1. Home
  2. Vesti
  3. Mini – od britanskih gena mogao bi ostati samo naziv
Mini – od britanskih gena mogao bi ostati samo naziv
5

Mini – od britanskih gena mogao bi ostati samo naziv

320
5
Podelite sa prijateljima:

Juče smo pisali o problemima sa kojima se susreće Mini zbog odlaska Velike Britanije iz EU, ali danas stižu nove informacije. 

Glasine dolaze od nemačkih stručnih medija koji javljaju da je BMW grupa spremna da u potpunosti napusti proizvodnju na Ostrvu i okrene se alternativama za modele Minija. To uključuje mogućnost da se vozila ove marke koja se trenutku proizvode u Oksfordu, presele u druge pogone BMW grupe, a kao glavni kandidati javljaju se fabrike u Kini i onda u Gracu u Austriji.

Ostaje da se vidi kakav će dogovor uspeti da ostvare vlasti Velike Britanije i predstavnici Evropske komisije. Ukoliko se ne postigne saglasnost volja, pa ne dođe do potpisivanja ugovora o slobodnoj trgovini, može se očekivati potpuni egzodus automobilskih kompanija iz Velike Britanije.

Strani proizvođači će gotovo sigurno napustiti ovu zemlju, osim ako im se kroz neki vid državne pomoći ne kompenzuju gubici koji će nastati zbog carina na vozila proizvedena u UK.

U takvoj situaciji biće i Mini koji će morati da nađe rešenje za ovaj problem. Već smo pisali da je finansijski direktor BMW grupe, Nikolas Peter, kazao da bi takav razvoj događaja koštao nemačku kompaniju više stotina miliona evra. Jasno je da će BMW teško dozvoliti da se Minijeva proizvodnja i dalje odvija u Oksfordu u ovakvim uslovima.

Odlazak iz Oksforda bio bi posebno težak. jer je to dom Minija dugi niz godina, i ujedno bi ovakav potez sigurno imao negativan odjek u britanskoj javnosti, te je pitanje koliko bi nakon toga tamošnji potrošači bili raspoloženi za kupovinu Minijevih proizvoda.

BMW grupa je saopštila da „prati razvoj razgovora Velike Britanije i EU“, uz opasku rukovodioca Nikolasa Petera da bi jedini način da se umanje loši efekti eventualnih carina bilo podizanje cena automobila koji su pogođeni ovim merama.

AutoRepublika 

(320)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Najbolje im je novu fabriku u Češkoj ili Slovačkoj da otvore za Mini.

J4ZZ3R

A sto ne u Srbiji? Dajemo 72000 subevncije po radnom mestu 🙂

Dr. Miloš

Vrlo teško, vidimo da će uraditi sve nego staviti ozbiljnu proizvodnju u Srbiju. Možda bi i trebalo napustiti te nade i okrenuti se realnosti (da nas niko neće), pa možda se i potrudimo više i eventualno nešto bude za 10,20 godina

moron

72.000 ???

Balkanboj

Ojra?? Zar nije 10k