1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Rang lista: Deset šampiona opoziva u 2020. godini
Rang lista: Deset šampiona opoziva u 2020. godini

Rang lista: Deset šampiona opoziva u 2020. godini

4.97K
8
Podelite sa prijateljima:

Da li vam se nedavno obratio cenjeni prodavac vozila s molbom da se obratite profesionalcima u servisnom centru, kako biste zakazali korektivnu intervanciju na vašem ljubimcu na četiri točka? Ako je odgovor afirmativan, trebalo bi da znate da niste usamljeni u ovom iskustvu. Specijalizovani portal „car-recalls.eu „, je obelodanio da je tokom protekle godine u Evropskoj uniji proglašeno čak 353 kampanje povlačenja vozila, što praktično znači da smo se sa jednom akcijom sretali, bezmalo na dnevnoj osnovi.

Specijalisti koji pripremaju podatke za pomenuti sajt su informacije dobili putem sistema RAPEX koji funkcioniše u Evropi i podesan je za brzu razmenu informacija u vezi s opasnostima skopčanim s konzumacijom, odnosno u ovom slučaju upotrebom kupljenih dobara.

Ukupno je 38 marki pokretalo akcije povlačenja vozila tokom 2020. godine, što je rezultovalo opozivom ukupno 248 modela automobila. Udarni razlog za popravni ispit se odnosio na postojanje rizika od izbijanja požara, pa je 114 kampanja bilo utemeljeno u toj bojazni. Uzgred, problem je posebno izražen kod elektrifikovanih vozila. Ford se mučio s baterijama u dopunjivom hibridu povišene pozicije sedenja s oznakom Kuga.

Na drugom mestu se našao problem s vazdušnim jastucima što je stavka opreme vozila koja je već četrdeset godina naš dobri anđeo u vozilima koja se kreću evropskim drumovima. Ukupno je 95 akcija vezano za nepravilnosti u njihovom radu! Probleme su konstruktorima stvarale i trzavice oko ispravnog funkcionisanja pogonskog bloka (94 opoziva), a ni kočni sistem se nije pokazao značajno pouzdanijim, s obzirom da je uslovio 83 akcije povlačenja vozila. Problemi u vezi sa sistemom oslanjanja su odogovorni za daljih 67 korektivnih akcija koje su inicirane prethodne godine.

S druge strane, simbolom nepouzdanosti se uspostavio bez ikakve sumnje nemački Mercedes. Nemci su pokrenuli čak 57, od ukupnog broja ciklusa povlačenja automobila. To se može objasniti, opravdati, veoma širokom gamom vozila. Sledi Peugeot sa svega 28 opoziva (na 11 modela) a tu su ravnopravni (ortaci) FordVolkswagen, sa 24 povlačenja. Toyota koju mnogi smatraju Devicom Marijom u smislu pouzdanosti, našla se na petom mestu s 22 popravna ispita.

Na drugom kraju spektra su se našli Fiat i Nissan sa svega 7 opoziva, Bentley 6, Kia ih je zabeležila 5, Dacia 3. Eto još jednog obrazloženja za titulu Mercedesa (u konkurenciji konstruktora, da se našalimo malo), jer se potvrđuje pravilo da na proizvodima jednostavnije i starovremenske konstrukcije, skoro da i nema šta da se pokvari.

„Najpovlačeniji“ model Mercedesa je bila A Klasa sa ukupno10 opoziva. Ovaj heč iz Daimlera se ne može vaditi na bogatu istoriju i eventualni argument da su povlačeni primerci iz starijih pokolenja jer je čak 7 od 10 opoziva A Klase vezano za aktuelnu iteraciju iste. Skor Mercedesa „popravlja“ i E klasa čiji su vlasnici u pet navrata pozivani na korektivnu intervenciju tokom prošle godine. C Klasa se pokazala nešto pouzdanijom pa je samo u četiri navrata morala do servisa.

Bavarski BMW X3 se pokazao kao „ne baš dobar učenik“ jer je i on morao 6 puta na popravni tokom prošle godine, dok je Serija 3 to morala 4 puta. Još jedno problematično dete se krije ispod limarije Peugeota 208 koji je 8 puta morao u servis, od čega se 6 poziva odnosi na svež model. Što se tiče modela 3008, šest opoziva je registrovano od kojih se četiri odnose na drugu generaciju koja je debitovala 2016. Veliki broj poziva na korektivnu inervenciju za vozila iz PSA grupe se odnosi na komercijalna vozila (Citroën Jumpy i Peugeot Expert).

Kod Toyote se ističe Yaris sa šest opoziva od kojih se samo dva odnose na aktuelnu generaciju. Uostalom, pogledajte tabelu, priložili smo link izvora, pa izvolite pregledajte kako se kotirao „vaš“ brend.

Top 10 marki koje su najfrekventnije proglašavale povlačnje vozila u 2020.

Redni broj Marka Broj opoziva Broj modela
1 Mercedes 57  27 
2 Peugeot 28 11
3 Ford 24 16
4 Volkswagen 24 12
5 Toyota 22 14
6 Audi 19 12
7 Citroen 18 13
8 Bmw 17 18
9 Renault 15 11
10 Opel 14 7

(4974)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Zaključak: Kupujte Dačiju ili Bentley, svejedno šta od toga, imali su najmanje opoziva.

TheStig

Činjenica je da se svi više proizvođača koji to nisu gura u tzv premium segment. A i ukoliko se ne predstavljaju kao premium imaju premiumske cijene. Takođe postoji obrnuta tendencija da premium prozvođači u nekim segmentima padaju na nivo ispodpremiumskih standarda.

don

fiat i alfa ni na listi! italian quality 😀
A govorio sam ja hiljadu puta, instaliraj app i vidjeces opoziva, mjesecno po 3 rade i mecka i bmw…nikakav kvalitet.

BB

Smeće italijansko, ni opoziv ne mogu napraviti 😂🤣

Don

😂😂😂👍👍

Branko

Broj opoziva može unačiti i brigu za kupca, a ne nužno nisku pouzdanost, a pogotovo kvalitetu. Korisniji podatak je broj prijavljenih nedostataka na 100 vozila u nekom periodu ili prijeđenoj kilometraži.

Don

Je li? Boli njega k.. za kupca, samo što bi u slučaju masovnih tužbi, proizvodjac fasovao gadno pa zato i radi ispravke. Pa pogledaj zbog čega su opozivi, redovito poradi po život opasnih stvari. Da te je briga za kupca, nije, jer evo ja dodjem i kažem da imam problem za koji smatram da je tvorničke naravi i greška u proizvodnji/montiranju šta već. On će mi reci da je garancija istekla. Kakve veze ima garancija (obično 2 god kod Švaba) sa ispravnošću dijelova i sklopova? Usljed vibracija odvrne im se šaraf iscuri gorivo i zapali se auto. To pod garancijom?… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Branko

Ja nemam baš takvo iskustvo; čim sam spomenuo advokata ili ako su dobili advokatski dopis, uglavnom su mi izlazili u susret. Doduše, nikad nisam tražio nešto što odstupa od garancijskih uvjeta.