1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Fića iz Kalifornije
AR pijaca klasika: Fića iz Kalifornije

AR pijaca klasika: Fića iz Kalifornije

1.73K
18
Podelite sa prijateljima:

Zastava 750/850, ili kako je u našem narodu poznatiji pod nadimkom Fića, je velika legenda nekadašnje jugoslovenske automobilske industrije. Daleko od toga da smo imali neke velike ikone na četiri točka, ali Fića je bio taj koji je omogućio prosečnom građaninu na Balkanu da poseduje sopstveni automobil za svakodnevnu upotrebu.

Takođe nije bio ni prvi model koji je Zastava proizvodila, pošto su se ranije sklapali modeli Willys Jeep i Fiat 1400, 1100B i Campagnola. Nije bio ni najpopularniji, pošto ga je kasnije nadmašio popularni Stojadin, ali je ipak od 1955. do 1985. godine pronašao 923.487 kupaca.

Fića je naravno bio italijanski Fiat 600 od kog je Zastava kupila licencu, a proizvodio se u dve generacije. Ona prva je bila poznata kao Zastava 750 i pružala je motor radne zapremine 767 kubika sa 25 i 30 konjskih snaga. Tokom 1980. godine je debitovala i Zastava 850 sa većim motorom radne zapremine 843 kubika sa 32 konjske snage. Sve tri verzije su se paralelno proizvodile.

U oba slučaja snaga se prenosila na zadnje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača. Najpopularnije konfiguracije Fiće su one proizvedene pre 1969. godine koje pružaju takozvana kontraš vrata.

Zastava je bila samo jedna od firmi koja je kupila licencu od Fiata za ovog mališu. Španski Seat i nemački Neckar su dominirali na Starom kontinentu, dok se proizvodnja u Južnoj Americi odvijala u Čileu, Kolumbiji i Urugvaju. Na kraju dana, Zastavi je pripala ta čast da napravi najviše Fića izvan Italije. Najpopularnija godina za našeg mališu je bila 1980. kada je debitovala spomenuta Zastava 850. Omogućavala je maksimalnu brzinu od 125 km/h, a te godine je isporučeno preko 57 hiljada primeraka.

Istorijske knjige kažu da je kompanija iz Kragujevca prodavala svoje automobile u 78 država širom sveta, ali sa izuzetkom Yuga nam ne daje konkretne detalje. Sasvim je sigurno da je Fića ostao najpopularniji na prostorima bivše Jugoslavije, i da se nikada nije izvozio u Sjedinjene Američke Države.

Samim tim je sasvim čudno da ga pronađemo u Kaliforniji, odakle potiče primerak koji vidite na priloženim fotografijama. Proizveden je 1980. godine i pruža stariji i manje poželjan od dva motora. Fabričke informacije kažu da mu je bilo potrebno 54 sekunde da ubrza iz mirovanja do 100 km/h, a maksimalna brzina je iznosila 110 km/h.

U samom oglasu se ne navodi mnogo detalja, osim onoga da je uvezen u Ameriku iz Hrvatske pre četiri godine i da se trenutno nalazi u gradu Kosta Mesa. Prešao je 41 hiljadu kilometara, i u prošlosti je dobio novu boju i osveženje motora. Nismo sigurni koja mu je originalna boja bila, a navodi se da su ugrađeni i novi hromirani retrovizori i branici. Enterijer je uglavnom u originalnom stanju sa izuzetnom sedišta.

Vlasnik je dobio 37 ponuda od čega je najviša iznosila jedanaest hiljada američkih dolara. Nije svakako preterano visoka cifra, ali kada znamo da Jenkiji nikako ne vole male automobile, sasvim je i očekivana.

Kako bilo, jedan kupac je dobio zaista unikantan model, onaj kog sigurno većina Amerikanaca neće prepoznati na ulicama, a takva posebnost je ipak veoma bitna.

Zoran Tomasović

(1726)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovaj je zaista „lep kao slika“.
A kao klinac imao sam tu čast da povremeno vozim ujakovog Fiću 750 LE. On od i oko kola bukvalno nije znao ništa. Imao je kuku za vuču i prikolicu i sa tim je kao neki Highlander iz šume „izvlačio drva“ i Bog dragi zna koliko je taj Fićo šume na svojim plećima preterao.
Jednom je procenio svoje mogućnosti i probao Fićom da šlepa TAM-ić. I pri samom pokušaju kretanja „isčupao“ kuku i zadnji vezni lim, pa se niko tu nije pomerio…

BB

Sa Ladom sam redovno šlepao Zastavu 645 AD, često i punu tj. ukupno 8 t. Jbg, prije bile dosta hladnije zime pa na -17 bez Lade nema paljenja. I sve je bilo u tedu dok smo ke šlepali uz ulicu (blagi nagib). Međutim jednom smo to radilli niz ulicu, kamion je upalio a ja nisam to vidio, pričepio ljutu mašinu a sajla otpustila. Jaoooj kad sam zategao… I dan danas pamtim taj osjećaj kako sam se bespomoćno razlijepio od šajbu a glavom polomio kućište u kojem bude suncobran (za razliku od mnogih Lada je imala ležište za to). Od tada… Pročitaj više »

moron

A, eto, ja sam jednom sa ladom nivom (sa točkovima na asfaltu) pokušao da izvučem praznu Zastavu 640 AD, koja je stajala odmah pored puta zaglavljena u blatu, a na malom nagibu.
I sve što sam uspeo bilo je da spalim kvačilo Lade, ali, Zastava se nije ni pomerila 😊 Doduše, čovek mi je rekao „Hvala“ ( ali, za ništa ).

BB

Manjak iskustva 😂,
Ali volim da čujem kako su pravnici (i ostale struke) rasli u realnim uslovima boreći se sa tehničkim i društvenim nedaćama. Onda pravni fakultet (i bilo koji drugi) ima daleko veću težinu nego ona diploma koja je zarađena samo surfovanjem stručne literature i koja je naslonjena na iskustva iz igrica.
Moderan mladi čovjek ne zna koliko mu nedostaju problemi u kojima su prethodne generacije odrasle…

Iznogud Časni

🤫

moron

Imam u kući dva predstavnika tih „modernih mladih ljudi“. Bog da mi oprosti (a i da njihova majka ne čuje), u tehničkom smislu se užasavam jednog od njih. Totalno je „operisan“ od klasične tehnike, i taj ne bi ni pokušao lanac bicikla namestiti kada mu „spadne“ 😊 Realno, isti je kao što je bio moj (pok.) otac, sa tom razlikom što taj bicikl nije znao ni voziti 😊 I odnos obojice prema kolima ( razumevanju vozila ) im je isti. Maltene, samo Japaner da im daš da guraju …

Iznogud Časni

💪za zastavu…

Matija

Samo jedan pogled na ovaj mali, simpaticni auto dovoljan je da izazove prijatno osecanje! Ovako sarmantne i emotivne automobilcice mogu samo Italijani da naprave! Mini takodje! Bilo bi lepo kada bi ovaj nezaboravni lik mogao da se vrati na nase puteve kao jedan moderan auto! Moze i elektricni. Mozda bi „recept“ primenjen kod novog Minija mogao da se primeni i kod Fice: malo uvecan ali lici!

Iznogud Časni

Sjedio sam u tim minijima…lijepo je bilo izaći. Nadasve lijepo.

Matija

🙂 razumem problem! Moderan mali auto mora da omoguci lagan ulaz-izlaz. Zbog toga su prilicno visoki – ovaj ovde (SAIC GM Wuling Mini EV) je dugacak kao Fica ali je visok 1,62m.

comment image

Nekada je dizajn imao presudnu ulogu pa su malisani bili niski da bi imali pristojne proporcije.

Bungi

Ne sjećam se da je Zastava 750 iz ovog perioda imala bijeli enterijer.?Volan je očigledno bio bio crn pa prefarban.Instrument sat mu je crn kao i stub volana sa komandama žmigavaca.Na ovaj bijeli tapacirung ne idu nikako crne ručice za otvaranje vrata i podizanje prozora, već hromirane.Možda to amerima nije bitno ali na Balkanu svaki fićo mora biti restaruriran kao kad je izašao iz fabrike.Pogotovo ako to nije model sa kontra vratima koji je kolekcionarima mnogo manje cijenjen.

moron

Imaš odlično poznavanje materije, a i dobro oko. Svaka čast !

Bungi

Hvala!

Laki

Tako je junače.

Matori

Ako ćemo baš biti kicoši, branici nisu originalni već su od starijih izvedbi. Ručice u crnoj boji su originalne (iz tog perioda), boja enterijera je promenjena, što i u tekstu piše. Mom oku više smeta plavi „keder“ na sedištima, koji bi se da je crn bolje uklopio u ostatak detalja.
Što se tiče motora, u pitanju je jača od dve verzije sa 767 cm³, i samo je 2 KS slabija od onoga sa 850 cm³.

Bungi

Kolekcionari jako vole orginalnost i rado će da obore cijenu vozila navodeći šta sve nije orginalno u odnosu na fabrički model.Orginalni model(naranžaste boje) iz ovog perioda je imao crnu unutrašnjost a instrument tabla je bila presvučena crnim vinilom.Boja karoserije vozila takođe mora biti kao fabrička.Gume za ovo godište ne mogu nikako imati bijeli obrub.Ovo vozilo se može uzeti samo kao projekat koji treba vratiti u fabričko stanje.

BB

Jedan vic iz tog vremena:
Hvali se amer svom prijatelju kalo je bio u Jugoslaviji, otvara vrata inulazi u Fiću:
Znaš, ovo su odlična kola, mogu svugdje da se parkiraju, a ne kao oni naši dinosaurusi…
Ma sve je to super, potvrđuje mu prijatelj, ali u ovom autu je jako prijatno iako je vani baš vruće… Nije valjda da i ovako mala kola imaju klimu?
A to? Znaš, kupio sam dva komada jedan vozim dok drugi držim u zamrzivaču
😜🤣😂

Iznogud Časni

Gdje je vic?