1. Home
  2. Vesti
  3. Ovako je padala cena baterija za električne automobile u poslednjih deset godina
Ovako je padala cena baterija za električne automobile u poslednjih deset godina
19

Ovako je padala cena baterija za električne automobile u poslednjih deset godina

2.00K
19
Podelite sa prijateljima:

Prema podacima do kojih je došao Bloomberg NEF, cena baterija po kWh pala je sa 1.100 dolara po kWh na 137 dolara po kWh. Veruje se da će se ovaj pad cene baterija nastaviti i u narednim godinama. 

Najskuplji deo električnih vozila jesu upravo baterije. Stoga je njihova jeftinija cena vrlo bitan faktor zarad popularizacije EV segmenta, jer će tako i ovi modeli postati pristupačniji većem broju potrošača.

Bloomberg navodi da je cena litijum-jonskih baterija po kWh u 2010. godini iznosila 1.100 američkih novčanica, a da je u 2020. godini neophodno izdvojiti 137 dolara za jedan kWh, što je pad od 89% tokom jedne dekade. Tačnije, za kWh je 2013. godine bilo potrebno platiti 668$, a samo dve godine kasnije – 2015. je to koštalo 295$.

Predviđa se da će cena baterija po kWh iznositi 100 dolara, a možda i manje već 2023. godine. Ovaj korak smatra se izuzetno bitnim za dalju elektrifikaciju automobilske industrije, jer će omogućiti niže troškove za proizvođače u inače vrlo skupom procesu transformacije od SUS ka EV modelima.

Bloombergovi eksperi ističu da će se u budućnosti nastaviti pad cene baterija po kWh, pa tako prognoziraju da će 2030. godine jedan kWh koštati svega 58$.

No, ovakvim predviđanjima se ne može isuviše verovati, jer su u prošlosti često bila potpuno pogrešna. Ono što je evidentno to je da pada cena baterija, i da će se taj trend nastaviti i u budućnosti, samo je pitanje kojim tempom.

AutoRepublika 

(1997)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Dobro ti napisa, niže troškove za proizvodjace ali cijena dilde bu ostala ista. Moraju i oni za hljeb zaradit,Nemre po njega svako u salon da ide!:)

Japanautofan

Da je Tesla ziv sad bi se radovao 😂😂😂

Don

Koliko je meni poznato, on nije volio baterije.

moron

Uvek ista priča, samo sniženje troškova proizvodjenje ( prelazak na motore sa 3 cilindra, jedna platforma za veliki broj modela i sl. ), samo PRODAJNA cena finalnog proizvoda uvek sve veća i veća. Tako i sa proizvodnom cenom baterija.
Bolje je (za mentalno zdravlje kupca) ne prenositi takve vesti, koje govore o racionalizaciji poslovanja proizvodjača, jer od toga samo rastu sve duže magareće uši kupcima.

Stari Dejan

Da mogu 10 pluseva bih dao za ovo

da11

Neka prenose da makar znamo sta dobijamo.

BojanNeki

Ne bih se složio kada su u pitanju EV, sem ako se radi o određenim modelim i proizvođačima tipa Porše (Taycan), Rimac…
Cena novoizašlih EV je u padu a kapacitet baterija se u tim vozilima uvećava kako bi se došlo do „normalnih“ dometa aka više kilometara po istoj ceni.
Sećamo se i kako je pokojni Markjone govorio da se ne kupuju električne 500-ke jer gube na svakom prodatom primerku. Danas verujem da deo proizvođača, pa i FCA&PSA, može ili već ostvaruje i profit od prodaje istih.

Izmenjeno 3 godine pre od strane BojanNeki
BojanNeki

Možda će to biti slučaj kada se cene izjednače sa danas konvencijalnim automobilima, ali ovoga puta za obaranje cena će tu biti i Kinezi, Indijci, Turci, možda Rusi…

moron

Da, izjednačiće se cene, ali, ne tako što će pasti cena EV-a zbog pada cene baterija, već tako što će se i dalje postepeno dizati cena SUS verzija. Do „izjednačenja“ 😊😊😊
Imaće duplu dobit. Na padu proizvodne cene EV-a (a zadržavanju prodajne cene) i na neosnovanom naduvavanju cene SUS-a.

BB

I mirom i BojanNeki su u pravu, zapadnjaci će dizati cijene SUS modela i na taj način će upustiti na svoje tržište proizvođače iz zemalja koje sad ne slove za visoko tehnološki izvoznike (bar što se auta tiče) ali brzo napreduju.

BojanNeki

Ne verujem da će još dugo stari i nama poznati proizvođači automobila moći da diktiraju bilo šta.

BojanNeki

Prva vest danas da je Model Y u Kini počeo godinu sa novom cenom, Y long range je sada $51.890 (bilo $68.580), Y performance kreće od $56.000 (bilo $75.185).
Srećna vam NG svima i da se lepo i sigurno vozite! 🙂

Stari Dejan

Da se i ja ubacim u diskusiju. Imam neko mišljenje koje naravno ne znači da je tačno, da proizvođači namerno dižu cene SUS modela da bi Vas kao kupca naterali da uzmete u razmatranje i EV vozila. Njima je to višestruko korisno jer na taj način smanjuju famoznu stopu CO2 a dobit na SUS modelima je nikad veća. Jer, iako je cena proizvodnje ostala ista, cena po kojoj se prodaje takav auto je mnogo veća. A tek za par godina kada počne naplata pomenutih kazni imaće odlično opravdanje da još malo odu gore sa cenama

Don

Dobro je , vidim da je većina ukapirala, nisam uzalud pričao! Još da Musu vidi opet, da me duša mine.

Stari Dejan

Don, ne shvati me pogrešno ali moja teorija ide malo pre tvog „jevanđelja“ 🙂
Ali opet ja I nisam protiv EV, samo me izuzetno nervira ovo veštačko forsiranje toga. Iskreno, daleko su EV od toga da mogu svima da zamene klasične automobile a „reklamiraju“ ih kao svemoguće. Da su dobri jesu, ali ni blizu kao što nam se nabija na nos. I da, stvarno mislim da je Tesla trenutno ispred ostalih kad su EV u pitanju ali i svi ostali se tek uključuju u igru pa ćemo pravo stanje stvari videti tek u nekom narednom periodu

Stari Dejan

Nisam znao za ovo što S mile govori za cenu TNG-a. Nema tu ni grama mozga a kamoli nekog planiranja unapred…

Izmenjeno 3 godine pre od strane Stari Dejan
s mile

Evo naš precednik nas bombarduje vestima, o novom gasovodu, šta mi krajnji korisnici imamo od toga, hoćemo li imati jeftiniji gas, kako onaj za domaćinstva, grejanje, tako i onaj koji mene interesuje, TNG za automobile. Trenutno je TNG na istorijskom minimumu iskorišćenja u odnosu na benzin. Hoću da kažem da je tenutno najmanja razlika u vožnji benzin / gas…

moron

Sve je to „logično“, sa rastom cene vožnje na TNG. I taj recept će da bude primenjen i na EV. Jer, jedna od „udica“ za prelazak na EV je navodno jeftinija vožnja. No, kako vreme bude prolazilo, i EV sve masovniji, najpre će rast cena „točenja“ struje (za EV) dovesti do toga da će ta ušteda biti „na istorijskom minimumu“, a na kraju će „točenje“ strue biti i skuplje od „točenja“ goriva za SUS agreate.

s mile

sada su EV skupi, ali sve je na strani EV, subvencije, parking, ulazak u centar grada. Mišljenja sam da će sve te beneficije, vremenom samo padati, tj biti manje. A sistem će naći načina da dodatno naplati struju kao jevtin energent. Kako…videćemo