1. Home
  2. Vesti
  3. F Serija iz Forda više (ne)će pružati školjku od aluminijuma?
F Serija iz Forda više (ne)će pružati školjku od aluminijuma?
0

F Serija iz Forda više (ne)će pružati školjku od aluminijuma?

257
0
Podelite sa prijateljima:

Ford je pre šest godina šokirao javnost kada je najavio da će svaki pikap kamionet iz F Serije, u koju spadaju F-150 i veći modeli iz familije SuperDuty (F-250, F-350 i F-450), pružati školjku razvijenu konkretno od aluminijuma. Dok takav materijal nije bio retkost i korišćen je u automobilskoj industriji praktično još od samog nastanka četvorotočkaša s motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva, niko ranije se nije usudio da ga koristi u tako masovnoj meri.

F Serija ipak godišnje privlači preko milion kupaca i već neko vreme drži odličnu drugu poziciju najprodavanijih vozila na svetu, odmah iza Toyote Corolle.


Na taj način ovaj model je bio i do 300 kilograma lakši u poređenju s tradicionalnim američkim pikapima, a Ford će tvrditi da je najveću ulogu u tome igrala cena benzina. Naime, kada je razvoj na takvom modelu započet 2012. godine, galon (3,78 litara) je košao oko četiri dolara, ili prevedeno na neki jednostavniji jezik, oko 102 dinara za litru po današnjem kursu razmene stranih valuta.

Ford je smatrao da će cene nastaviti da rastu, pa je svako poboljšanje po pitanju ekonomičnosti upotrebe i potrošnje goriva trebalo da bude veliko pomagalo u prodaji.


Naravno, aluminijum je daleko skuplji od čelika, pa je američki proizvođač vozila morao da investira velike sume novca ne samo za kupovinu ređeg metala već i da kupi novu mašineriju i zaposli ranike koji će biti sposobni da proizvode i održavaju aluminijum.

Međutim, desilo se suprotno od Fordovih predviđanja, pa je za litru benzina trenutno u Americi potrebno izdvojiti svega 45 dinara. U suštini, „preko bare“ više će vas koštati litra vode nego litra benzina.

Drugi najveći američki proizvođač je debitovao s novom generacijom modela F-150 pre par meseci, ali već uveliko razmišlja od nasledniku. I kako prenose neki mediji, naredni pikap kamionet sa značkom Forda verovatno neće biti razvijen od aluminijuma.

Razlog za tako nešto leži u novoj vrsti metala koji je razvila firma ArcelorMittal. Ford već ima intenzivnu saradnju sa tim društvom, pa je njegov novi terenac Bronco razvijen uz obilatu primenu takvog metala, koji je navodno za tri puta tanji od onoga na koji je publika navikla, a pri tom je jednako čvrst.

ArcelorMittal kaže da cela hemija iza novog metala i nije toliko komplikovana, ali problem leži u tome što inženjeri još uvek nisu pronašli način kako da ga proizvedu u većoj količini i još bitnije – po pristupačnim cenama. Ali. za sada saradnja dve kompanije teče odlično, pa je ArcelorMittal u stanju da pošalje materijale u Fordove fabrike, koje proizvođač kasnije preradi u delove za serijsku proizvodnju.

Mediji kažu da je proces izuzetno komplikovan i da su potrebni vrhunski inženjeri da bi nadgledali proces, pošto su potrebne specifične temperature za grejanje i hlađenje pre nego što školjka vozila stigne do pokretne trake.

Bronco je terenac koji će pronaći možda par stotina hiljada primeraka na godišnjem nivou, pa Ford i može da priušti dodatne inženjere, a kompanija želi da bude veoma oprezna pošto ovaj model ima impresivan imidž i reputaciju. Iz tog razloga, modeli za 2021. godinu koriste samo 5% takvog metala, ali čak i sa tako malom brojkom Bronco je za 70 kilograma lakši nego što bi inače bio.

Bilo kako bilo, nema sumnje da je ispred Forda veliki posao i verovatno će morati proći godine pre nego što saznamo šta ovaj gigant sprema. Ali kao i svaki put kada novi F-150 debituje, nema sumnje da će publika biti oduševljena.

AutoRepublika

(257)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments