1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Preko 230 klasičnih motocikala izgorelo u požaru muzeja u Austriji
Preko 230 klasičnih motocikala izgorelo u požaru muzeja u Austriji
0

Preko 230 klasičnih motocikala izgorelo u požaru muzeja u Austriji

245
0
Podelite sa prijateljima:

Većini ljubitelja vozila na dva točka, mesto poznato kao Top Mountain Crosspoint je zasigurno ono koje su morali da posete pre nego što umru. Ovaj muzej se nalazi u planinskom delu između Austrije i Italija na nadmorskoj visni od 2.175 metara, čime se kvalifikovao kao institucija tog tipa na najvećoj nadmorskoj visini na svetu.

Osnovan je pre pet godina od strane dva brata i mogao se pohvaliti sa velikom kolekcijom klasičnim motocikala i određenim brojem automobila. Nažalost, u ponedeljak ove sedmice je izbio požar u ranim jutarnjim satima, a kako prenose lokalni mediji u veoma kratkom vremenskom roku je izgorela drvena zgrada i kolekcija čija se vrednost procenjuje na „dosta miliona evra“.

Spasilačke ekipe su se pojavile veoma brzo, ali i pored velikih napora, oko 60 vatrogasaca nije uspelo da spreči širenje požara, pa je bilo potrebno svega dva sata da od svega postane pepeo. Preko 230 motocikala i još desetak automobila je uništeno do te mere da im verovatno nema spasa, ali sa pozitivne strane, barem niko od zaposlenih nije povređen.

Muzej je inače bio zatvoren još od početka novrembra protekle godine zbog epidemije virusa korone, a ponovno otvaranje je trebalo da usledi u nedelju. Uzrok požara još uvek nije poznat pošto je istraga u toku.

Oni koji su imali prilike da posete ovu lokaciju imaju samo reči pohvale. Mountain Crosspoint je bio dom mnogim cenjenim modelima, kao što su predratni primerci kompanija Harley Davidson i Anzani, ali i legendarni Münch Mammut sa agregatom u konfiguraciji s četiri cilindra iz automobila NSU TTS.

Kada je reč o automobilima uništeni su Messerschmitt KR175 iz 1954. godine, zatim Lotus 23B (1964.), Porsche 959 (1988.) i Alfa Romeo 8C 2300 Monza (1932.).

 

Bilo kako bilo, muzej je sigurno bio osiguran pa će braća „debelo“ profitirati, ali i dalje ostaje žal što je veliki broj poznatih dvotočkaša uništen.

AutoRepublika

(245)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments