obrtnog momenta. On ne može računati ni na kakvu električnu asistenciju. Treba još reći da će se uz VF32, po želji pakovati i ekran multimedijalnog sistema koji bi posedovao 15,4 inča po dijagonali uz ambijentalno svetlo sa širokom paletom boja dioda u ponudi.

Enterijer krosovera VinFast VF32

Perjanica među predstavljnom familijom nosi naziv VinFast VF33 (na naslovnoj fotografiji). VF33 je 5.120 milimetara dug, dok mu je između osovina distanca od 3.150 mm. Koristi identičan duo električnih motora kao onaj gore opisan (408 ks), s tim da se uz ovaj model može dobiti i povelika trakciona baterija kapacigteta 106 kWh. Kao takva, ona obezbeđuje 550 kilometara bešumne autonomije.

Opet, kao alternativa se nudi i 2.0-litarski turbobenzinac u konfiguraciji s četiri cilindra. Razvija 228 konjskih snaga, dok je najviši obrtni moment na nivou od 350 Nm. Oprema uključuje opet ekran info-zabavnog sistema koji po dijagonali ima 15,4 inča, dok su tu matriks LED farovi, kao i panoramski stakleni krovni otvor sa zaštitom od neželjenog ultraljubičastog zračenja.

Sva tri varijateta azijskih krosovera će ponuditi autopilot s nivoom tri autonomne vožnje, ako vlasnik reši da se isprsi više u finansijskom smislu. Poseduje lidar, 19 senzora i 14 kamera, baš kao i mikro procesor Orion-X koji je zadužen za obradu informacija.

Povrh toga, konstruktor obećava da će dodati nove opcije funkcionalnosti koktelu pomagala, kako bi se on kvalifikovao da ponese odrednicu autonomije „nivo 4“. Uzgred da dodamo da Vijetnamci ne navode na koga se olanjaju u nabavci baterija, iako je prošlog proleća postalo poznato da je kompaniji LG Chem poveren posao snabdevanja baterijama vozila koja sklapa VinFast.

Enterijer krosovera VinFast VF33

Prema navodima iz predstavljenog plana, električni VinFast VF31 će nastupiti na vijetnamskom tržištu predstojećeg novembra, dok će veći modeli VF32 i VF33 pričekati s nastupom do februara 2022. godine.

Međutim, već u junu te godine, Azijati planiraju da započnu s izvozom svojih krosovera na tržišta Amerike, Kanade i Evrope!

AutoRepublika

(273)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments